Как празнуваме? Салатката, ракийката и ядене... до припадък

Купуваме храна, която не изяждаме и харчим пари, които ги нямаме
Обновена: 26 дек 2018 07:49 | 25 дек 2018 21:00,
228
Как празнуваме? Салатката, ракийката и ядене... до припадък
Снимка: Pixabay

В годината има няколко дни, които българинът чака с нетърпение. Не за друго, а защото народопсихологията ни е такава. Ние сме народ, който обича да празнува не заради самия празник и неговото значение, а заради едно единствено и много по-простичко нещо, което се свежда до салатката, ракийката или най-общо казано - родната трапеза.

Покрай Коледните празници, обаче, дните на празничната (и обикновено претрупана) българска трапеза са нанизани един по един като броеница, защото от Бъдни вечер, та чак до Ивановден можем да седнем на масата и да празнуваме почти без прекъсване. А освен това, да празнуваш големите православни християнски празници в България, си се оказва и доста сложна наука със свои собствени правила. 

По празниците хората традиционно купуват храна, която трудно могат да изядат и харчат пари, които често нямат - философия, която се следва трудно, но пък много религиозно.

Времето около празниците може да се сведе до два съвсем конкретни момента - преди и след.

Времето след празниците обикновено започва с "Митичният понеделник", от който всички винаги сме на диета, но който така и не идва цяла година. След празниците е останало достатъчно голямо количество храна, което със сигурност няма да изхвърлим, защото нека си го кажем - българите никак не обичаме да сме на загуба. Затова огромното количество храна, което купуваме преди празниците, със сигурност трябва да се оползотвори максимално.

Ако времето след празниците се обобщава с едно много продължително "баберкуване", то преди празниците е малко по-сложно.

Това е така, защото трескавата подготовка тече с пълна пара, а тя основно се изразява във висенето по опашки в магазините и то в последния момент. Причината е, че съвсем традиционно всеки се сеща, че видиш ли, трябва да напазарува за гостите и да се възползва от "портокалите на промоция" в последния възможен ден. Така опашките в магазините магически се превръщат в по-дълги от тези на Цариградско и трафикът в столицата се мести на закрито. Тогава на дневен ред излиза темата за паркингите и можем често да станем свидетели на спорове от типа "аз първи го видях това място".

Естествено, винаги може да отидем и да купим онова, което сме забравили (въпреки че нищо не сме забравили), защото "все пак е празник" и магазините ще продължат да работят.

След като успешно си успял да се пребориш не само за паркинг, но и за намалените луканки (защото кой ще ти пости на Бъдни вечер изобщо), идва ред на приготвянето на празничната трапеза. Приготвя се възможно най-много храна, защото окото и то трябва да се нахрани. Също така е важно коледната трапеза и коледната питка да се заснемат под подходящ ъгъл, защото ако това не се качи във Facebook, значи не се е случило, пък и не може Гошо от съседния апартамент да си мисли, че неговата маса е по-пълна и по-хубава от нашата собствена.

След като сме хапнали, някак сме успели да се доберем до дивана, където научно доказано се храносмила далеч по-добре, особено в хоризонтално положение. Защото "все пак е празник" и можем да си хапнем малко повече от необходимото и то без да изпитваме особено вина за това, защото ще сме на диета - от понеделник!

На следващия ден задължително трябва да се отиде на църква, защото "все пак е празник". Това си е традиция по време на православните християнски празници, защото всички го правят. Освен това храмът е едно много удобно място, на което човек може да се види със стар приятел или пък да разбере градските клюки. А и между другото да запали свещ за здраве, защото и другите така правят.

И така идеята за празника се губи. Коледа се превръща в пилешко-свинско-баницо ден. Няма никакво усещане за празник, а се усеща предпразничното бутане по магазините, предпразничното вдигане на цените. Усеща се как ще ни утеснеят панталоните заради няколкото допълнителни килца, които и без това сме прежалили, "защото е празник". Не се усеща, че е Коледа. Но въпреки това - честит празник. И да ви е сладко!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюскате сланина ,кисало зеле ,кисели краставички.Пиете ракияи пушите после проблеми с здравето,хайде на лекар.Така натварвате и здравната система.Б.Борисов
138
2
 
3
 
! Отговори
км преди 5 години
А колко суджук е изял Боко по Коледа и колко ще изяде по нова година? Що не кажете? Народа сега яде и пие че после глад до следващата Коледа.
137
4
 
3
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Джесика,успя да настъпиш бай *** по-мазоля!А той грухти ли,грухти,*** ли,***,защото от истината боли!?!?!?
136
6
 
