Аптеките – без стимул от 2 лв. за скъпите лекарства

НЗОК иска да спре практиката. Какво обаче ще се случи?
19 дек 2018 09:45,
17

Зам.-здравният министър Жени Начева съобщи, че има планове да се прекрати изплащането на таксата от 2 лв. за обработване на протоколи за безплатни лекарства, покривани от касата на 100%.

Идеята на НЗОК успя за кратко време да си спечели противници. Фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул, за да зареждат тези лекарства.

Засега не е ясно дали таксата няма да се прехвърли на пациентите, или аптеките изобщо няма да получават тези пари.

Мотивът на Касата е, че така ще се спестят 16 милиона лева на година, които ще бъдат пренасочени за плащане на повече лекарства.

Фармацевтите обаче алармират, че тези пари са единственият им стимул да зареждат лекарства, от които нищо не печелят, а имат сериозна работа по обработване на рецепти.

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки каза в студиото на "България сутрин", че Надзорният съвет иска фармацевтите да работят безплатно, въпреки че НЗОК дава 53 милиона лева за администрация.

"Ако се случи, ще разруши снабдяването с лекарства, защото няма намаление в заплащането. Това е единствената такса за труд, това са високоплатени хора, има много разходи. Тези 2 лв. за нищо не стигат, ние отдавна се борим да станат 5, защото това не е на лекарство, а на рецепта", категоричен беше Костов.

По думите му една работа, която засяга обработване на протоколи и всякакви рецепти, което отнема много време, от НЗОК искат фармацевтите да я вършат безвъзмездно.

Иван Димитров от Българския пациентски форум пък подчерта, че ако предвидени промени от Надзорния съвет на НЗОК влязат в сила, то болните хора, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, вече няма да знаят колко ще трябва да платят за тях, дали ще могат да си ги позволят и то при положение, че до сега тези медикаменти са били безплатни.

"Българският гражданин, който за нещастие е стигнал до здравната ни система, има два варианта. Единият е да чака своя край, а другият е да търси вариант да се махне от тази държава", настоя Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата предупредиха, че при приемане на тези промени, много лекарства вече няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят и това ще става все по-трудно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До12 преди 5 години
Точно така, получават заплата, за да продават лекарства, а когато тези лекарства се продават с нулева надценка, заплати йок! Това не е държавна институция - има ,няма оборот, заплатите си вървят! Ти дори не си прочел какъв е проблемът , но да не пропуснеш изява, се изходи ***. Аман от злобни ***
14
0
 
1
 
! Отговори
До12 преди 5 години
Ти би ли работил без заплата? Съмнявам се! Ти би ли извадил от джоба си 50/60 000лв, за да платиш нещо, което държавата ще ти го плати, евентуално, след 1-2 месеца? А заплатите на служителите, които обработват цялата съпътстваща документация си върви. Когато не сте наясно с нещо, по-добре се въздържайте от коментари, вместо да изливате злоба ,неоснователна при това.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тази заплата от къде идва бе, кълвач! Май си държавна пиявица, която е свикнала да чака на заплата, без да се замисля откъде идват парите
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аптеките преди Марешки си бяха рекетьорски организации, събличащи няколко кожи от пациентите. Лекарствата бяха страшно скъпи, а аптекарите страшно доволни от високите цени.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв стимул да си вършат работата? Нали получават заплата да продават лекарства? Те искаха по два лева за всяка рецепта, защото я изпълнявали. А те защо не плащат на купувачите транспорта и времето, за да отидат до точно тази аптека.
10
1
 
4
 
! Отговори
pharmacist преди 5 години
Това е поредната простотия, която могат да измислят в НЗОК, респективно МЗ!Мине се малко време и дай пак да резнем от аптеките, че двата лева са им много!И разбира се отново веригите са в услуга - има кой да изпълнява рецептите!И открито вече се говори за вериги ( в нарушение на закона), като главния "ковач" седи в Народното събрание на високото!Егати държавата!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на тази "реформа" на ГЕРБ е на пазара да останат само вериги от аптеки които имат и складове на едро. Вносителите и складовете на едро не ги касаят тия 2 лева и както до сега ще си вземат гарантираните им надценки, но елиминирането на дребната конкуренция е добре дошло за тях защото ще си направят картел както с горивата и ще си живеят живота, а българина ще плаща с 20-30% по скъпи лекарства.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директора на НЗОК Дечо Дечев лично ще изпълнява скъпоструващи рецепти без пари. Труд който не се заплаща се нарича робски труд, дори и на робите нещо им се давало храна и подслон. Този нов почин на ГЕРБ е добре да се разпространи във всички браншове. Другаря Дечев можеше да намали заплатите на администрацията на НЗОК с 50% и щеше да спести не 16 а 32 милиона лева и с тях да лекува болните.
7
1
 
10
 
! Отговори
Зеленчукарче преди 5 години
Аптечният бизнес е един от най-неблагодарните. Нищо, че всеобщото мнение е, че се жъне здраво. По-глупавите не правят разлика, между аптечен бизнес, който е тотално смазан и фармацевтичните компании, които всъщност изкарват пари. Това, което са измислили за пореден път управляващата вихрушка е върхът на тъпотата. Радвам се, че вече не се занимавам с аптеки, но съчувствам на колегите и още повече на пациентите. Държавата се опитва, да прехвърли всичките си ангажименти към народа върху бизнеса.
6
0
 
6
 
! Отговори
фен на танас преди 5 години
Защото като изключим Магарешки има аптеки които работят с едни и същи клиенти от 10тки години и изведнъж този човек му се налага да пие скъпи лекарства и то не от хубаво. Как да откажеш на дете болно от Таласамия лекарствата при положение че ще умре. Когато обаче в един момент останат само най големите вериги лекарствата и то скъпите ще изчезнат защото от тях няма файда за аптеката.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продължение от 4май целта е друга. Като откажат всички малки аптеки по селца и градчета, хората ще се наложи да пътуват до големите градове. Като сложиш парите за път и загубеното време, накрая ще се откажат напълно от безплатните рецепти, и бездънната каца - Здравната каса ще икономиса един пари, за бонуси.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работата е че аптеките затварят едни 10-20 000 лева в лекарства които са по здравна каса. Лекарствата се купуват предварително от джоба на аптеката. Касата възстановява парите след месеци. За "услугата" аптеката получава по 2 лв. на рецепта. В задачата се пита, ако касата спре да плаща тези пари, защо аджеба някой ще затваря толкова пари?
3
0
 
10
 
! Отговори
фен на танас преди 5 години
Това, че сте глупави е много хубаво. Значи идва рецепта на стойност от 100 до 50 000лв може да е. Ти поръчваш от склада лекарството като плащаш сумата на рецептата след около месец и половина може до 3 месеца ти възстановява парите и за цялата процедура печелиш 2лв. Обаче дори най малката нередност в оформяне на документите глоби или в най лошия случай не ти плащат лекарствата. Отидете в марешки да видите дали има такива лекарства. Няма защото не е изгодно. Сега хиляди хора ще умрат от глупост.
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много време отнемало... Като ги слуша човек ще си каже, че във всеки един момент има върволица от хора във всяка една аптека. Ако нямаше печалба едва ли щяха да отварят аптеки под път и над път...
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какви сте гадни сега, не позволявате на аптеките да печелят от нещастието на хората.Може ли такова нещо бе Боко?Егати наглата тиква!