Пътища за близо 1 млрд. лв. ще се строят през 2019 г.

Световната банка дава варианти за обхват на тол системата
30 дек 2018 12:32, Елка Василева
50
Пътища за близо 1 млрд. лв. ще се строят през 2019 г.
Снимка: архив, Булфото

През 2019 г. със средства от бюджета, Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и Механизъм "Свързана Европа" ще се изграждат близо 119 км нови пътища, съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Индикативната стойност на тези обекти е за около 1 млрд. лв.

Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 км републикански пътища, изтъкна още министър Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 млн. лв., допълни тя.

Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3,7 млрд. лв, каза министър Аврамова.

Тя напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изисквания за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за "аквапланинг".

В участъците с по-сложно движение ще се поставя осветление, за да се осигури по-голяма видимост и безопасност. Дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от транспортните функции на пътищата, техните характеристики и особеностите на терена.

Министър Аврамова каза, че от 2007 г. до края на сегашния програмен период са извършени или ще бъдат извършени инвестиции в размер на близо 662,4 млн. лв. за подобряване на пътната безопасност.

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че в отлично състояние е настилката на 12 на сто от пътищата, добро е на 27 на сто, задоволително - на 23 на сто, незадоволително на около 13 на сто и лошо на 25 на сто, каза още министър Аврамова. В най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа - данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт.

Необходимите инвестиции по предварителни данни са малко над 930 млн. лв. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

Петя Аврамова потвърди, че целта на Министерството е магистрала "Хемус" да е готова до 2024 г., а при добра организация, експедитивност и качество, магистрала "Струма" да бъде завършена в предвидените срокове - до 2023 г., и да няма загуба на европейско финансиране.

По отношение на проекта за скоростния път Видин-Ботевград министър Аврамова каза, че в началото на 2019 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за отсечките по трасето между Видин и Ружинци. Те са с обща дължина 55 км и са с индикативна стойност 458 млн. лв.

През 2018 г. бяха обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на два подучастъка по трасето между Мездра и Ботевград, които са с обща дължина 33 км и са на стойност 302 млн. лева, напомни министърът. Тя съобщи, че за първи път ще бъде приложена пилотна схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя, след издадено разрешение за ползване. Смятаме, че това ще накара бъдещите изпълнители да работят качествено и в срок, каза министър Аврамова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството информира, че съвсем скоро се очаква експертите от Световната банка да предложат варианти на тарифиране и обхват на тол системата, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Ще трябва да преминем и през процедура по одобрение от страна на ЕК, допълни тя.

Инвестиции от 1,2 млрд. лв. за модернизацията на ВиК сектора предстои да стартират през 2019 г., припомни министър Аврамова. Крайният срок за подаване на проектите от ВиК операторите е 23 април 2019 г., но се очаква първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени в МОСВ много по-рано - още през февруари, допълни тя.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради министър Аврамова съобщи, че програмата предстои да приключи в този си вид през 2019 г., но в процес на обсъждане са различни варианти за продължаването й.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карайте по пътя Пазарджик -Пловдив и вижте как изглежда път между 2 областни града за ...само 32 км разстояние...А трябва да се мисли да се направи като Пловдив -Асеновград...Но как да стане като и в двата града кметовете са абсолютни крадци -престъпници..,
39
1
 
2
 
! Отговори
myn4o преди 5 години
patishta xybavo - no kakvo stana s saniraneto na blokovete - zashto spriaxa tolkos barzo - nemalo pari ili niamt interes - xorata ysetixa nai mnogo imeno ot saniraneto na zilishtata im -cisto,tplo, novi sgradi i nai vaznoto niakoi gradove se rasxybavixa
38
2
 
10
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
"Пътища за близо 1 млрд. лв. ще се строят през 2019 г." Изключително подвеждащо и провокативно заглавие. Защото никъде не се пояснява, колко ще струва 1 км пътна настилка. Нали се сещате, че типично по български цените ще са стократно увеличени, за да може да се краде. И като резултат от този милиард, ще бъдат построени няколко километра асфалт, които след 3-4 месеца ще се нуждаят от ремонт, или както е модерно да се казва-рехабилитация.
37
2
 
9
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Никой няма да строи -идат избори,ще се Усвояват средства,а народа ще връща ...или повръща.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбраха,че най-голямата далавера е в строежа на пътища.Няма лошо,но поне да бяха качествени и по-малко да се крадеше.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз знам, че за вас гладните комунистчета е по-добре неговата. Ама той даже и фирма няма. Толкова е некадърен. Има си процедура и публичен търг - участва, дава най-добра оферта, печели и строи. Така се прави.
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един плюещ идиоот твърди, че последните 10 години пътищата се били влошили. Ти помниш ли въобще какви бяха пътищата преди 10 години? Аман от БСП помиияри, казващи на бялото черно.
33
2
 
8
 
! Отговори
до36 преди 5 години
ми по добре неговата, онези кълдаръм за милиарди ще ти слагат по твоята логика щото били единствените и те като герберите, сеетила небесни
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой трябва да е бе Иване? Твоята фирма ли? Ти някога един метър път направил ли си? Тези които могат са малък брой. Негодниците сте безчет.
31
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До 28: няма да са нови милиардерите, старите са си, Джи Пи, Трейс, известните до сега играчи на нов глас. Няма такава държава.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да споделя мнението си относно новия участък на магистрала Струма от Кресна до Сандански... по скапано строителство на път не съм виждал! Няма два метра бвз бабуни и неравности. Такава гадост няма! Направо са си оставили ръцете. На тези фифми не трябва да се дава никога достъп до стоителатво на обекти. А приелите пътя да бъдат съдени! Отвратителна магистрала!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един митингуващ рапър по време на Орешарски!Отчаян замина за САЩ,а що не за Русия?Станал бил шофьор на ТИР...Пишете му ,ядат ли асфалт там,чакат ли светло бъдеще,Визия за социализъм ли няма кой да им напише?
28
1
 
9
 
! Отговори
може преди 5 години
До бай ИванВярно е,че освен трупчииките други големи коли няма,но луга се хвърля!И насипи има,защото пътя се беше свлякъл в дерето!Селото ни е планинско!Как го правиха не знам,но и до сега не е мръднал!И още нешо,правиха го през лятото,в жегите!
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ахаа ще се придвижим 5 кмпо напред по хемус ура ура
26
1
 
13
 
! Отговори
непукиЗ преди 5 години
До СТРАНДЖАТАТи да не си на щат при днесовците,бе!Другите ги трият,теб-не!Баси кyмaнизa!:))
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще имаме нови милиардери честито
24
2
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
До и нашите могат Ми,пътят ви на село не е мръднал,защото няма голям трафик на тежкотоварни камиони,не се хвърля луга през зимата,а и няма нови насипи,както при новите пътища.При магистралите,колкото и да валират насипът,необходимо е време да се уплътни достатъчно,за да не се цепи асфалта.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще падне лапане за чужда сметка
22
2
 
10
 
! Отговори
Пътник преди 5 години
Да вземат да оправят съществуващите първо, че сме за смях.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В родното ми място има малък музей.Имаше и картини с различна тематика,една от които беше пасторална селска идилия с крава!Стар антифашист, не без хумор беше казал,че тази крава е там като активен борец,защото майка и са я яли партизаните!