60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!

Повечето българи искат лична реализация, здравето е на заден план
21 дек 2018 15:45, Анисия Иванова
30
60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!
Снимка: Dnes.bg

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри, сочат данните от проучване на "Барометър", проведена в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4% от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.

За голяма част от анкетираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка 43,9% на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 

43,9 на сто  поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък, но за съжаление съществуващ е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%.

---------------------------------------------------------------------------------------

Проучването на "Барометър" е проведена със собствено финансиране в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
11
 
! Отговори
Св преди 5 години
Скоро бях питал тук по повод друго такова "проучване". От толквоа присъстващи в коментарите хора (гледам доста е четенео по принцип), има ли на някой, на който да са му се обаждали ... все на някой от толкова народ. Досега никой не ми е отговарял.
4
1
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Ми оптимизъм. Добре че съм песимист и не си давам парите всеки ден като оптимистите. Те това го търках днес на обяд като хората, дето ги е обзело оптимизма. Преди две години бях купувал. Сега след две години - пак! Познайте дали спечелих нещо ... oIo
3
1
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Е какво е това изследване покриващо цели 832ма пълнолетни??? :D
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това билетче, какво общо има със статията и проучването . ?
1
2
 
29
 
! Отговори
произход на видовете преди 5 години
*** народ, слаба държава! в случаят - много *** народ, толкова ***, че не осъзнава, че е поробен!!