Коледа за християни, празник и за мюсюлманите – в Черничево!

В родопското село празниците не се делят на християнски и мюсюлмански
25 дек 2018 15:45,
66
Коледа за християни, празник и за мюсюлманите – в Черничево!
Снимка: Deutsche Welle, Вилдан Байрямова

В мъгливата зимна вечер пред читалището в Черничево са се струпали много хора, очакват гости от близо и далеч за тържеството. Тукашното наречие е особено мелодично и малко неразбираемо за външни хора. Ако разговаряш със Севда Манева, ще ти трябва преводач за старинния родопски говор, така приятен за ухото. Как да се сетиш, че "ликууто вризче" е лековитото изворче, например, пише Deutsche Welle.

Селото има църква, която е строена преди повече от 170 години. Също толкова стара е и джамията. Срещу сградата на читалището е паметникът на героите от Балканската война. Отвъд хълма е Гърция.

"Няма значение кой ходи в църквата, и кой – в джамията: всички се разбираме"

"Едно време се казвах Аврам Тричков Токов, сега съм Ибрям Халилов Токов. "Казаха, че няма да ни погребват в гробището, трябвало да си сменим имената - някъде 1976 година беше", казва възрастният мъж на пейката пред входа.

"Животът ми е хубав", казва Ибрям и добавя: "Едно време селото беше пълно, гъмжеше от народ. После всички се пръснаха, останахме само старците". Малко били онези, които опитали да работят в чужбина, на тютюна в Гърция, но все се връщали обратно - ако не в селото, се заселвали в Крумовград и Кърджали, защото са близко до Черничево. "Откъсване няма", заключава той.

"Няма значение кой ходи в църквата, и кой - в джамията: всички се разбираме. Аз съм атеист, ама Господ си знае работата", смее се и размахва бастуна. Пожелава си младите хора да остават в България: "Не бива да се мразим и да си завиждаме, тук никой никога не се е карал с другите, живеем заедно и в мир", уверява Ибрям.

На пейката до него се настанява 88-годишният Георги Дрехов, бивш полицай и горски служител. Ругае властта заради мизерната си пенсия. "Християнин съм", казва той, но обяснява, че не ходи на църква по празниците: "моят Бог е природата – тя прощава или наказва". А краката сами го водели към читалището – "там е живият огън на селото, там се върти животът", подчертава старецът.

Къде другаде, ако не в Черничево

Фанка Атанасова е секретар на читалище "Бяло море", а защо то се казва така? "Ами ей там - зад баира е морето, а и повечето хора имат роднини в Гърция", казва тя и сочи с ръка към границата. Жената е на 26 години, снаха е в Черничево, съпругът ѝ е кмет на селото. Тя обаче не вижда бъдеще за семейството си на това място:"Сигурно ще се преместим в Крумовград и то заради сина ни, трябва да учи", казва Фанка. Местните хора се препитават с дърводобив и отглеждане на тютюн, но това не е перспектива за нея.

"Младите се пръснаха по близките градове, има няколко на гурбет в Гърция, Франция и Германия. Едно време селото беше живо, над 250 деца имаше в училището, а сега там се помещава кметството. Няма ли училище в едно село, в него няма и живот", с нескрита болка казва Стоян Кирилов. Той обаче е сигурен, че Черничево няма да умре: "Виж колко народ си е дошъл специално за Коледа - и християните, и мюсюлманите ще са тук за средващите празници", убеден е той.

Георги Делчев отдавна се е установил в София и има бизнес с алуминиеви дограми, но не пропуска повод да се върне в родното си село – израснал е в планината, а тя е като магнит за него и приятелите му от детството. "Фолклорната група е живата реклама на Черничево, ако се инвестира в нея и в благоустройството на мястото, туристите ще полудеят - виж каква красота е наоколо, духът на това село не се забравя и всички се връщат, уверява 34-годишният Георги. За него именно жените в пъстри носии и песните им, характерни само за този родопски район, са неугасващото огънче на черничевския дух.

Хорото се точи и навън

В това е убеден и председателят на читалището Динко Дяков, а мечтата му е автентичният фолклор да бъде показан на  международни фестивали и групата да се включи в инициативата на ЮНЕСКО за културното наследство. Гласовитите женски гърла пеят заедно от  2010 година насам. Читалището е основано през 1929 г. от местни учители и е просъществувало до 1944 г. с името "Бяло море", после държавата го прекръщава на "Христо Смирненски", припомня Динко. Дейността му е прекратена през 1993 г., за да се възроди на Йордановден 2010 година - отново под името "Бяло море". Голям брой от местните българо-мохамедани имат близки роднини в гръцките села отвъд границата, но "хората и днес са заедно - независимо кой как се казва и на кой Бог се кланя", допълва Дяков. После писват гайди, извива се хоро и всички обикалят огъня пред паметника, зарята осветява небето – така е в Черничево, когато приемат гости и се веселят. Салонът на читалището се оказва тесен за всички – затова хорото се точи и навън.

