Българинът стиска, за да разпусне финасово по празниците

Разчитаме и на кредити за подаръци, но мислим ли?
Обновена: 29 дек 2018 11:09 | 29 дек 2018 07:30, Александър Попов
78
Българинът стиска, за да разпусне финасово по празниците
Снимка: Булфото, архив

Българинът ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити за празничното пазаруване, друг източник на пари са потребителските кредити.

Общата сума, която сме дали по празниците за миналата година, е 1.5 млрд. лева. Тази зима обаче тя е нараснала и ще стигне близо 2 млрд. лева.

"Това изобщо не е малко – само в последните дни преди Коледа и Нова година харчим между 250-300 млн. за подаръци",  прогнозира финансистът Стойне Василев пред БНТ. 20% от сумата ще дойде от теглени кредити.

"Свикнали сме цяла година да се стискаме, а по празниците или на почивка да се отпускаме финансово", коментира Василев. Експертът препоръчва да планираме разходите си разумно, за да няма неприятни изненади през януари.

Финансовите специалисти съветват още да избягваме лошите покупки и да плащаме първо на себе си.

"Лошите покупки" включват стоки, които бързо губят от стойността си. Типичен пример е колата. Всеки нов автомобил губи 20% от своята цена веднага след като е купен.

Не на последно място е и принципът да живееш под възможностите си. Ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Така например ако реализирате доход от 25 000 лева, то трябва да живеете сякаш притежавате 15 000. Важно е потребителят да се информира за същността на финансите и да следи своите разплащания всеки месец – така ще му е по-лесно да направи дадена покупка и съответно да разбере за какво харчи най-много.

В същото време вече 10 години спазваме навиците си да харчим приблизително еднакво за хотели и ресторанти. През 2017 г. 6,9 на сто от годишните разходи на българина са отивали за това перо, докато през 2007 г. - 6,1 на сто, сочат данните на Евростат.

За отбелязване е обаче, че по-голямата част от тези разходи на българина - над 4%, се получават от похарченото по ресторанти и заведения, а не толкова от хотелско настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Нищо не съм стискал, купувал съм си за празниците каквото съм поискал. Но без прекалявания и без ненужни неща в стил "Вижте ме". Но нямам и намерение да разпускам финансово. Не защото не мога, а защото не си заслужава. Примерно на ресторант на Нова година, ми никога. Да ми пробутат остатъците от коледните партита и да натъпчат в ресторанта 2 пъти повече хора отколкото побира. Ай не, благодаря. В Гърция съм бил на нова година, същата повърня, старо ядене и натъпкан ресторант. И си плащахме водата
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не взимайте кредити. Накрая освен, че ще ви осъдят и лихва в размер 500 процента и като възразите, ако имате късмет да попаднете на съдия ще успеете. Ако попаднете на съдия, каквито са повечето некадърни ще си ги платите като поп без възражение....След това си заведете дело за неоснвателно обогатяване за да си ги върнете. Някак си. Поне опитайте. НО НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът стиска..........а трътна, а плащай петарка! Ще стиска та ще затиска.
39
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Опсаа-опсаа...
38
1
 
4
 
! Отговори
Лолллллл преди 5 години
като мине десетилетието Борисов пак ще го отмитате под дивана като "нещо се объркахме колективно" и "ние знаехме че са измамници за това не ги говорим тях"през 2025 Костов ще е виновен, през 2030 Костов ще е виновен, през 2090-та Костов ще е виновен, през 3000 определено Костов ще се сочи с пръст все още. Добре че Костов избра всички правителства през последните 30 години поне ние да не се чувстваме глупави за нещо а
37
0
 
