Болничните все повече! Болни ли сме или причините са в джоба ни?

336 млн. лева са изплатенит на над 650 хил. българи за 11 милиона дни
18 дек 2018 11:00,
44

Над 336 милиона лева са изплатените дълги болнични за първите девет месеца на тази година. Обезщетения са били платени на над 650 хиляди българи за почти 11 милиона дни.

Така излиза, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лева на ден.

Краят на 2017 година беляза рекорден брой болнични, когато Националният осигурителен институт и работодателите са изплатили над половин милиард лева. В големите градове на страната ползваните болнични дни са най-много.

Д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясни този факт и подчерта, че е нормално, защото в София, Бургас, Пловдив и другите големи населени места, има повече вълни с грипни епидемии, по-бързо се предават вирусите в големи колективи, особено когато на едно място са много хора с климатична инсталация.

Още по темата

"Последните години често хората ходят болни на работа, което води до влошаване на нещата за човека и колектива, защото се предават вирусни инфекции", обясни д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че друг проблем е ненаправените профилактични прегледи.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал пък коментира, че системата мотивира работниците да излизат в болнични и то без да имат нужда от това.

По думите му наистина има фактори, които влияят върху здравословното състоянието на работниците, но има и не малко измами, което води до това, че от 2013 година до сега болничните дни са се увеличили няколко пъти.

"Броят дни болничен продължава да се увеличава, системата се декапитализира и работодателите нямат от една страна трудоспособна работна ръка и то във важни моменти, а от друга страна се налага да изплащат и суми, които не са предвидени в разчетите им", посочи още той.

Добрин Иванов допълни, че няма точни разчети, но според сметнатото от бизнеса, той плаща между 130 и 150 милиона лева за първите три дни болнични.

По думите му обаче тези пари обаче идват от колегите на болния, които трябва да свършат неговата работа, за да се изкарат парите за обезщетението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз не съм болдеувал от 2 години, не мога да си го позволя с тези ниски осигуровки
17
4
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
След като работите за чорбаджии-изедници, после всичките мизерни заплати, няма да ви стигнат само за лекарствата !
16
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме болни, мързи ни ужасно много.Предимно старото поколение в предпенсионна възраст.Брат ми получава 3000лв заплата(разбира се работи доста), а един роднина го уговаря да го уреди на работа където ще получава 1500 ама няма да си бил мърдал пръста.Казах му, че ако се съгласи ще му счупя главата.
15
3
 
22
 
! Отговори
Майка преди 5 години
Имам малко дете което ходи на детска градина и което е нон -стоп болно.Имам право на 40 дена , а то е болно през 2 най- много 3 седмици. Да са живи и здрави бабите, които нямат нужда от пари, а и са всеотдайни, и се грижат за тях, иначе положението е трагично.
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като го знаем капацитета на правителството, ще издадат закон за забрана на болестите. С правилник за приложението му.
13
2
 
44
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Цитат: По думите му наистина има фактори, които влияят върху здравословното състоянието на работниците, но има и не малко измами, което води до това, че от 2013 година до сега болничните дни са се увеличили няколко пъти.*Да, има една голяма измама - повишаването на възрастта за пенсиониране. Нормално е по-възрастния човек да боледува повече и това не е измама. Измама е, че демократите ни накараха да работим и на стари години.
12
6
 
24
 
! Отговори
от 33-ият етаж преди 5 години
* няма да карате стари коли - замърсяват, топлят въздуха, толяп ледовете, а и нямаме печаба не купувате* няма да дишате - пак топлите въздуха с въглеродни емисии и топите ледовете* няма и да се разболявате - така хем не ни работите, хем ви плащаме, а така си спестявате посещението на арменският поп и даването на обещание "да бъдете актив"...абе вие още живи ли сте , гои? не разбрахте ли, че има място само 1 млрд - за нас "божествените" и за най-приближените ни лакеи!
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е страшно. Средно на човек са платени 517 лева, а на ден само 30,55 лева, което е страшно малко.
10
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият факт, че хората бягат от България вече говори много. Вече работодателите (робовладелците) не смеят да гонят хора, защото то кадри няма запомни го това мухалбоико
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият факт, че хората бягат от България вече говори много. Вече работодателите (робовладелците) не смеят да гонят хора, защото то кадри няма.
8
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Най- честия вариант: децата си дойдоха за една седмица, отпуската беше свършила и...болниченИскам да отидем някъде за уикенда, но ми трябва и петък и понеделник....Нещо се очертава съкращение.... и още десетки такива знам само от лични наблюдения.
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас вече системата е халифакс, всеки си идва когато поиска на работа, защото важното е все пак някой да дойде и да свърши работата, затова никого не гонят. А ако направят един преглед при психиатър на персонала, някои хора могат и да окапят. Ако пък проверяват внезапно с дрегер за алкохол и марихуана и вече половината от хората ще са вън. Нормална българска фирма.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината с увреждания, а другата половина - болни !Само през лятото всички са здрави докато са на почивка в Гърция, Турция,...!
5
4
 
43
 
! Отговори
Mimi преди 5 години
Хората са болни!Да не се оправдават,че имало измами с болнични.Масово ходят болни на работа и разпространяват заразата.В аптеката персонала-болен,в хранителния магазин продавачката-също.Дърпат си сополите пред клиентите без маски и ръкавици!!!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте статистика- в кои сезони, в кои райони, какви диагнози и в кои професии. Всичко ще лъсне от раз.
3
4
 
13
 
! Отговори
Benebamkas преди 5 години
Fake news.
2
4
 
12
 
! Отговори
д преди 5 години
Аз съм със множествена склероза и не съм взимал никакъв болничен от години !
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, при лоши условия на труд, лошо заплащане, от което следва, лоши условия на живот, нерви, мисли за оцеляване, злоба, отчаяние и хората се разболяват.