Еколози на бунт срещу "Юлен", не искат строежи из Пирин

Заплашват и с ЕК заради изместване на коритата на реките
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици еколози се събраха на протест под наслов: "Не ни пързаляйте за Пирин" докато правителството заседава за последен път през тази година.

Още по темата

Недоволните, които се разположиха пред Министерският съвет, бяха организирани от Коалиция "За да остане природа в България".

Природозащитниците смятат, че с последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, законодателите са дали възможност на концесионера на ски зоната в Банско да разполага свободно с водния ресурс в планината.

Според тях гласуваните текстове позволяват в националните паркове да се изменят коритата на реките, за да се осигури достатъчно вода за производството на изкуствен сняг.

Еколозите предупреждават, че ще сезират Европейската комисия по казуса.

Те настояват още правителството да не допуска строителство на територията на националния парк Пирин, както и да прекрати концесионния договор с дружеството "Юлен" заради установени нарушения.

Протестната проява се организира дни след като световния шампион по ски Марк Жирардели оповести, че е новият мажоритарен собственик на дружеството-концесионер.

От екокоалицията настояват, че не може да се говори за реален собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
2
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Бунт в празни пет глави!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пирин е в беда!спасето го сега!
24
5
 
5
 
! Отговори
От тъпите преди 5 години
коментари ми става ясно, че на Цеко служителите са задължени да плюят по екозащитниците...
23
4
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ДА СЕ ЗАПИТАМЕ : "ДАЛИ ШВЕСТЪРСКИТЕ И ФРАНСЕРО СКИ КУРОРТИ ПЛАЩАТ НА ГРУПА ПО.СЕР.КОВЦИ ,ЗА ДА НЕУТРАЛИЗИРАТ /НЕ ТОЛКОВА ГОЛЯМА/ КОНКУРЕНЦИЯТА !!! ЗАЩО ГИ НЯМА СОЦИО-ЛОГО-ЛОЗИТЕ ВЕЛИКИ ПОЛИТАРИ -В ПРОУЧВАНЕ НА НАШЕТО НАРОДНО МНЕНИЕ ???
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Псевдо "еколози" в нашия град изсякоха всички дървета, и не съм видял нито един еколог да защити изсичането на гори и паркове. Най е лесно да се пъчиш на жълтите павета пред камерите. Смешници...............
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дървената мафия изсече цяла България,ама тези платени смешници само по курортите реват.Как не видях един еколог когато се изсичаше Средна гора...и не само там.
20
5
 
12
 
! Отговори
У бре преди 5 години
Тези еколози за защита на популацията на някаква червеноглава ли,червеногуша ли ***, са взели милиони!В Русия тази *** била доказан вредител по посевите...Смятайте какви интересни интереси заищитават "червеноглавите" ни псевдоеколози!А може би и "червеноГуши"....?
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !!!!!!!!!!!!!!!Не ми се прави за загрижен за народа бе смешен екоталибан...
18
3
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
На тези ще им повярвам,когато ги видя по акции за събиране на ***!Да ,ама не...бунт по жълтите плочки не е като да обикаляш кален и мръсен по урви и дерета!
17
4
 
12
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Тома Белев пак ще трупа пачки !!!
16
5
 
12
 
! Отговори
Соня преди 5 години
кви еколози, тва са някакви пълни ***, които се чудят как да привлекат вниманието върху себе си
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова чудо няма никаде в света. Явно много милиони вървят към т.н. еколози или зелени , но и към съдиите . Явно някой плаща , защото има интерес , а това са ски курортите в Европа .
14
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога половин дузина маргинали, набедени за еколози ще ни занимават с личните си конфликти, които имат с Цеко Минев? Нещата по този казус отдавна нямат нищо общо с разума и екологията. За всеки, който в бил в Банско е очевидно, че нужда от втори лифт има. Нужда от развитие на зимния туризъм също очевидно има. Вижда се ясно от масовостта или по-скоро липсата на такава на протеста, че и огромната част от хората мисли така. Зелените да ходят да си решават личните конфликти другаде.
13
2
 
10
 
! Отговори
До OZZY преди 5 години
Да зимния туризъм е по-скъп, но приходите не отиват в държавата.
12
4
 
7
 
! Отговори
Митко Бомбаджиев преди 5 години
До АнонименНе са 8,5 са,плюс 3 полицаи и един преминаващ;))))))))))
11
13
 
15
 
! Отговори
Winni преди 5 години
Прекалява се със спекулациите, никакви еколози е нямало там ,н е е в истиснкия смисъл на думата, ама защо търсим еколози, то хора не е имало изобщо на този "протест"
10
16
 
25
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Не е редно една малобройна група хора да блокира важни проекти. Втори лифт на Банско трябва да има, заедно с прилежащата ски инфраструктура. Зимният туризъм е доста по-скъп от летния, като съответно носи приходи за държавата, под формата на данъци и такси. Защо трябва да бъде съсипан заради шепа хора? Отдавна опашките на кабината на Банско са по-големи, отколкото броя на протестиращите. Защо никой не протестира за безумната сеч на Странджа?
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банско нападат- хич не са глупави! Що не протестират за Узана или Ком или Осогово? Щот нема кинти! Еколог без кинти- бошлав работа! Я като запалиха дефилето в Кресна преди година и бате вместо да ги арестува всичките го замазаха... Гледаха незаконно дългокосмести *** и един ром- слижител на еколозите си хвърлил цигарата...
8
7
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
НИКАКВА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, НИКАКВИ КОНЦЕСИИ НА ЧУЖДИ ИЛИ НАШИ ОБИРДЖИИ И УБИЙЦИ ! ЕДИНСТВЕНОТО ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ Е НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ И ПЕЧАЛБА ЗА НАС И ДЪРЖАВАТА !
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Ти вземи първо се научи да пишеш после изказвай "мнение".