За час продадоха 46 е-винетки през сайта на тол системата

Те ще бъдат активни от 1 януари догодина
15
За час продадоха 46 е-винетки през сайта на тол системата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

46 електронни винетки са купени само в първия час от пускане на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление.

От 14 часа в продажба са е-винетки през уеб сайта, мобилно приложение и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа. Над 15 000 са били посещенията на www.bgtoll.bg в първия час от старта му, а близо 400 са конвертираните хартиени стикера към електронни винетки, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Терминалите за самотаксуване е предвидено да бъдат разположени по ГКПП и търговските обекти. Начините на плащане ще са с кредитна и дебитна карта, а през уеб сайта ще е възможен и банков трансфер. Тогава обаче е нужно технологично време от 1-2 дни, за да се отрази то в системата.

Преди да пристъпи към купуване на е-винетка, потребителят трябва да си е изяснил три основни елемента – какъв продукт за таксуване на време иска да купи (уикенд, седмична, тримесечна, годишна винетка), както и да знае регистрационния номер на автомобила и да реши как да планира пътуването си. Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата до 30 дни най-късно от момента на купуването й.

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер и се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидност на винетката.

Има опция по желание да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи обратна разписка. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я представя на контролните органи. След като получи идентификационен номер на транзакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли разписка или да въведе електронен адрес, на който да я получи и след това да приключи процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали винетката е валидна. За правоприлагащите органи се вижда, че купената е-винетка е валидна, че все още не е използвана и ще бъде активна от 1 януари 2019 г.

Е-винетката е държавна такса, съответно при сгрешена транзакция или покупка на е-винетка, във всички Областни пътни управления (ОПУ) трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст, който разяснява ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
по последното което думаха няма да получиш глоба, но могат да те спрат защото няма да им излезеш в сайтУ и ще се водиш без.Като те спрат ще видят че имаш легално купена и ще пият една студена вода за пропуснатите 400лв глоба :DАко те глобят съответно ги съдиш, защото ти документ имаш (ако пазиш и касовата бележка) то е техен проблем че не са си оправили нещата.
13
1
 
1
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
До 13Ами ментетата винетки, дето си ги зимате за 10 лв на пазара, не могат да се регистрират :)
12
0
 
4
 
! Отговори
4e4i преди 5 години
Пробвах да си конвертирам винетката в електронна, но когато дам проверка ми казва, че няма такава винетка в системата.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моята винетка важи до април 2019 -значи ли че ако не и впиша номера в системата на апи и на 2 февруари тръгна на път ще получа глоба?
10
0
 
6
 
! Отговори
bgtroll.bg преди 5 години
Ако при гласуване се плащаше такса (примерно 97лв), машинното гласуване щеше да бъде въведено отдавна.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Ако има терминал(приличат на банкомати) ДА. Ама не знам дали работят с КЕШ.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз така и не разбрах човек може ли да си закупи винетка НЕ ПРЕЗ сайта?Може ли от клон на "Български пощи" примерно, както досега?Бай Иван на село и той ли трябва да се кьори и да се регистрира?
7
0
 
9
 
! Отговори
Ник преди 5 години
До 4 Задължават всички които имат хартиена винетка, както и останалите да се регистрират защото при регистрацията всеки човек оставя електронна поща, на която след това ако сте обърнали внимание ще ни пращат фишове наказателни постановления актове и всички други измислени документи. По този начин ще се водят връчени и няма да има основание да се измъкнеш, че не си знаел. Всичко ще ти е връчено и ще текат сроковете. Големи хитреци.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей,много хитри Мафията. Значи дигитална винетка може,но дигитален предизборен вот-не! Хайде,сега платете 77000.00EUR глоба на Брюксел за монопол.Мафията може да се прибори само от частния бизнес. Става дума за данъците. Разбрахте ли? Накрая Тиквата ще обяви фалит и ГРО666 ще падне.
5
6
 
3
 
! Отговори
Joro преди 5 години
46 за час,1102за 24часа,33000 за месец,396хиляди на година,бравоооо!
4
7
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
На кой беше нужно това безумие???Айде ок да е така ,но защо задължават и тези които имат да се регистрират!Тая система по различна ли е от предишната,та като един път си регистриран да се регистрираш пак?Да се прехвърлят данните от старата на новата система и да не ни занимават с глупости!А на който му е изтекла да си взима електронна,ок!Мойта важи до 4октомври 2019г.Аз искам,не искам трябва да я направя електронна,за да не се налага *** да ме спират постоянно цяла година.
3
1
 
1
 
! Отговори
До всеки всеки преди 5 години
Господин 'едно "..всеки, всеки. Нещо така, някой препинателен знак, всеки .всеки ,а?
2
0
 
10
 
! Отговори
Dimo преди 5 години
Е браво ве много як сървър . 15000 на час щом издържа
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уважаема госпожо veselina Събудете този народ да желае новата техника във все повече и повече да има видеокамери да има телефони които могат да бъдат шофьори да има устройства които пазят човека и които пазят неговото имущество Пожелавам ви Весела Коледа да съберете младите да се запознаят всеки от тях да донесе девет coca-cola а всеки от тях да донесе два шоколада всеки от тях да донесе две руски салати има от всеки от тях да донесе две луканки а всеки всеки от тях да поговори с в и така всяка