Затвориха кетъринг фирмата, натровила деца във Варна

БАБХ: Пробите на персонала за стафилококи е положителна
21 дек 2018 18:40, Анисия Иванова
16
Затвориха кетъринг фирмата, натровила деца във Варна
Архив: Булфото

Областна дирекция по безопасност на храните – Варна запечата заведението и фирмата за кетъринг, от чиято храна получиха хранително отравяне ученици от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" – Варна.

На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.

Още по темата

Екипът от ОДБХ-Варна и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна) извърши епидемиологично проучване. Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.

На 17 декември е подаден сигнал от родител. Съобщено е за хранителен взрив при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно тържество в заведение във Варна. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите.

Областната структура на БАБХ извършва същия ден проверка на мястото, кодето е проведено училищното събитие, регистрирано като кафе-аперитив. След като инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване, се установява, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба.

Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.

На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, откъдето е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Едно време в кухнята на баба непрекъснато имаше контрол от такива като БАБХ. Ама тогава нямаше ГМО. Сега ако ядеш друго освен ГМО ти пращат БАБХ.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перфектен стандарт за парламентарна кухня
12
2
 
0
 
! Отговори
Метала преди 5 години
Номер 11, фирмата е При монахините
11
0
 
6
 
! Отговори
КЕКС преди 5 години
Айде, кажете вече коя е фирмата! Нали сте я затворили? Не можете да й навредите, ако кажете.
10
0
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До House M.D.Не е виновен персонала! Виновни са тия, които пишат изискванията към този персонал. В момента всеки носител на стафилококи, стрептококи, а също и всеки туберкулозен, може да работи в ресторант и да заразява! Нищо не го спира. За здравната книжка само бъркат в з*дн*ка и ако там всичко е наред - минаваш. Отделно, че и върху това няма контрол. Знам човек, работил в ресторант месеци въобще без здравна книжка.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и защо вече пет дни никой не. писмя да каже кои са тез кръчма и кетъринг фирма
8
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Разбира се, виновен е персонала!
7
2
 
6
 
! Отговори
Стига, бе преди 5 години
десетки деца ?!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А щетата ва родителите на заразените деца , кой ще плати? Фирмата или училището.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Име няма ли фирмата!
4
1
 
15
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Само дето не разбрахме за кое заведение и за коя кетъринг компания става въпрос. Това ще да е супер секретна информация.
3
0
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Откакто спряха да искат гърлен секрет за здравните книжки, има много такива случаи.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябваше ли да я затворят преди да се натровят децата?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЗИ Варана си признават че не могат да спрат тютюнопушенето в кафето на Варчев в МОЛ ВАрна