Не щат да метат, да плевят... Мързеливи безработни губят помощи

Най-нетрудолюбиви се оказаха в Сливен, Пловдив и Враца
Обновена: 28 дек 2018 10:59 | 28 дек 2018 07:00, Камелия Цветанова
63
Не щат да метат, да плевят... Мързеливи безработни губят помощи
Снимка: Булфото, архив

Всеки пети, който взима социални помощи и трябва да полага общественополезен труд, е останал без подпомагането от държавата, заради отказ да работи. Обикновено безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета, риене на сняг или боядисване на пейки.

Още по темата

Такъв вид дейност полагат 21 382 души, които не са включени в програмите по заетост. От тях парите на 4632 безрабони са спрени за период от два месеца, защото са отказали да се трудят, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), предоставени на "Монитор".

Други 2429 пък са с прекратени помощи за цели две години, защото повече от веднъж са изразили несъгласие да работят.

Броят на спрените пари на тези, които са захвърлили метлите е по-малък в сравнение с миналата година, когато за същия период отрязаните от помощта за два месеца са били двойно повече. Повторните откази са били с 1523 повече.

Най-мързеливи се оказват живеещите в областите Сливен, Пловдив и Враца, където най-много българи не са искали да метат градинки. Финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът.

От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството.

Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние, учебната заетост и трудова заетост, уточняват от АСП.

Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. При констатирани повече от 5 отсъствия от клас, индивидуалният процент, с който се определя помощта се намалява от 91 на 30 на сто от гарантирания минимален доход, който вече е 75 лева.

Децата и хората в трудоспособна възраст заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата.

Средно на месец броят на мераклиите за подпомагане, които са в трудоспособна възраст са 30 753, хората с трайни увреждания 1 436, а децата са 26 404.

Малко над 4000 са семействата, които живеят на помощи, като в половината случаи става дума за самотни родители.

От социалното подпомагане са се възползвали 37 бременни жени 45 дни преди раждането. От началото на годината до момента инспекторите на Агенцията за социално подпомагане са извършил 1087 комплексни проверки, свързани с полагането на обществено полезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до анонимен 33 - наричат се чуждоговорящи български граждани
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая статистика за цяла България ли е? Щото нещо ми се видят нереални числата. И тука нищо не се казва за тия,дето ги крият кметовете
27
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като останат само те на тази територия,кой ще им плаща "социала"?
26
1
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
На тебе явно акъла ти е в крачола.
25
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа,те си ги набавят с детски.Десетина чавета и месеца е вързан.
24
2
 
60
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Всички самотни майки си имат мъже,не са направили децата с вибратора.Тези майки нарочно не се женят,за да вземат пари за самотни майки.Знам го от акушерки в болниците,нарочно късат декларациите за признаване на децата от бащите,за да вземат пари за самотни.
23
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сливен, Пловдив и Враца, където най-много българи не са искали да метат градинки"Както виждате продажните на Сорос медии не спират да ги наричат българи, и да го подчертават непрекъснато, в същият този сайт съм чел изречения като "Наши сънародници джебчии в Лондон" " Българи продавали децата си в чужбина" " Българи живеещи в нелегални къщи в Столипиново" "Гражданин с каруца" " Сънародници крадяли кабели в Испания" итн..... Агресивно/нахално се опитват да манипулират термините
22
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майка ми лежа в болница с една такава "безработна". Майка ми - за лечение, онази - заради болничен, защото не можела да чисти пепелниците в някакво кметство, където я пратили за няколко дни. Та майка ми - болна, другата - на курорт, само по барчетата с друга такава "безработна" от съседната стая. Ето затова няма оправия в нашата държава.
21
22
 
4
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До Waffen SS"..., по-скоро са представители на един етност характеризиращ се с "изключително" трудолюбие,любов към истината и честността,неповторима чистоплътност и най-вече с огро-о-о-омно уважение към чуждата собственост и живот."Това не е ли точното описание на българина? Мисля че по неФнимание си пропусанала да споменеш и две от най-основните качества български - "най-умните и красиви хора във вселената" и "създали компютъра"!
20
7
 
33
 
! Отговори
Герберастката кочина преди 5 години
Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Социалните помощи и бюрото по труда са 2 различни неща."Очевидно никога не си опирал до Бюрото по труда. Радвам се за теб, че си по-добре от останалите. Всички знаят, че социалните и бюрото са 2 различни неща, обаче са пряко свързани едно с друго. Преди да ти се дадат социални помощи, се правят опити да ти се намери работа. (В България опити не се правят де, само такава е думата.) А тези работи по градинките не ги намират социални служители, а става чрез бюрата. Просто през там минават.
18
0
 
41
 
! Отговори
тт преди 5 години
Обикновенно помощи получават братчедите,но няма да им ги спрат защото идат избори.
17
1
 
22
 
! Отговори
да преди 5 години
мьрзеливец си ти,а не българите !!!няма как на един мързелив п'аразит за това, *** е мързелив п'аразит да му е виновна България и българското !!!сега схвана ли, бавен ??:-):-)
16
2
 
41
 
! Отговори
Хъш преди 5 години
Заглавието на статията да се чете Патладжанопитеците, които не работят ще им се спират помощитеА дано ама надали
15
12
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
това, че ти си бальк си е твой проблем ,а балъци са тия, които за нищо не стават и все някой друг им е виновен сякаш някой с нещо им е длъжен
14
0
 
34
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Кого лъжете ,те само от западните фондации вземат повече отколкото средностатистически пенсионер ,работил 30+ години ;) !!!
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са празни приказки, които ги разправят от години, ама никога не влизат в действие защото ще засегнат нечий електорат...Пак нищо няма да стане
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Абсолютни глупости. Социалните помощи и бюрото по труда са 2 различни неща. Ако искаш помощи ще метеш градинки, търсенето на работа е отделно нещо, а един завършил инженер има не малко възможности да започне работа и се съмнявам, че освен ако не е *** би стигнал изобщо до помощи.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стига с тия млади безработни я кажете за безработните над 45г. възраст или за тия на които не им стигат години за пенсия и взимат социална пенсия ???"Не може "стига с тия", защото както го има единият проблем, така го има и другият. Това е все едно да тръгнеш да пътуваш с леката си кола и да викаш... "Стига с това, че ми свършва бензина, хайде да говорим, че ми е спукана гумата". И едното трябва да се реши, но и другото трябва.
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие вероятно не знаете, че на тия в бюрата по труда от високо ниво са им дадени инструкции да предлагат нерелевантни позиции на хората, за да може те да не ги приемат, поради това, че просто не знаят как се върши тая работа. Или пък защото има отворени позиции за тяхната професия, но напук им се предлага нещо друго много по-унизително. Да, срамна работа няма, но на един висшист инженер, скоро завършил, преди 4 години, с 4 години стаж, не е нормално да му предложиш да копае градинките.