60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!

Повечето българи искат лична реализация, здравето е на заден план
21 дек 2018 15:45, Анисия Иванова
30
60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!
Снимка: Dnes.bg

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри, сочат данните от проучване на "Барометър", проведена в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4% от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.

За голяма част от анкетираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка 43,9% на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 

43,9 на сто  поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък, но за съжаление съществуващ е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%.

---------------------------------------------------------------------------------------

Проучването на "Барометър" е проведена със собствено финансиране в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Той беше прав преди 5 години
До 26 - еми кради и *** бе, кой сте спира? Ама е по-лесно да мрънкаш. Иначе аз не гласувам за никого от много време. Моят глас = парички в джоба на някой селски тарикат. Няма как да стане!
24
2
 
0
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
До произход на видоветеПоробен е само болния ти мозък,което едва ли...осъзнаваш,защото не знаеш от къде си...произлязъл.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Той беше прав 20Късмета е променлив ...... ХА-ХАТи определено си тъпгерберак.В България пари се изкарват САМО и ЕДИНСТВЕНО с кражба и измама.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобни проучвания само потвърждават твърдението ми че българите са пълни идиoTи.
21
1
 
5
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Песимиста - толкова е зле, че по-зле не може да бъде, оптимиста - можеее, може!
20
2
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Аз в първия си пост не съм те обидил,даже късмет ти пожелах,а ти-веднага с обида.Ясен си ми,с това мислене никъде няма да преуспееш,и все пак късмет и весели празници.
19
4
 
10
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 5 години
nekви хора окрадоха целата държава а българина бил доволен ... *** народ е тва !
18
2
 
12
 
! Отговори
Той беше прав преди 5 години
Това не е оптимизъм, а отчаяние, мързел и надежда някой да ти даде нещо ей така отгоре. В този свят всичко си има цена. Оптимизъм е, когато си запретнеш ръкавите и се хванеш в ръце. Ако искаш нещо, ставаш и си го взимаш, а не чакаш Бойко Борисов, държава или национална лотария, още по-малко късмет. Късметът е променлив показател и днес е с теб, утре не. Живеем във вълчи свят, където е всеки за себе си, и никой не дава нещо даром.
17
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Печалбата на тоя който пуска билетите е 100% сигурна.
16
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 7 лъжи преди 5 години
Пишеш пълни глупости, брат ми спечели 50 000 а мой приятел 200 000. Друг е въпроса че сътношение брой купени билети и печалба не отговаря. Аз лично съм вземал цяло тесте талони, и не мога да върна половината пари.
15
3
 
4
 
! Отговори
До до интересно преди 5 години
Хах знаех си, че някой ей такъв пал*як ще ме реплекира. Живей си тука крепкия живот и мълчи!
14
3
 
6
 
! Отговори
До интересно преди 5 години
Ти пък ако си мислиш,че като се махнеш и ще вапцаш...Весели празници и на теб и успех все пак.
13
4
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
Аз ще ви кажа моя живот, как ще се промени. Като се махна оттук! Весели Празници на всички!
12
2
 
12
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Лавандулите продължават да се надяват, беден народ докаран до просешка тояга. Богатите стават по богати, бедните стават по бедни така си е било и така ще си остане, стига сте си давали парите са глупости.
11
3
 
14
 
! Отговори
Alpha преди 5 години
Интересно защо никой не пише, че поредният ни контингент в Афганистан от три дни е блокиран и не може да излети поради обстрел от талибаните. Знам го, защото имам познат, който чакахме още преди 3 дни. Докога ще поддържаме баните на американците и не е ли време това безумие да спре? Цялата Мара втасала ами и войници в Афганистан пратила. Но това не се пише. Виж билетчетата са къде къде по-интересни.
10
4
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Не си прав,печалбата им е няколко милки на ДЕН,имам наблюдения,особено хората от малцинствата на ден търкат по 20-30 билета,та бълха ги ухапала като раздадат 2-3 млн ама на МЕСЕЦ.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ударят джакпота! хаха! Извинявайте но това не е оптимизъм а отчаяние :)
8
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е лъжа в билетите?Като погледнеш прихода от билети и разхода за печалби се вижда,че остава една добра сума печалба.В Карлово вече има двама спечелили по 500 000лв.Единият всъщност е в с.Дъбене.Скоро ще започнат да го показват и него. Познавам ги и двамата.В съседно село жена спечели 1 000 000лв.Купи си апартамент от жена ми.П.П. Аз не търкам,просто,защото не мисля,че имам такъв късмет.
7
4
 
16
 
! Отговори
лъжи преди 5 години
Печелившите билетчета няма и да ги пуснат за да спечелите. А на тия платени реклами който ги дават по телевизията не се връзвайте. Дават им по 1000 лева да ги снимат че са спечелили. Не подвеждайте хората. Никой не създава губещ бизнес. Примерно: ако пуснат 3 билета по 1000000 лева и някой ги спечели на тях им трябват 1000000 човека да си купят билет от по 3 лева за да избият загубата. След колко време мислите че ще стане това ??? Весели празници !!!
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо ми става жал като гледам разни пенсионери да дават по 5-10 лева за тези билети които са пълна лъжа. Не знам математиката ли им убягва или просто са наистина толкова отчаяни...Също така не знам как тези билети са законни... ама то в таз държава какво ли е законно..