Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!

Нейков: Трудова имиграция ще е улица без изход
Обновена: 30 дек 2018 14:23 | 30 дек 2018 11:52, Елка Василева
441
Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!
Снимка: архив, Булфото

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицитът на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях.

Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

През 2019 година са задължителни промени в трудовото законодателство - микрофирмите не могат да спазват сегашното

Според Нейков през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков.

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работници. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков.

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.

Иван Нейков смята, че индикатори за предстояща криза няма

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.

"За разлика от периода 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от кризата, а в България заявявахме, че кризата стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, сега сме доста по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички", каза Нейков.

Експертът смята, че прогнозата за три процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе досега хамалин бутащ колички с образование не съм видял.
253
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Shefe, ти нямаш угодия. Ако мигрантите останат тука ще мрънкаш. Ако си тръгнат пак мрънкаш. Къде да идат пустите мигранти за да не мрънкаш?А братята руснаци ни налазват със стотици хиляди.
252
1
 
5
 
! Отговори
От 315 до 316 и 317 преди 5 години
Ами така е всеки искаа нормална заплата и жени.А на 316 ще кажа,че люлинеца е прав а люлинеца може да има образования но да не си е намерил работа за хиляди левове и да е емигрирал.
251
1
 
14
 
! Отговори
до 313 преди 5 години
бежанците гледат да се уметат оттук защото на запад за стоенето ще им се плаща повече отколкото тук като работят. Освен това за всяко исрано, опа родено де, ще има по 360 евро отгоре. Затова Фатме не може да свари да си го вади и на 25 вече е с 5 деца в стил Киндагартен.
250
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите трябва да си внесем РАБОТОДАТЕЛИ.Мутробизнесмените са робовладелци.
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе и на мене 220 милиона за Неймар много ми се виждат, ама това е положението.
248
0
 
13
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН до 315 преди 5 години
Разбери не искам комунизъм и безплатен секс!Просто искам да ти кажа че много се овълчиха хората за пари и като ги нямаш в количество все едно си умрял!И защо да няма безплатен секс!
247
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как на еврокомисарката Габриел дето по цял ден си клати *** пред любовника заплата и пенсията да е 20000 50000 евро а заплатата на един работещ истински труд ще е 500 600 лв
246
1
 
20
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
И ще ви кажа още една истина!В София наблюдавам колите!Има толкова скъпи GLE, ферарита и още други!Един даже си купи една от първите бугати широн за 2,5 милиона евро!Има пари в държавата, но те са в алчни и крадливи ръце!
245
0
 
14
 
! Отговори
хммм преди 5 години
има и запас от около 2 милиона по циг. махли ама по скоро умрелите ще се вдигнат от гробовете да работят но не и те.
244
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Люлин, както вече ти дадох съвет - направи си хамалска фирма и разнасяй товари. Сам ще си си чорбаджия.
243
2
 
19
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Какво общо има секса!С 500 лева коя жена ще иска да е с вас!Ако ме притискат сметки и няма какво да ям какъв секс!Въпреки, че от другия етнос не им пука и се плодят здраво!Аз не мога така!
242
2
 
8
 
! Отговори
До 304 преди 5 години
Франсетата на бързо вдигната малка революция и Макрона веднага почна да вдига но колкото и да вдигне скоро ще го сменят същото ще стане и с тукашните мутри и бизнесмените ще фалират ако не вдигнат заплатите и не ги направят като в Гърция Швейцария и тнт
241
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството и герберастите са виновни, че някойси не бил правил секс от 10 години.
240
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си бати и обитака. Дърпал количка 1 тон. Ми направи си хамалска фирма и печели за себе си.
239
4
 
5
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Става въпрос за печатница в София!
238
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как смяташ, че революцията ще ти помогне за нормалната заплата?В куба след 60години революция заплатие са по 12 долара. Във Венецуела по 2.
237
2
 
39
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Според мен българина, не е мързелив, и има потенциал.От моя гледна точка е така.Работих няколко години в една печатница.Дърпал съм един тон с палетна количка на ръка.Яко тежести е хартията.Стречовал съм стотици палета готова продукция.Заплатата беше 500 лева и накрая напуснах.Просто ми писна.Собственика си сменя колите всяка година, и има имение с басейн.Ще кажете, нискоквалифициран труд, така е, но все пак е работа.Трябва да има минимум пари, с който човек да живее добре, дори да е чистач!
236
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тълпата не разбра, че такива статии се публикуват периодично и само се тества общественото мнение. На кого ли му пука за заплатите?
235
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХахаЕдин негодник разправя, че щял да си внася работодатели. Ми внеси си бе налъм. На опашка чакат да дойдат и да дават по 5000евро на мързеливи некадърници като тебе.