Честита Коледа! Християнският свят чества рождението на Божия син

Екипът на Dnes.bg ви пожелава много здраве, щастие, топлина и уют
Обновена: 25 дек 2018 10:35 | 25 дек 2018 07:30, Василия Пейчева
87
Честита Коледа! Християнският свят чества рождението на Божия син
Снимка: Архив, Булфото

Честита Коледа, честито Рождество Христово!

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - денят, в който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Екипът на Dnes.bg честити празника на всички свои читатели и пожелава много здраве, щастие, топлина, уют и благополучие!


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Василийче, отлично си описала рождения ден на г-н Исус Христос Божий. Но защо не си написала нищо за Коледа.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - денят, в който се чества рождението на Божия син - Исус Христос!!!
56
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Честито Рождество,братя Християни!

/и не само християни!..ЗА ВСИЧКИ ЧОВЕЦИ Исус е,както Той Сам казва:-"Аз съм Пътят,и Истината,и Живота,Алфата и Омегата,Началото и Края"../.

Щастлив е всеки,който Го носи в сърцето си!

.......
и като стана дума:-Моля,по-малко религия,повече Вяра и Разбиране!!!!
55
7
 
2
 
! Отговори
Бож преди 1 месец
Божий син и син на майка си- девата. В същото време е единосъщен и неразделен с отца и светия дух. Същият свети дух, който е оплодил девата. Значи веднъж я опложда, втори път и е син. Църквата не беше ли против инцеста?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53 тонката
Ти нещо много си се вманисчил в тия ф-16!Пристигането им в България да вземем да го празнуваме като национален празник с подобаващите надбавки за пенсьонери,даскале и др.,!Ако от тия ефки са останат пари в хазната!
53
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До RAZOR RAMON. Добре де, разбрахме. Стига си се пънал вече. Честита Коледа!
52
0
 
2
 
! Отговори
Э преди 1 месец
Не "да допустим", а "да допуснем". Не ги разбираш тия работи, стига разсъждава, а приеми това което си намерил, наследил или си ходи където ти е по-разбираемо.
51
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
До RAZOR RAMON
НЕ Е ВАЖНО къде и кога е роден Исус.
ВАЖНО Е, какво се е случило след това с Човечеството.
ЧЕТЕТЕ Евангелията- Исус ни учи на ЛЮБОВ към ближния.
Ближният е всеки друг човек, независимо кой и какъв е. Няма друго вероизповедание, което да проповядва любов към враговете си.
50
1
 
5
 
! Отговори
....... преди 1 месец
4estita koleda
49
9
 
2
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 1 месец
Исус е роден отвън на открито в живитнска КОШАРА И ЯСЛИ...А по това време е невъзможно да има на открито животни...Дори и в Палестина и Юдея, по това време е много студено, и често има дори сняг да вали...Невъзможно е този семит Исус да е роден днес .

Има данни, че е роден между 3 и 15 септември !


Няма и никакви преки извори и абсолютни доказателссва, че е съществувала такава персона - Йешуа бен Йосаф бен Марием, а не гръцкото Иисус Христос, познат днес !
48
0
 
3
 
! Отговори
А+ преди 1 месец
SS
Добре ,да допустим ,че е тъй,но Радомир,Румен ,Божана или Колумб -тези откъде се появиха,за Божана ще кажеш ,че е Богоявление ,но Божана няма нищо с Бог ,виж Богомил или Божидар -да ,разбирам . Нещо не са ми ясни тези именни дни -всякой ден -именен ден,то става ФАРС ! тЪЙ МИ СЕ СТРУВА ,МОГА И ДА ГРЕША!
47
1
 
3
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
Добрутро другари:):):):)Знам,че вие не празнувате този християнски празник,но все пак.Честита Коледа,Рождество Христово и новата ескадрила ф16:):):):)Наздраве другари:):):):)
46
2
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 месец
До А+ Името Кристиян произлиза от Кръстю, затова имат имен ден на Кръстовден, не днес
45
4
 
0
 
! Отговори
А+ преди 1 месец
Много имениници с различни започващи букви-направо се оляхте ,няма таквоз чудо, всички тези именици да имат именен ден и то днес-съчениния както ми иде или баба ми каза ,че може и тъй да е!
1 Коледарите не се признават от църквата !
2 Вижете сега времето колко е в Израел и едва ли ще издържи малко дете на студ при 5-6 градуса ,а звезди няма там -облачно е !
и 3 Как Кристиян или Кристиан ще има днес именен ден -това не са православни имена ... .Пишат какво им първо излезе в интерент най-отгоре!
44
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До пипи дългото чорапче. О не, не можем. Чети коментарите и ще разбереш, че българинът е злобно същество, той няма да спре да плюва дори на Коледа, и пак ще намери от какво да е недоволен. Примерно че през 866 г хората са покръстени насила, за руснаците, които видите ли били докарвани в България и прочее глупости. Честита Коледа злобни неудачници и дано някой ден намерите покой и се отървете от злобата си.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРИТАНСКИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ НА ШАНТАВИЯ КЛАУС СЕ РЕПЧАТ НА ИСУС СПАСИТЕЛЯ
42
7
 
1
 
! Отговори
ИГ преди 1 месец
Руснаците са ги покръстили насила, а някои руснаци насила са докарвани в България да ги правят българи.
41
1
 
9
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
До Покръстването 866 г.
АКО ПРИЕМАНЕТО на Християнската вяра става доброволно и с индивидуално решение на отделния човек, той се кръщава във вода и в Святия дух, като се отрича от Сатана и приема Исус Христос за личен Спасител.
Има разлика между Религия и Вяра. Тези неща не ги разбираш, защото си атеист.
40
12
 
4
 
! Отговори
Покръстването 866 г. преди 1 месец
Християнския Свят празнува , но у нас Наългарския Народ е насила Християнизирън през 866 г. манипулативно му каъват в наше време Покръстването за да не се шокират хората , да ама си пише точно и ясно в Покръстването применрно в Укипедия как точно е станало насилственото приемане на Християнството по Византия по тези Земи , дори Покрустването може да се сравни с Възродителен Процес в наши дни
39
1
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 1 месец
Наистина идва от Календа но нека поне за един ден бъдем смирени и да не се дърлим за глупости.Нека почетем празника и нека се замислим дали и за нас важат Божиите заповеди.Толкова ли е лошо да бъдем човечни?