Зрелостниците у нас по-малко от местата във ВУЗ-овете

Влезе ли бизнесът в университетите, студентите ще проявяват по-голям интерес
Обновена: 21 дек 2018 23:47 | 21 дек 2018 21:25, Красимир Ангелов
25

Ако бизнесът влезе в университетите, студентите ще проявяват доста по-голям интерес към българските висши училища. В последните години 12 клас завършват по-малко деца, отколкото са свободните бройки за прием във висшите училища.

Образованието и бизнесът обаче не могат един без друг. ВУЗ-овете подготвят кадрите за бизнеса, а от своя страна компаниите трябва да кажат от какви хора се нуждаят. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" главеният директор по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Стефка Малиновска. Тя обясни какви програми организира държавата, за да задържи младите хора в България и в кои професии има дефицит на хора.

"Има оперативна програма - "Наука и образование за интелигентен растеж", която е с ресурс от 1, 200 млрд. лв., която подкрепи всички висши училища. Чрез нея студенти ходят на практика в най-различни компании, за да усетят реалната работна среда. Те имат възможност да придобият познания на практика, не само на теория", сигурна е Малиновска.

По думите ѝ студентите, участващи в тази програма, получават стипендия.

"От 46 хил. студенти - 20% са получили предложение за работа от фирмите, в които са стажували. Голяма част от студентите в програмата учат медицина. Всъщност 53% от студентите, учещи медицина, участват в този проект. Те придобиват знания и умения за работата в реална среда", допълни още тя пред Bulgaria ON AIR.

Освен студентите по медицина, доста участници в програмата са учили педагогика - сфера, която в България се нуждае от нови кадри.

"По всякакъв начин се опитваме да направим учителската професия атрактивна и привлекателна за младите хора. Важно е да запазим и върнем авторитета на професията учител - това са хората, които могат да разкрият потенциала на едно дете, да му дадат тласък в живота", завърши главният директор на главна дирекция "Верификация".

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
До БиБи преди 5 години
За да се одобри от НС, първо в нечия глава трябва да се е пръкнала идеята за създаване на поредното висше училище. После съответните инициаторитърсят лоби в НС.Ти се поинтересувай какви ги вършат кадрите на БАН, които също участват активно при акредитирането. Дали са маскирани като преподаватели в някой ВУЗ, това е друг въпрос. Те преподават навсякъде.Но странно защо, много се страхуват да не ги пратят на основна щатна служба именно като преподаватели. Защо ли?
20
1
 
2
 
! Отговори
Su преди 5 години
Imate li pone voda u sofia? Ili odite v ihtiman na bania?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Hahahaha.... ban unesese....bg injenering....hahahahaha.....
18
1
 
4
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
До Ха ха хаНовооткритият ВУЗ първо се одобрява от НС, а сетне се подават документи в Националната агенция по оценяване и акредитация НАОА. Прави се оценка на преподавателския състав - научни публикации, научни степени и звания и институционална оценка по научни направления - обезпечаване с кадри, материална база, учебни програми и т.н. Това се извършва от две комисии от преподаватели от сродни ВУЗове.
17
2
 
16
 
! Отговори
Още ха ха ха преди 5 години
Да не мислите, че с това приключва всичко? Ами!След като си разпределим лекциите, започваме да доим студентите. Ще вземеш изпита, ако си купиш този учебник. За да е сигурно, че няма да сбъркаш и да купиш някой друг, ела го купи от мен. Правя си списъче кои студенти са си купили от мен учебника и той взима изпита от раз. Другите ги връщам 7-8 пъти. Кой е учебника? Този, дето аз му се водя автор, преразказал съм там лекциите, които съм слушал още в студентските си години.Това е бизнес, наивници!
16
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Недоволни пишат тук, но дали знаят всичко?Не може да се пръкне нов университет или колеж, ако не получи АКРЕДИТАЦИЯ.Кой дава акредитациите? Същите тези учЕни от БАН, те са в комисиите по акредитация.Схемата е следната: Ние с вас се договаряме да открием още едно ВУЗ-че в Дивдядово, щото там още си нямат. После пак ние с вас сме Комисия по акредитация и даваме благословия ВУЗ-чето да го има. И след това пак ние сме основната част от преподавателите, пътуваме дотам когато можем и четем лекции.
15
1
 