3
 
! Отговори
Лоллллл преди 5 години
lol @ споменаването на отритването на Костов като нещо позитивно и +12 ъпвойта. Тая държава няма шанс ако това не е нагласено. За началото на 90-те нищо, за Царя нищо, за тройната коалиция нищо всеки от тях ни разби държавата отново и отново обаче смелост има само за Костов да се плюе? Ей за това е по разумно човек да направи така че да се страхуват от него в България, не толкова да го обичат, да е премерен, компетентен, интелигентно компромисен и стратег. Само сопа и страх върви на пазара в Б
36
1
 
6
 
! Отговори
Браво Бойко преди 5 години
Бойко дава пример тегли милиарди от Европа!Българина от Банките на Европата!Браво ГЕРБ
35
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добре че е Бойко, за да остане някой в тази държава!С 37лв.детскиС 97лв.винеткаС 510лв.винимална заплатаПросперитет
34
4
 
8
 
! Отговори
Свиня преди 5 години
"Лошите покупки" включват стоки, които бързо губят от стойността си. Типичен пример е колата. Всеки нов автомобил губи 20% от своята цена веднага след като е купен."Бисер в контекста на статията...така че не купувайте нови коли а хващайте влака в краен случай евтин таралясник
33
3
 
14
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Като избира герб, ще стиска все повече. Стискането няма алтернатива, нали така, господа :) :)))))))
32
0
 
3
 
! Отговори
пей сърце преди 5 години
Правете като И.Ласкин.Отпуска душата волна ...
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът стиска, но не само за разходите. Българинът стиска зъби и няма да търпи още дълго! Така стискаше и преди да прогони Костов, но този път ще е по-зле за грабителите!
30
2
 
16
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Аз мисля, че на Коледа се подаряват подаръци по-скоро заради децата. Възрастните винаги може да си подарим нещо и без повод, когато има желание и пари разбира се. Другото си е чиста изгъзица! Не одобрявам и отрупаните маси с 20 вида храна по Нова Година! Има хора празнуват все едно сватба вдигат, че и повече... Вечер като всяка друга. Когато имаш пари, всеки ден може да ти е Нова Година. Всеки според джоба си, а не щото били празници и давай да теглим кредит даже да покажем колко сме богати...
29
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така наречените "празници" са чисто комерсиална истерия,на която се отдава шизофренния съвременен консуматор
28
15
 
10
 
! Отговори
??? преди 5 години
350-400 милиона бързи кредити, т.е. по около 40 лева на човек, Ау-у-у-у колко са много - цели 40 лева.2 милиарда за подаръци, по около 280 лева на човек.Ау-у-у-у колко са много - цели 280 лева.
27
9
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
*** народ!Няма оправяне!Миз.ерията му е генетично заложена...а като се види в пари елате ни вижте....добре че е ПРЕМИЕРА (Джизъса да си го пребере дано)та да ви дава ....да са почувствате като американските и.диоти ....
26
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити---((( Глупав народ - заради моментен "кеф", рискуват да се закопаят за цял живот!Че ти ако "днес" няваш 400 лв "свободни пари", от къде "утре" ще имащ да върнеш 550-600 лв? КАК ,от къде ще стане този фокус? От заплата? Ами, че това значи, че след това и от заплатата ще си назад с 550-600 лв? И кво правиш по нататък? Нов заем за 600 лв? И после нов недостиг - вече на 800 ...и спиралата се завъртя..Прости хора!Бегайте надалеч от "купуване без пари"
25
4
 
26
 
! Отговори
Dred преди 5 години
Това е от време оно - да не се изложи пред ,чужденците,,съседите, приятелите и т. н. Как така ще им каже ,еми нямам пари за веселба щото имам сметки да плащам, как??! И те така...
24
1
 
15
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 години
Кредити -НО !!!
23
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взима кредити от мутри-лихвари, за да се напие, натъпче и изпростее още повече по празниците, а после месеци наред се чуди каква измама и далавера, къде подкуп ако може да вземе, че да върне на мутрите, да не го смажат. Това е съвременният ганьовистанец. И хич не го подценявайте, че е само 80% от населението на ***.