Всеки 35-ти жител на планетата - мигрант или бежанец

Над 2 млн. българи са избрали да живеят зад граница
Обновена: 18 дек 2018 19:44 | 18 дек 2018 19:32,
11

Ежегодно на 18 декември светът отбеляза Международния ден на мигранта. Датата има символично значение, тъй като на този ден през 1990 г. ООН приема Международната конвенция за защита правата на работниците-мигранти и членовете на техните семейства.

Причина за новия международен акт става нарастващият брой на мигрантите в световен мащаб. Към днешна дата близо 70 милиона са бежанците и вътрешно разселените по света, а според статистиката всеки 35-ти жител на планетата е мигрант, живеещ и работещ в чужбина.

Данните сочат, че над 2 млн. български граждани са мигранти, а в страната ни около 22% от децата имат родител, който живее в чужбина.

Как изглежда проблемът с мигрантите днес и защо всеки от всеки 110 души е принуден да живее извън дома си - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на проф. Катя Владимирова от БАН, проф. Петранка Филева – зам.-председател на Дружеството за ООН в България и Розалина Недкова – председател на младежката секция на Дружеството за ООН в България.

"България активно участва в миграционните процеси. Намалението на населението през последните години не се дължи главно на миграцията, а напротив - само 1/3 е заради тази причина. Другите причини, които са по-големи са смъртността и ниската раждаемост", поясни в студиото проф. Владимирова.

По нейни думи все повече хора се завръщат и разликата между емигранти и имигранти се доближава поетапно.

В глобален план според проф. Петранка Филева конфликтите в света продължават относително дълго и много от държавите остават основен източник на бежански потоци. По думите и Сирия продължава да бъде много голям източник, а сред останалите са Южен Судан, Онго, Мианмар.

"Покрай истерията с мигрантския пакт започна да става малко по ясно, че би трябвало да се прави разлика между мигранти и бежанци", подчерта още Филева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70 млн. х 35 = 2 милиарда и 450 милиона.Нали бяхме 7 милиарда!?!Хей, хора, кажете им на политиците да смятат, а да не разпространяват измислени статистики.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допускат фундаментална грешка тези хора.Нищо добро не ни чака от тези бежанци.
3
2
 
19
 
! Отговори
Ум 2 преди 5 години
22% от БГ деца имали поне един родител в чужбина. Това ако не ви стряска не знам какво ... 2 млн БГ в чужбина ако не и повече. Положението е много зле, но на тези отгоре хич не им дреме.Младежта е бъдещето на една държава. У нас бъдещето е доста сиво така като гледам.
2
2
 
23
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Пак промиване на мозъци че имигрант е всеки и е ок, вдичко е точно.Я питай в Япония дали всеки 35 е имигрант, или в Южна Африка или в Чиле. Само в Европа всичко се натиска да е имигрант, защо ли?
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в България всеки един е потенциален