2018 – година на протестите и на развързания портфейл

Политолог: Научаваме се да отстояваме правата си!
18 дек 2018 12:00,
13
2018 – година на протестите и на развързания портфейл
Снимка: Булфото

2018-а беше година на скандала и протеста, каза пред БНР Първан Симеонов – изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

"Доста се протестираше през годината в най-различни посоки. Може би това е добре. Ако има нещо, което не е добре – това е, че след всеки един протест, добър или лош, портфейлът се развързва. Това означава, че властта не е способна да търпи и отстоява политики и да настоява за това, което смята за добро".

Още по темата

Със системен граждански натиск рано или късно нещата се получават, констатира Първанов и добави:

"Като че ли се научаваме да отстояваме правата си, при това без да сме докрай наивни, за да очакваме някакъв бърз бунт и мигновено решение. Като че ли лека полека помъдряваме като общество и знаем, че постоянен натиск му е майката".

Той уточни, че ако погледнем "жълтите жилетки" във Франция, има много неща, които могат да ни уплашат в перспектива.

Симеонов добави още, че трябва да свикваме – това е новото нормално.

"Искахме народовластие, получаваме го с всички екстри. Обратната страна на народовластието се нарича популизъм. Когато една група по-добре сдружена, по-мобилна и активна и по-лесно мобилизируема по улиците може да наложи своя тясно групов интерес над мнозина други и да си присвои обществения интерес. Когато една група, несъгласна с непопулярни мерки, в общи линии се опитва да ги отложи в ущърб на кого – на собствените си деца. Обикновено непопулярните мерки означават "да затегнем колана сега, за да е хубаво за поколенията". "Жълтите жилетки" имат сива към черна подплата".

"Градската среда става онова място, за което все по-често ще се сещаме, когато става дума за качеството на живота, който водим. … Ситуацията е качествено нова. Последните Фейсбук битки на тема "Градска среда" всъщност се оказаха централен политически сюжет в страната", коментира още Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
6
0
 
3
 
! Отговори
Развързан портфейл? преди 5 години
Имам въпрос:След като от състава на БАН излизат близо 1 000 (хиляда) човека (от системата на НИМХ), защо тогава бюджетът им за 2019 г. набъбва с над 40 милиона лева?!Пояснявам:Досега в БАН работеха около 6 800 души. Значи, съставът им се намалява с 15% след отделянето на НИМХ.Бюджетът им за 2018 г. беше 70 милиона, а за 2019 е 107 милиона - увеличен с 37 милиона, значи с над 50%. После пък в медиите ни съобщиха, че им дават не 37,а над 40 милиона повече! За да мързелуват!Откъде накъде?
5
0
 
2
 
! Отговори
До Кънчо преди 5 години
Ами знамето на Иван Асен 2 ме кефи повече ама няма нищо общо в момента нали? Знамето на от преди 10 века що не го развее те и него. Въобще за какво ви е знаме или какъвто и да е герб. РазвяваЙерусалим лозунги не сте излезнали в подкрепа на национален отбор.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзнервенКакво се случи в резултат на протестите?Един кръг от майки на деца с увреждания направиха така, че парите да се насочат към НПО и техните дневни центрове, за сметка на орязаните пари на глухите и лежащо болните. Свалиха Валери, който се оказа прав за тях.Другите протестиращи се сдобиха с актове.Никой не се вслуша в исканията на протестиращите.
3
2
 
11
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Този *** как е пропуснал в това изявление да спомене Славчо Трифонов? Не е имало досега изследване или изказване да не го лансира. Или видя как се оака с интервютата и че не става за нищо друго, освен за клоун.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро, или 14% от брутния си вътрешен продукт. В България корупцията причинява 1.8 пъти по-голяма загуба, отколкото е целият бюджет за социални разходи (6.1 млрд. евро).Сумата пари,която страната губи,е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за заетост (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за здравеопазване (почти 3.7 милиарда евро)и 2.4 пъти по-голяма от разходите за възрастните хора (4.5 милиарда евро)
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви права сме отстояли?Нормално работно време ли, достойно заплащане на труда ли, достойни пенсии ли, права на работното място ли или орязаните права за помощни средства за лежащоболните и глухите? Или 48 часовият арест без уведомяване на близките?! Или човешки условия в арестите? Или нормални цени на храни и стоки? А данъците, таксите, налозите...