Патриарх Неофит: Благодарим на Бог за Младенеца!

Нека сърцата ни са изпълнени с любов, призова Светият отец
Обновена: 24 дек 2018 21:24 | 24 дек 2018 20:45, Анисия Иванова
126
Патриарх Неофит: Благодарим на Бог за Младенеца!
Снимка: БТА

"В навечерието на Христовото Рождество отново сме заедно в Божия свят храм, за да отслужим и да съпреживеем заедно това истинско тържество на нашата божествена спасителна вяра." С тези думи българският патриарх и Софийски митрополит Неофит започна богослужението по случай Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В тази единствена по своето величие и тайнственост нощ, когато светът и цялото творение са затаили дъх в очакване на раждането на своя Господ и Спасител и ние се присъединяваме към ангелския хор, и запяваме радостно химна на Рождеството: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“

От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“, като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“.

В тихата и свята нощ на Христовото Рождество пред нашия духовен взор за пореден път оживява и малкият и смирен Витлеем със своите пастири и крайградската пещера, превърнала се, по Божия промисъл, в пръв земен дом на Онзи, чрез Когото са сътворени светът и всичко съществуващо. Който беше проводен в нашия скръбен свят заради нас и нашето спасение, за да ни помири с небесата, да ни освободи от робството на греха и тлението, да ни дарува пълнотата на живота и да разтвори повторно пред нас затворените някога порти на Небесното царство.

Как обаче да посрещнем и да приветстваме днес нашия божествен Спасител? Какви дарове да принесем на Този, Който Сам държи с ръката Си нас и цялото творение и чрез Когото в началото на творението са били утвърдени небесата?

В Своето учение и със Своя живот сред нас Господ Иисус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас верните на Неговия Нов Завет. Това, което Той желае е да възлюбим Бога и ближния като себе си", припомни патриарх Неофит.

В края на празничното си слово той благослови празничната трапеза, около която сме се събрали заедно, за да посрещнем идващия сред нас Господ и честити Рождество Христово на българския народ.

Утре патриархът ще оглави тържествената Света литургия от 9:30 часа в храм "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито рождество Христово!На всички късмет желая!
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриарха ако има смелоста да каже на Българския Народ че е насила християнизирън по Византия тогава го признавам за Патриарх на Държавата , дотогава си остава един *** на конци
85
5
 
6
 
! Отговори
чужда религия за нас преди 5 години
Християнството е чужда религия за нас , Българския Народ е насила християнизирън , в днешно време му казват Покръстването , а какво точно е Покръстването? малко хора или никой точно не знае , ами насила приемане на Християнството през 866 г. , пише си точно и ясно в Укипедия , няма нищо за криене или за манипулиране
84
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как можа да отиде в болницата при Бойко Борисов той патриарх на ГЕРБ ли е !?
83
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Неофит - агент Симеонов от ДС не може да честити Коледа! Цялата църква е подразделение на ДС - КГБ!!!
82
6
 
8
 
! Отговори
Пон4о преди 5 години
Честито Рождество Христово!Спасител се роди, да ни даде покаяние и прощение на греховете.
81
3
 
1
 
! Отговори
Пон4о преди 5 години
До АнонименСвободната воля, за която говориш.Ти Дава правото на избор между добро и зло. Затова и се казва "дървото за познаване доброто и злото".Този избор човек практикува всеки ден при различните житейски ситуации.Когато избереш добро грях няма.Когато избереш зло грях има.И това мисля е съвсем очевидно.
80
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е попската жътва.
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съжалявай, важното е, че опита да ми отговориш. Явно ще търся отговорите другаде. Дано поне за себе си да нямаш въпроси без отговори за да не се разклаща вярата ти. Аз за себе си мога да кажа, че не вярвам на нещо което няма и не дава ясни, категорични и еднозначни отговори на въпросите ми. Просто така съм научен.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам ,че се вързах на въпросите ти !И още един път се убедих ,че на днешно време ,по религиозните въпроси правилния отговор е ,мълчание!Който е сериозен има много начини ,да се ограмоти!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А преди това слепи ли са били или облечени?
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това не плюя, само задавам въпроси. Ако знаеш отговорите им отговори, ако не знаеш, кажи не знам, не съм се замислял, измисли нещо да се измъкнеш. Както виждаш след всеки твой отговор става все по-неясно.
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92 Смокиновите препасници се появат ,след като съгрешават и Бог се отдръпва от тях и те виждат ,че са голи!
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де, Йоан го обезглавяват през 30 година, а Исус го разпъват през 33а. Та какво е правил клетият Йоан тези 3 години без глава? Дори и ти разбираш, че няма как Исус да е слезнал в ада да го изведе с останалите праведници преди да извърви пътя на Голгота, нали?
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама на мен и сега ми е много добре, защо реши, че се оплаквам?
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90 Иоан Предтеча никога не се е пържил в ада ,дори и преди Възкресението!След ,страданията на Христа на кръста ,Той слиза в ада,от където извежда праведниците!Прочети малко Православна литература ,и нещата може да ти се изяснят!И един съвет от мен !Не плю по неща които неразбираш!По- добре ще ти е!
71
6
 
6
 
! Отговори
Еон преди 5 години
"Богословите" много добре са напаснали всеки важен въпрос спрямо собствените си вярвания. Вярвания, основаващи се на книжки, писани в дълбока древност от неизвестни автори. Те уж знаят кои са авторите, но не представят доказателства за това. И защо са им, след като боК ги е диктувал. Те и за последния нямат нищо доказано, ама нейсе. И да не пропуснете да оставите своята лепта, братя и сестри, че сега е жътвата.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като са голи? Господ ако го е било страх, че ще се видят голи да ги беше сътворил с козина или перушина. Или без очи да не се виждат, след като да се видиш както Господ те е създал е толкова голям грях...
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86 Стават зли защото Адам и *** слушат дявола и Бог отстъпва от тях,и те виждат ,че са голи!Адам и *** са имали върху тях сила Божия,сияние или нещо подобно!При непослушанието си Тази Божия ,,обвивка" се отдръпва и те виждат ,че са голи!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84 В ада ,но там е имало някакво разделение между умрелите,и праведните не са били на мъките!