Лобизъм ли? Каракачанов: Много използват F-16!

Швеция недоволна от прекратяването на преговорите за Gripen
Обновена: 22 дек 2018 19:21 | 22 дек 2018 17:33, Веселина Йорданова
326
Лобизъм ли? Каракачанов: Много използват F-16!
Снимка: БТА, архив

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че нашите съседи, а и много страни в Европа използват F-16 и не може да се говори за лобизъм.

Още по темата
"Какво одобрявам аз, няма значение, важното е какво ще одобри НС", каза Каракачанов за предаването "Годината" по "Дарик".

По думите му българската авиация заслужава добри самолети. Каракачанов напомни, че все още няма окончателно решение за F-16.

"Последната дума е на Министерския съвет и ратификация от страна на Народното събрание. Но първо парламентът трябва да гласува мандат на правителството за водене на преговори", уточни вицепремиерът.

По-рано президентът Румен Радев определи предложението на Министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за изтребител F-16 като триумф на лобизма и финал на автокрацията за тази година.

От шведска страна дойде официална позиция, в която Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV), заявява, че са научили с голямо разочарование за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители.

Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца, се посочва в нея.

"Локхийд Мартин" приветства внасянето за разглеждане от Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ.

"Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО", се казва в изявление на компанията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
2
 
! Отговори
ОИ преди 5 години
До АнонименТези бяха пишман патриоти, докато влезнаха в НС и хванаха кокала. Сега са ОИ - Обединени ***...
255
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Винаги предан на партията,и на американското посолство,но никога на България.Да ни е честита нескончаемата грижа за Родината,Бог да я прости.
254
0
 
5
 
! Отговори
Варан преди 5 години
Грухчо,колко ниско се навеждаш да останеш на поста си? Национални предатели.Весели празници на всички честни българи!
253
0
 
7
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
В държава,в която народът и получава десет пъти по-ниски доходи от западноевропейските бели държави не е такава,а е африканска колония.
252
1
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Важното е че Каракачанов си изми ръцете с НС и обществен дебат. Лобизъм ли? Това е само илюзия. Какво пък толкова че точно когато Съливан дойде да огледа сараите изведнъж българските му слуги смениха веднага решението си. Поне да правеха цирк още месец два та да не си личи толкова. *** на кого му пука? САЩ ще си получат парички и това е най-важното. Каракачанов и Бойко ще си запазят креслата и това е най-важното. Армия и така няма пък що да ни пука за някакви си самолети. Каракачанов спи спокойно
251
1
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
И при вас, както и при нас децата на управляващата върхушка масово живеят по западните страни и САЩ! Най-голямата "руска" банка "Сбербанк" не открива свои филиали в Крим(дефакто не признава Крим за част от РФ)! За съмнителните пътувания на председателя на ЦБРФ Елвира Набиулина до САЩ нещо да кажеш? За това, че голяма част от приходите на Русия от продажбата на енергоресурси и т.н. се влагат в американски ценни книжа, вместо да се инвестират в икономиката и инфраструктурата на Русия нещо да кажеш
250
4
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До Руснака,Малко късно ти отговарям, но се надявам да прочетеш това, което напиша! Твоята работа е от рода "присмял се хърбел на щърбел"! Вие в Русия имате сравнително добро въоръжение, въпреки, че бойните ви самолети са със спорна ефективност и за самолетоносача(единствения ви) няма да отваряме тема! По важно е друго- дали като изключим разразилата се отново напоследък надпревара за въоръжаване между Русия и САЩ и сателитите му, дали икономиката на Русия също не се ръководи от САЩ!
249
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купуваме чудесен самолет, наистина. С последно поколение радар, двигател, авионика и електроника. Само че от него още няма произведени бройки, завод няма и почти всички променливи по цената са неизвестни. Един път подпишем ли под договора американците получават пълно право да ни изнудват с цена, време за доставка и какво ли не. А точно срещу тях "да си търсим съдебните права" е равносилно на самоубийство. Нямат интерес да ни изнудват, но нямат интерес и да ни вземат на сериозно.
248
0
 
