Дончев: Предложихме какво ли не на ЕК, но тя искаше продажба!

"Никой не би се споразумял за мажоритарен дял за тръбите"
40
Дончев: Предложихме какво ли не на ЕК, но тя искаше продажба!
Снимка: БТА

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че са предлагани десетки варианти на ЕК по т.нар "газово дело", по което ни грози глоба от 77 млн. лв.

Още по темата

Те са били свързани с реорганизация на газовите дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" - смяна на принципала, извеждане на едно от дружествата от състава на БЕХ, но не са приети.

Това обяснява Дончев пред министрите на днешното редовно заседание, според стенограмата.

Казусът датира от 2012 г - претенция на Европейската комисия, че българските дружества в енергийния сектор са ограничили достъпа до тръбата, която идва от Румъния на друг участник на пазара, за което е подадена жалба.

"Настояването на колегите от Европейската комисия беше, че трябва да бъде променен контролът върху поне едно от двете ключови дружества, със силни предпочитания към "Булгартрансгаз", разяснява той.

Вицепремиерът подчертава, че в рамките на продължилите три години преговори по проблема, страната ни е предложила различни мерки, но предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял, е неприемливо.

"Миналата година парламентът ни забрани да постигаме споразумение с Европейската комисия. Естествено, никой от правителството не би се споразумял за продажба на мажоритарен дял", казва още вицепремиерът Дончев.

По думите му на финална фаза от преговорите от българска страна са били предлагани какви ли не варианти, които да гарантират прозрачност, контрол, създаването на второ ниво на надзор, мениджмънт, участие в борда на доказани европейски експерти.

Но според Европейската комисия единствената гаранция за липса на сговаряне и неизкривяване на пазара е смяна на собствеността на дружеството чрез продажби на мажоритарен дял на стратегически инвеститор – друга европейска компания, което няма как да бъде прието от българска страна, разяснява вицепремиерът.

Той подчертава обаче, че Комисията се е съобразила с аргументите срещу налагането на максималния размер на глобата, който може да достигне 320 млн. евро и тя е намалена до 77 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципал може да бъде,който упражнява регистр.дейност и да се явявава собственик на дейноста си и произтичащите от дейноста му финанси,собствености-движими,недвижими,материални активи,принципала може да бъде назначен,ако собственика се отегли от пряка производствена дейност и се занимава повече с предвижването на договори,учаистие проекти,др.близки с дейноста,но дяла му от51-негов,принципала е доверено лице за пряко наблюдение-преките процеси с финансови отчети,БЕХ е принципал на собственик РБ.
27
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо лъжеш,беееее?Никой от ЕС не е поискал да продадете мажоритарния дял,а само да допуснете до газопроводната мрежа още участници.Много нагли тия.Чудят се как да оправдаят своята некадърност и глупост.
26
2
 
34
 
! Отговори
Смехурани преди 5 години
Стига с тия селски номера.Ония искали 320 млн,ама нашите договорили 77 млн.Огромен успех на правителството.
25
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извадете Документи и докажете истината ! Останалото е чесане на езици и разтягане на локуми ..За едно да излъжеш и после 100 истината да кажете - никой няма да ви вярва . Сега Партия Герб и Теменужка да извадят пари и да си платят глобата .
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАНО ЦОЛОВ - КАК ВСИЧКО СЕ ПОВТАРЯ!
23
3
 
42
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
в момента, странно, но вярвам на герб и не на ЕК. повръща ми се от думите стратегически инвеститор! винаги означава огромно ограбване.
22
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е лобистки рекет от Европейската комисия, за продажба без пари на техен клиент. Сега нагло лъжат, че не искали приватизация.
21
5
 
41
 
! Отговори
Цуци преди 5 години
До АнонименНикой от Русия не иска да купи тръбите. Сашо Дончев искаше по тръбите в БГ да транспортира свой газ без да плаща нито на Газпром газа, нито на Булгаргазтранспорт преноса на газа. Не мога да си спомня, мисля че беше преди Нова година, руснаците не му пуснаха газ и Б.Б. едва го отърва с газ от Булгаргаз. А С.Д. ни осъди, че не му позволяваме по наши тръби да доставяме газ на неговата фирма Овергаз. Дето се казва: "Направи добро, та да ядеш ..й.о" .
20
5
 
34
 
! Отговори
Абе , Гошо ... преди 5 години
...ти за хитър ли се имаш ,бе...??!!!!
19
6
 
37
 
! Отговори
гого преди 5 години
сега е момента, Bulexit
18
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ни!БСП да се връща на власт!
17
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата Коледа гербавите подариха 1,2 млд на руснаците за Белене.Сега на Коледа още. 150 млн пари на българския данъкоплатец прахосани поради некъдърност и за защита на руския интерес. Но за пенсионери и деца пари няма.Или Боко като даде по 40 лв на 1,1 млн пенсионерите оревава всичко колко много им бил дал.Срам.
16
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГРОП разпродаде цяла България на чужденци,вече и земята продават и продадоха,най-голямото зло,появявало се някога в България е ГРОП,начело с Цвъ - кървавия водач!Досега са измрели около един и половина милион население от неестествена смърт,откакто управляват герберастите,предателиииии мръсни!
15
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АМИ , ПРАВИ СА ГЕРБ.ГРОП работи непрекъснато срещу България и българските интереси ,срещу българското население,затова да го дуфа! Писна ни от тяхната диктатура и тирания!
14
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, къде сте тръгнали с този съветски капитализъм бе Андрешковци !?
13
8
 
40
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИ СА ГЕРБ. преди 5 години
АКО СЕ РАЗРЕШИ , ДЯЛОВО УЧАСТИЕ НА ДРУЖЕСТВАТА --ТО , ТОГАВА НАШИТЕ ДРУГАРИ ОТ БКП/БСП , ВЕДНАГА ЩЕ ДЖИРОСАТ , МАЖОРИТАРНИЯ ДЯЛ НА ГАЗПРОМ ..ХА,ХА,ХААААААА.....ТАКА --ГАЗПРОМ СТАВА СОБСТВЕНИК НА ТРЪБИТЕ И ТОГАВА , ИДВАТ РУСКИТЕ ВОЙСКИ ОТ "ПЕЦНАЗ" В БЪЛГАРИЯ ....ДА ГИ "ОХРАНЯВАТ"...ХА,ХА,ХАААААААА!!!ТАЯ ВРЪТКА Я ЗНАЕМЕ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА!!!НЕ НАМ....НЕ НАМ.....!АМИ , РЕВЕТЕ СЕГА ---НЕКА ВИ Е..."ЗА ЗДРАВЕ"!!!
12
8
 
40
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Дончев и той почна да лъже и да маже.
11
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога чули ли сте за допусната, макар и минимална грешчица от гербавите?Все падат жертва на зли сили, гадната опозиция, Орешарски и т.н.Никога нямат дори и най-малка вина!Чудя се как съществуват другите държави, там където тези богове не водят народа към светли бъднини...
10
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много взеха да ни цакат тия западняци...Що не им теглят една нашенска...?
9
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами продайте я бе, нали сме пазарана икономика, но нали като я продадете няма къде да назначавате герберите , няма как да раздавате обществени поръчки и да плащате на руснаците с пари на българския данъкоплатец!Защо направо не национализирате цялата българска икономика и не приемете член първи в конституцията за ръководната роля на гербавите в България.Дончев доскоро мислех че поне ти може да имаш малко мозък, но явно че и ти си само марионетка на Боко.