5
 
! Отговори
АМАН от БОрисов преди 5 години
Живеем в чужбина с голяма група БЪлгари заедно.Никой не празнува.усеща се страх от нагли престъпници на власт в София които ограбиха над 10 000 000 000 от БЪлгарския народ през 2018 година .Парите са препрани през корупционни обекти по оперативни програми и еврофондове.Очаква се през НОВаТА 2019 година терористите на власт в София да влошат още повече живота на малкото останали живи Българи..Над 2 900 000 от тях са без никакви доходи по данни на ООН.НАд 5 700 000 са без доходи за оцеляване
135
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 5 години
Чарлз Дикенс отдавна се е изказал с Коледна песен за такива мнения. Препоръчвам да гледате филма, че току виж ви споходили 3 призрака на Коледа . Празниците са да празнуваш и да ти е весело скъпа Джесика Вълчева.
134
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Някой може ли да ми обясни какво означава "баберкуване"?
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупава "статия", написана от глупава "жунралистка". Няма смисъл да разсъждавате над текста.
132
3
 
6
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Доказано е че винаги се умира след малко живот. По-добре е тогава да се умре от пиене и ядене,а не от работа в завода!
131
3
 
15
 
! Отговори
Георги Първанов преди 5 години
статията е свободно съчинение - тип седнал на масата и си записал разсъжденията тип джесика...сега подадох сигнал до КЗД, дано спрат с тези антибългаризми вече !
130
3
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Джеси, ми кажи ти как празнуваш, та да следваме твоя светъл пример :))
129
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Спрете толкова открито да показвате, че виждате ясно през глупа вите журналистически писания, че ще забранят коментарите и няма да можем да учим младото поколение. Честно казано съм много изненадан как тук стоят още. На много сайтове ги забраниха, че на някой хора не им харесва как им прозират тъпотиите и всеки го вижда. Все пак не трябва да говорим лошо за бат Бойко и дойче веле...
128
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих искал само да отбележа, че в Германия почти никой не пости на Бъдни вечер. През целия декември са отворени коледните базари, на които се предлагат вурстчета, пържоли, сладкиши и много греяно вино. За Коледа също се подготвят старателно, главно с ядене и много пиене. Нека всеки празнува, както му харесва. Честита Коледа!
127
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче ако ставаше въпрос за хелоуин същият автор щеше да обяснява как тъпченето с бонбони и захарни изделия е забавление за деца и възрастни (вече сме се нагледали на такива в този сайт) Когато си храчиш собствената трапеза и се облизваш на чуждата, резултатът е това негативно подобие на статия.
126
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Коледа се превръща в пилешко-свинско-баницо ден. "Сякаш чета съчинение-разсъждение на петокласник. Отделно, че в статията прозират само краен негативизъм и омраза, което меко казано е неуместно по Коледа. Ако авторът е толкова отчаян от живота си, поне да се стреми да не трови празника и на останалите. Жалка карикатура.
125
7
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Щото българина се държи неестествено, измамно, не обича отговорност и тъй като не е автентичен е объркан и не е силен в себе си, съответно изглежда все едно (и е така) не знаем какво правим и тая нерешителност и нискоинтелигентна лудост кара хората да ни казват как да живеем. Сега като става въпрос за фундаменталите на Българина като ядене и пиене там никой няма шанс. Но сам си е виновен че не живее себе си, а се прави на Европеец цяла година после става прасе и после пак Европеец. Срам та дрънк
124
1
 
22
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Защо някой все ни учи как да живеем ?
123
5
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ам нали това е част от генетичната програмация.. да сме част от удри и бягай племе с вожд, който да ни води наляво надясно да крадем от другите племена и той да разпределя плячката сред племето. По-добре да се наплюска човек в такъв случйа защото толкова храна не може да се носи или ще се развали.Сега изясни ли ви се всичко относно нашия манталитет Удрайте минусите все едно не е така :)
122
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как празнуваме? Салатката, ракийката и ядене... до припадък"Със сигурност не празнуваме пишейки хейтърски статийки в 21:00 вечера по Коледа. Това може да го прави само някой изключително самотен и вкиснат човек. Препоръчвам на авторката терапия с психолог срещу празничната депресия.
121
2
 
29
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Стига сте писали гнусни антибалгарски статии, стига сте разединявали народа. Аз не съм видял по време на муслосигънските празници, кога ядат до спукване баклави, агнета и т.н да пишете подобни неща. Стига сте плюли по българските традиции, Господ ще ви даде възмездие, не ние. Помнете, всичко се плаща, родоотстъпничеството най-скъпо!!!
120
5
 
11
 
! Отговори
До 167 преди 5 години
Ние пак сме си най-бедни.Харчим повече,отколкото получаваме,да не се изложим пред родата и комшиите,а на празници развързваме кесията,за да се почувстваме и ние като хората.А после плесваме с ръце,да се прегърнем.Както се казва-три дена яли,пили и се веселили,а когато плащали,плакали.