19
 
! Отговори
Били много ВУЗ-овете преди 5 години
Но колко от данъкоплатците знаят, че и така наречените частни висши учебни заведения също получават държавна субсидия?Пари от нашия джоб, за да могат някои да взимат хонорари от много места, макар че наистина четат навсякъде едни и същи лекции,при това доста остарели - от времето, когато са завършили образованието си.По света има частни университети, които са сред най-престижните, но държавата не дава и стотинка за издръжката им.А колко от нашите частни ВУЗ-ове имат ниво поне на добра гимназия?
14
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
....Смешно....и тъжно ..... Като всичко в Банкянска Бе Ге.....
13
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Интересно как се опоитват да направят даскалската професия привлекателна - като карат даскалите да работят извънредно без пари, да вършат работа на чистачките, да бъдат бити и тормозени от хулигани безнаказано? Поне ваканциите да им бяха отпуски, а то и това не е.
12
2
 
26
 
! Отговори
Юхууууу! преди 5 години
Юруш по университети и колежи!Всеки учЕн от БАН - преподавател поне в 10 ВУЗ-а!Колкото повече ВУЗ-ове има, на толкова повече места креатурите от БАН ще четат едни и същи лекции и ще взимат пари!Затова, във всяко населено място - по няколко ВУЗ-а, пък били те само с по 20-30 студенти!
11
3
 
20
 
! Отговори
Сус, бре! преди 5 години
Нали онези 3 000 хрантутника от БАН трябва да взимат пари и от ВУЗ-овете? Те четат едни и същи остарели лекции, а работата в БАН им вършат онези, които се водят технически помощници.Освен трите хиляди миропомазани на академични длъжности (учЕните), плащаме заплати на още 3 800 човека, които също са служители на БАН и слугуват на учЕните. Част от тази прислуга е с висше образование и върши повечето от работата на учЕните, които обикалят страната, за да печелят допълнително като преподаватели!
10
4
 
7
 
! Отговори
тонката преди 5 години
но пък броят на дрОгарите постоянно расте. Демокрация, какво да се прави...
9
1
 
26
 
! Отговори
ЛАЗО преди 5 години
АМИ ТИ И РАБОТЕЩИТЕ У НАС СА НА ПЪТ ДА СТАНАТ ПО-МАЛКО ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ!ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ,ЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ Е ВЪРНАЛ ОТ ТАМ КЪДЕТО Е ЗАМИНАЛ!
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса .Търси.Яки и ***.Закривай.
7
2
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
За 30 години демокрация, 10 от които Бойковщина, населението на БГ намаля с30%, основно млади хора. Отделно 20% от завършвсщите СО отиват да учат в чужбина. Но броят на ВУЗовете си остана 52. Нивото на ВО спадна драстично: няма промишленост, повечето са услуги и строителство, думите high tech останаха на хартия. Примамливи специалности са медицина, ИТ, комуникационна техника и чат пат добив и преработка на изкопаеми и цветна металургия. Но младите завършват тези специалности и бягат.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сина ми учи в тригодишен колеж, в който след първата година от 165 души, прието по специалностт, оцеляха 42, а след първия срок на втората година вероятно ще останат 35. При такова положение дипломата има НЯКАКВА стойност. По мое време от 650 кандидата приемаха 35. В края на третата година останахме 11. Завършихме 8. Сега почти всички завършват. Каква е цената и тежестта на моята диплома? А каква е тази на сегашните?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално едва 15 - 20% от зрелостниците имат потенциала да завършат ВУЗ и да постигнат нивото, изискуемо от висшистите. Такова количество висшисти дегрдира стойността на дипломите, но е полезно за средния интелект на българина, понеже 3 до 5 години повече учене оказват значителен ефект върху средната интелигентност на нацията. За съжаление това води до страничен ефект - не можеш само по дипломата да определиш стойностните кадри.
4
1
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Трябва да се закрият тези ВУЗ - няма смисъл от тях - няма деца . Същото е като Лечение в Чужбина с ДМС .
3
2
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
И като има толкова много университети на кое място в Европа е България ??? Не е ли време да променим системата ??? На последно място по растеж на населението у света .Не само у Европа ,а в света ;) Очевидно е че няма резултати от кетапостроенето .А самите кетапи служат за политически натиск и не говоря за вишите само .Няма контрол няма съд .Съдиите не носят никаква отговорност .Защо тогава те вземат решенията ???Трябва да се промени кетапостроенето особено в държавнохранилческия сектор
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой бизнес,тоя с втората употреба или с прането на пари или с източването на ддс?Та какви кадри висшисти му трябват...