Любчо – тийнейджърът, който още вярва в Дядо Коледа

Момчето е с детска церебрална парализа и се нуждае от лечение
Обновена: 22 дек 2018 10:45 | 21 дек 2018 22:00, Иванка Гъркова
13
Любчо – тийнейджърът, който още вярва в Дядо Коледа
Facebook

"Нищо не искам!". Така отговаря Любчо Еленков, когато го попитат какво си е пожелал за Коледа. Не, че не се нуждае от много неща, просто си е такъв, винаги казва, че всичко си има. Той е тийнейджър, но никога не е изпращал писмо до Дядо Коледа, нито е имал тържество в градината, на което да получи подарък, защото е с детска церебрална парализа. Броени дни преди празниците, момчето пише до белобрадия старец с помощта на баба си. 

"Скъпи Дядо Коледа, аз вече съм голямо момче, вече съм на шестнадесет години. Това е моето първо писъмце до теб, а може би и последното, защото знам, че ти никога няма да ме забравиш и винаги ще ме зарадваш с много хубави неща", гласи писмото на момчето. То е кратко, но само няколко реда на листа са голямо усилие за него, защото все още не може да държи правилно химикалката в ръка. 
 
Не само Коледа, а всеки празник в живота на Любчо, неговите баба и дядо посрещат със свито сърце. Причината е, че той няма родители. Виждал ги е само на снимки, но не защото са го изоставили. Преди 16 години пиян шофьoр отнема живота им на пешеходна пътека в София. Тогава майката е бременна с момченцето в осмия месец. За секунди пада на земята, мъжът й също е повален от автомобила. И двамата загиват. Лекарите, които пристигат на мястото със закъснение, изваждат живо бебето, но то получава тежки увреждания. 
 
"Обичта ни с Невенчето беше много силна и безгранична. Аз съм сигурна, че тя ни подари нейното скъпо детенце, за да имаме повод и причина да продължим да живеем", разказва Саня Христова, бабата на Любчо, която за поредна година ще направи всичко възможно, за да зарадва внучето си за празниците. Неотлъчно до нея са съпругът й Владко, роднини, както и добри хора от цялата страна, които им помагат в грижите за момчето.  
 
През годините Любчо е претърпял множество операции в чужбина, благодарение на които вече ходи, но не може да го прави като нормалните деца на неговата възраст. По-често се налага да се придвижва с инвалидната количка. Не минава ден, през който да не е на някаква процедура – физиотерапия, водна рехабилитация, разговор с психолог и логопед, конна езда и други. Освен това ходи на училище, където работи с ресурсен учител. 
 
"Той е прекрасно усмихнато дете, много е старателен и изпълнителен. Казва, че не иска да има ваканция, защото трябва да ходи на лечение - рехабилитации и на училище", обяснява баба му Саня. Жената, която не може да работи, за да го гледа, няколкократно е получавала подпомагане от "Българската Коледа", но вече не подава молби, защото иска да даде шанс и на други семейства, които се нуждаят от средства. 
 
В края на годината всеки от нас прави своята равносметка. Ако не сте имали възможност да направите поне едно добро, не е късно. Може да зарадвате семейството на Любчо. Той се нуждае от средства за ежедневна рехабилитация, както и от приятели, с които да общува. Във Facebook страницата "Да помогнем на Любчо", ще откриете информация за благотворителните инициативи по Коледа, парите от които ще отидат за лечението му. А дарение може да направите ТУК. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Както винаги и лекарите имат вина в тази трагедия,че дошли със закъснение.Нищо,че са били при друг пострадал.По-виновни са и от пияния шофьор.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много тъжна история. Горкото дете. Дано все пак проходи и има нормален живот и семейство един ден.
4
0
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Разпечатете тази история и накарайте Валери Симеонов да я прочете сто пъти на депутатите от парламентарната трибуна. Може да достигне до съзнанието и съвестта на някой. Евентуално.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само да добавя - шофьора е с условна присъда...
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нормални ли сте всичките които коментирате?Не е възможно да има толкова ненормални.ци!Как може да се подигравате с това сираче.Господ бави,ама не забравя!Такъв като вас е предопределил съдбата му!
1
1
 
32
 
! Отговори
един преди 5 години
Абе ненормалник, спри да пишеш глупости под статията за момчето. Откаченяк, спри наркотиците.