Дончев: Предложихме какво ли не на ЕК, но тя искаше продажба!

"Никой не би се споразумял за мажоритарен дял за тръбите"
40
Дончев: Предложихме какво ли не на ЕК, но тя искаше продажба!
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че са предлагани десетки варианти на ЕК по т.нар "газово дело", по което ни грози глоба от 77 млн. лв.

Още по темата

Те са били свързани с реорганизация на газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, но не са приети.

Това обяснява Дончев пред министрите на днешното редовно заседание, според стенограмата.

Казусът датира от 2012 г - претенция на Европейската комисия, че българските дружества в енергийния сектор са ограничили достъпа до тръбата, която идва от Румъния на друг участник на пазара, за което е подадена жалба.

"Настояването на колегите от Европейската комисия беше, че трябва да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към "Булгартрансгаз", разяснява той.

Вицепремиерът подчертава, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо.

"Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял", казва още вицепремиерът Дончев.

По думите му на финална фаза от преговорите от българска страна са били предлагани какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти.

Но според Европейската комисия единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна, разяснява вицепремиерът.

Той подчертава обаче, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие работите непрекъснато срещу българския интерес и накрая ще получаваме най-скъпата газ в Европа - от украинските фашисти и с гарнирани надценки от западни фирми.Щом не можете да защитите български поток,български тръби,български АЕЦ Белене,се махайте от управлението!А ако някой работи против българските интереси,прекъснете връзките си с него!Ако и това не помогне,поставете ултиматум,че ще излезем от НАТО и ЕС! Защитете българските интереси най-накрая!П.ръ.дльовци страхливи!
7
0
 
36
 
! Отговори
пожелание преди 5 години
А защо не им предложихте да излезем от ЕС. , и пари щеше да ви дадат , че да има какво да крадете !!
6
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие работите непрекъснато срещу българския интерес ни накрая ще получаваме най-скъпата газ в Европа - от украинските фашисти и с гарнирани надценки от западни фирми.Щом не можете да защитите български поток,български тръби,български АЕЦ Белене,се махайте от управлението!А ако някой работи против българските интереси,прекъснете връзките и си с него!Ако и това не помогне,поставете ултиматум,че ще излезем от НАТО и ЕС!П.ръ.дльовци страхливи!
5
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименти там си бил, на преговорите с ЕК и си им светил, та знаеш!
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербав политик-синоним на алчен крадец, лъжец и отвратняк!
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка можеше да свърши работа. Или Марк Жирардели.
2
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобата е заради злоупотреби с господстващо монотонно положение, а не заради отказ от преватизация, лъжец с лъжец!
1
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И плешивеца лъже като баце - отврат!