Парите, събирани за Желяз – дарени за децата!

Къщата на децата с 4 485 тухли по-близо до реализирането си
21 дек 2018 19:09,
9
Парите, събирани за Желяз – дарени за децата!
Снимка: Национална мрежа за децата

В навечерието на Коледните празници Национална мрежа за децата получи дарение от 4 485 лв. за своя проект за изграждане на Къща на децата в София.

Парите са предоставени от Желяз Андреев – българският гражданин, разследван за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия - и от неговото семейство, което с помощта на Oмбудсмана на Република България Мая Манолова, бе открило фондонабирателна сметка, чрез която се набираха средства за евентуалната защита на Желяз от местен адвокат в САЩ, ако се беше стигне до неговото екстрадиране.

Още по темата

Още при стартирането на кампанията, семейството на Желяз обяви, че ако не се наложи адвокатска защита в САЩ, сумата, която ще бъде набрана, ще бъде дарена на Национална мрежа за децата и нейния проект за изграждане на Къща на децата.

"Щастлив съм, че в навечерието на Рождество Христово аз, близките ми и всеки едни българин, който допринесе за събирането на сумата в дарителската сметка, имаме възможност да подпомогнем осъществяването на проекта "Къща на децата". Удовлетворен съм, че не се наложи тази сума да бъде използвана по първоначалното й предназначение. За мен, а вярвам и за всички българи, които застанаха до мен в най-тежките моменти, е удоволствие да знаем, че тези средства са инвестиция в най-ценния ресурс на България – децата.  Инвестицията в децата ни и в тяхното образование, е това, което ни прави по-добри като личности и по-силни като общество", заяви Желяз Андреев при реализирането на дарението.

"Първо изразяваме своята радост за успешната развръзка по случая с Желяз Андреев, който попадна в един много тежък и безпрецедентен процес, при който той беше обвинен несъразмерно със служебните си отговорности и прерогативи", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

"Поздравяваме българските власти за навременната и адекватна реакция, която доведе до благополучното развитие и оттегляне на иска за екстрадиция", допълни той.

"Благодарим на Желяз Андреев и на неговите близки, които подеха кампанията за набиране на средства за неговата защита в САЩ, за доверието към работата на Национална мрежа за децата и за това, че те избраха каузата за изграждане на Къща на децата, на която да дарят събраните средства. За нас и за всички 152 организации членове на Мрежа за децата, тази подкрепа е безценна, тъй като приближава реализирането на проекта с още 4 485 тухли". 

Проектът за изграждане на Къща на децата стартира през 2016 г. Той предвижда създаването на едно модерно и единствено по рода си пространство, което да бъде център за обучение и развиване на тези умения, които ще са необходими на децата ни УТРЕ, за да бъдат успешни хора и лидери.

Къщата ще бъде и място за събития и обмен на идеи на всички 152 граждански организации, членове на Мрежата, които работят за благосъстоянието на българските деца. Къщата на децата ще осигурява активна и развиваща среда за деца от различни групи, възрасти, семейства и интереси. Тя ще бъде отворена за деца от цялата страна и ще бъде постоянно и общодостъпно място, където деца и възрастни се обучават и работят заедно по изграждане и отстояване правата на децата.

Когато бъде построена, Къщата ще се управлява като социално предприятие и това ще й даде устойчивост във времето и възможност за младежи, излизащи от домове или приемна грижа да работят и да се обучават в трудови умения.

Очаква се първата копка да бъде направена до края на 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусен и нагъл гербаджия.Като идолите си Борисов и Цветанов.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тролчето нещастни, кво стана накрая, нали това момче щеше да лежи 20-30 год в американски затвор. Гърчите ли се сега.Пича си бачка, изкарва си кинти, а вие си лижете оная работа, щото и за сол пари не можете да изкарате, толкова сте неграмотни и некъдърни.
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оттърва кожата засега, обаче излезе ли от Бантустан ще бъде арестуван.
1
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалкия *** с нескопосания ПР.И що за име е това Желяз.Сигурно мамалигарско.