Приоритет ли е науката у нас и стигат ли парите?

За БАН догодина ще отидат 94 млн. лева
27 дек 2018 22:26, Екип на Bulgaria On Air
5

В края на месец ноември парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2019 г. За БАН догодина ще отидат 94 млн. лева. Приоритет ли е науката в България? И достатъчно ли са тези пари?

"Отделените пари за наука този път са доста. За първи път от десетилетия насам от държавния бюджет е отделена толкова голяма сума. И в този си вид, разпределена по центрове, е достатъчна, за да стигне за планираните цели", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

По думите му тези центрове са важни за развитието както на националната индустрия, така и за приоритетите на европейската.

"Важно е да отбележим, че съществуват фундаментална и приложна наука. И за фундаменталната наука трябва да има специално финансиране. Няма фундаментален научен резултат, който със съответната доза въображение да не може да бъде доведен до конкретни инженерни решения, които да се защитят с патенти за изобретения. И в този контекст може да се говори за комерсиализация на науката", отбеляза още акад. Руменин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Има логика преди 5 години
В това, че академичен състав все още има (1/2 от персонала), въпреки финансовото "душене" след 2010 г.. И бъркате фундаментална наука с ведомствените и-ти от соц-а с бързи рационализации и внедряване за печалби.
3
1
 
3
 
! Отговори
Що за логика? преди 5 години
През 2018 г. - в БАН работят около 6 800 човека, бюджетът на БАН е 70 милиона.2019 г. - НИМХ се отделя от БАН и персоналът на БАН намалява с около 1 000 човека, но БАН получава 94 милиона лева!Питат ли някое "светило" от БАН за резултатите от "научната" им дейност, отговорът е:"Резултатите от научно-изследователската дейност обикновено се усещат след 20-ина години".На Запад биха ли наливали пари някъде само защото някой обещава да има резултат от "работата" на шуробаджанаците му след 20 г.?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тогава не се издържате от патентите и изобретенията си?В нормалните държави хората с един патент стават милионери, а тук врещите за бюджетна издръжка.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ и генерал Бойко Борисов!