И един фрагмент от историята

Ето какво пише изследователят-етнограф Георги Попаянов(1881-1951) за това населено място:  "Интересен е фактът, че в с. Дуня (старото име на Черничево - б.а.) една от махалите, наречена "Кирчова", носи името на потурчения брат, а другата – "Гинчова" - името на брата-християнин. Заключението, което може да се направи от този факт е, че спасилите се от потурчване българи от това село отново са се завърнали в него, след като отминала бурята, и са се заселили в отделна махала". А потомците им днес отново са заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Дойче Веле е враг на Българския народ, Бялата раса и Християнската цивилизация!
35
6
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
От Влашко до бяло море и от охрид до черно море всикчо е население с един родов и генетичен корен. Просто разликата е че говорим различни езици.
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФАКТ!!!! СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ВСИЧКИ, КОЙТО НЕ СА БИЛИ С БЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД СА,, ОТПЪТУВАЛИ,, КЪМ АНАДОЛА ТУК ОСТАВАТ ТЕЗИ КОЙТО СА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ , НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА МЮСУЛМАНИ. ДОРИ И ТЕЗИ ОТ КАРАМАН- ПОТУРЧЕНОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО .Т.Н КАРАМАНЦИ . СЪЩО И КУРДИ ,КОЙТО ИМАТ ОБЩ ПРОИЗХОД С БЪЛГАРИТЕ . ФАКТ !!!!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За християните преди всичко е РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО .
32
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да се върнем на въпроса разлика м/у будизъм мюсулманство християнство . Разликата е в говорителите. И в това кой ще пребира парсата. Имало на времето друго учение Богомилството прочетете малко бе "никой не може да се представи за говорител на Аллах ,Бог,Йохева,Буда"Бог си ти и не ти трябва посредник да си общуваш с създателя. Те за това са ги унищожили. Поне така си мислят.
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв ислям бе хора, какво християнство - младите не щат да чуят ни за едното ни за другото. Религиозното чувство е изчезнало и при младите българи и при младите турци. А като се махне това, разлика в манталитета и разбиранията няма. Разлика има между турските и българските турци и тя ще става все по-голяма.
30
14
 
8
 
! Отговори
23 преди 5 години
българия е православна християнска държава. има държави, които не са. можеш да избираш
29
4
 
6
 
! Отговори
23 преди 5 години
имам въпрос към ***: защо допускате във форума сепаратисти? ще ви бъда задължена ,ако не ми изтриете коментара. честита коледа на всички!
28
4
 
0
 
! Отговори
тангра преди 5 години
Ако някой може да ми каже каква е разликата между мюсулмани и християни ще го призная. А забравх будисти. Евреи .
27
2
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Вчера жената вика по обед: *** да вземеш олио, че забравих, пък утре нема да работи магазина бе...и аз реших си направя майтап и викам: А бе туй мъжка работа ли е бе жена? И тя *** изгледа и викна: Тъй ли...тогаз са събличай и отивай в кревата, аз идвам след малко...Бреее, викам-чакай *** булка, ти от майтап не разбираш ли ***, и хукнах към магазина... Та не си правете майтап с тех, щото лошо ви са пише бе...Айде Честито Рождество и здраве и дълголетие на всички!
26
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Абе умници. Преди политиката да се набърка между хората всики се уважаваха. *** има между всички етноси. Питайте бабите си имало ли е проблеми. Политиката от това се храни. Казват ние ви защитаваме. Ама като се замислиш това е точно на обратно. Събират си стадо овце и ги стрижат и ги доят и ти обясняват че без тях не може. Ха сега си представете че няма политици. Кое ще се промени????
25
0
 
5
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Ястребе,това беше по линия на СССР тогава.Погледни обективно на нещата,защото виждането ти е субективно.Не защитавам никой,а ти спокойно можеш да напишеш,че съм "еди-какъв си" и,че "няма по-долно поеме от нас турците",както обичаш да пишеш,заради такива,като мен.
24
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До възродителен процесСелямун алейкюм, кардеш! Това е резултатът, ако цялата измислена история на "великите" българи е изградена върху 3 романа и 2 филма, шепа народни песни и няколко стихотворения! Но заради тази безпрецедентна в човешката история диващина "възродителен процес", кармата на племето българско е много, много тежка! И ще става все по-тежка и по-тежка! Турския народ никога не трябва да забрави това! Поне не до часа на възмездието!! Алейкюм селям ве рахметуллах!
23
2
 
4
 
! Отговори
Do23 преди 5 години
Както твойте прадеди са участвали, така и дедите на хората от рибново са участвали. Нещастници като теб се опитват да ни разделят, но няма да хванете декиш.
22
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Апостол на свободатаи от кога "агент Бейли.ЦРУ" стана.."апостол на свободата?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До23. Това се случва при боевете за територията Елзас и Лотарингия. Между френски и немски войници.
20
2
 
10
 
! Отговори
Моканина преди 5 години
Боже, колко злоба има на този свят, Боже.
19
23
 
6
 
! Отговори
Апостол на свободата преди 5 години
Булгарът не е само див проЗталак, но и е горд с това! И това е най-страшното! Ще е за благодото на човечеството, тази балканска котчина да се разфасова е подели между съседните на кенеффистана държави и поробените малцинства в тази така наречена "държава" (бантустан)! И рано или късно това ще стане! Свобода за страдащите под българското иго народи!Свобода или смърт!!!
18
0
 
26
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Честит празник, който празнува и наздраве!
17
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибираме и спасяваме всякакви в нашата си държава - евреи, арменци, турци, ислямизирани българи, забравили, че са българи (справка Рибново), какви ли не, английски и немски пенсионери, руснаци, македонци...За благодарност, с българския паспорт в ръка, само плюят България?!За тая страна моите пра-пра дядовци за мрели 1912-1914-та, така, че всеки, който не се чувства добре тук, или да спре да плюе, или да си ходи!Честито рождество Христово, скъпи сънародници! Пържоли ядем всички, наздраве!