8
 
! Отговори
С преди 5 години
Интересно колко пари е взел Каракчанов заедно с Цветанов и другите им приятели от третия пол. https://youtube/watch?v=B9SjyVXfz7k
247
0
 
13
 
! Отговори
122 преди 5 години
За съжаление България винаги е страдала от некадърни и продажни политици, две национални катастрофи минахме именно заради такива типове.И сега този човек на снимката ни убеждава, че е по добре да закупим за милиарди несъществуващ самолет който евентуално ще се произвежда в засега несъществуващ завод. Е това е наглост.
246
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И лъжете, и крадете, и си вярвате! Нямате срам и наяждане! Как спите, г-н УЖ ПАТРИОТ? Всичко, което обещахте, превърнахте в свои авоари! Коя е страната, чиито патриоти се водите? Със сигурност това НЕ Е БЪЛГАРИЯ!
245
0
 
10
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Половин век, един век ..Такова успиване не бях сънувал че може да има. Кое от това което ви обещаваха преди 20-10-5 години е станало бе, умници, че вярвате за сто години напред.
244
1
 
3
 
! Отговори
274 преди 5 години
До Анонимен 274Половин век, не 1 век. Платформата Ф-16 ще са до 2045-2050, Грипен платформата до 2060 при наше желание. Сега купуваме саом базата.
243
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа коментиращи. Първо на първо и Ф-16 и Грипен, че и най-нашумелия Ф-35 са все с по един двигател. Второ на второ тия 8-10 самолета, които сега купуване не стигат за нищо, но са много важни, тъй като ВСИЧКИ ДРУГИ САМОЛЕТИ, КОИТО ЩЕ КУПУВАМЕ 1 ВЕК ЗА НАПРЕД ще са от същия вид! За това, купуването на по-скъп и несъществуващ самолет в лицето на Ф-16 е много по-голям проблем, от колкото го представят политиците и медиите. Направо е престъпление на некадърността.
242
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се сърдете на кучето, че хапе,е сърдете се на собственика му. Нашите политици са на каишка от САЩ. На времето при приватизацията се променяха условия за придобиване на дадено предприятие по 100 пъти, за да се угоди на конкретно лице. Сега 100 пъти се променяха условията за придобиване на нов самолет, за да се угоди на конкретна държава. Същото се случи и със Словакия и Румъния и Хърватия и т.н. Просто ръката на САЩ е дълга и шамарите им болят... ако на това му викате демокрация...
241
0
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тези папути само ни развалят настроението на Коледа.
240
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Голямо л еке се оказа и ти гн Каракачанов! Имахме и имаме МИГОВЕ.Коне! А ще се качват нашите пилоти.На някакви ЕФЧЕТА с ЕДИН ДВИГАТЕЛ!? Това са МАГАРЕТА! Капише? Ама Не! Нищо не разбираш от военна техника! Не знам какво са ти "обещали" Американците. А и без това няколко самолета.Не правят армия! Поне ще имаме за парада на Гергьов ден да летят! Но поне да са качествени самолети! А не туристически като Ефчетата! Продажници сте И след Нова година СИ ТРЪГВАТЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН! Стига експерименти !
239
11
 
4
 
! Отговори
ай сектир преди 5 години
я ходете на майната си в Сибир на чист въздух
238
2
 
23
 
! Отговори
Едикой си преди 5 години
Майка ви да *** продажна да ***!! Физкултурници и пожарникари!!
237
9
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Руснака-продължениеДа, за вас /руснаците/ най-добър е Грипен :))))))))))))))))))))))))))) А за нас /българите/ най - добър е Ф-16. Пак никаква полза от хибридните ви похвати :))))))))))))))))))))))))))