Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!

Нейков: Трудова имиграция ще е улица без изход
Обновена: 30 дек 2018 14:23 | 30 дек 2018 11:52, Елка Василева
441
Внос на кадри? У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!
Снимка: архив, Булфото

В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика.

В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност, каза Нейков.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицитът на пазара на труда, има минуси.

Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях.

Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков.

По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

През 2019 година са задължителни промени в трудовото законодателство - микрофирмите не могат да спазват сегашното

Според Нейков през 2019 година е задължително да бъдат направени промени в трудовото законодателство. Написаното за последните близо 40 години трудово законодателство е за големите фирми, необходим е анализ кое от действащото законодателство може да се спазва от микрофирмите и кое не, каза Нейков.

В България по данни на НАП има малко над 300 000 работещи фирми, а по данни на Националната агенция за малки и средни предприятия 93 процента от всички тези фирми са микропредприятия - с по-малко от девет работници. Ако искаме този гръбнак на българската икономика - микропредприятията, да функционират съобразно закона, да направим такъв закон, който те да могат да спазват, заяви Нейков.

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.

Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.

Иван Нейков смята, че индикатори за предстояща криза няма

Реални индикатори за предстояща криза в българската икономика все още няма, каза Нейков. Той допълни, че няма и причини да смятаме, че има нещо, което не сме направили и криза ще ни изненада.

"За разлика от периода 2008-2009 година, когато целият свят се тресеше от кризата, а в България заявявахме, че кризата стига до Калотина и продължава след Капитан Андреево, че тук е оазис, сега сме доста по-трезви и разбираме, че сме лодка в морето, което люлее всички", каза Нейков.

Експертът смята, че прогнозата за три процентна инфлация за догодина ще намали розовия цвят в оценките на управляващите за това, че 2019 година ще е година, в която хората ще имат по-висока покупателна способност. Натрупаната инфлация от тази и следваща година ще сведе до малки параметри, ако въобще доведе до нарастване на покупателната способност, а не до замразяване, каза Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателите са 80% най-обикновениразбойници . Смятат че работниците санещо като роби . Държавата нищо неправи по въпроса . И няма как да правинещо с бойко борисоф начело . Да стечули за някаква система за квалификацияи преквалификация . Това е задължителнои разходите трябва да се поемат от държаватаи т. нар. работодатели . Вместо тава разниексперти ни говорят за внос на работниции специалисти от чужбина . Решението есамо едно - жълти жилетки и оставки .
333
0
 
7
 
! Отговори
Ганди преди 5 години
Така е защото не искат да плащат. Трябват им балъци. Като започнат адекватно да плащат ще има работна ръка.
332
0
 
4
 
! Отговори
ina преди 5 години
v bg se uspqva ako si muj-lizane na zadnici ako si jena- lapane na piski
331
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нито учат, нито работят
330
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 397Де ги видя тези мултимилионно автопаркове? Чуждата кокошка, *** изглежда. Искаш шефа ти да кара по-евтина кола от тебе ли?
329
1
 
12
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
,,...Безработицата в България продължава да спада и през март на месечна база, достигайки 5,2%. Това е най-ниското равнище от поне декември 2008 г.,..'' това е за 2018г. според ДНЕС.БГ. И после друга новина: ,,.. У нас има резерв на пазара на труда от 500 000 работници!...'' Ако безработицата е 5.2%,а трудово незаетото население е 500 000 хиляди,излиза че работещите са 10 000 000 милиона в България. Абе я гледайте кога,и какво списувате бе алоооо ДНЕС.БГ-то.
328
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
таман с чиста съвест напускам, вече има с кого да ме сменят
327
10
 
3
 
! Отговори
Земевладелец преди 5 години
Няма лошо да внесат работници от Молдова, Одеса и Пакистан. В Англия има доста доктори от пакистански произход, например.
326
1
 
15
 
! Отговори
До 345 и до 351 преди 5 години
До 345 - ами като БВП-то ни е 60 милиарда и бизнеса ни е толкова беден от къде са тези мултимилионни автопаркове,имения, последен модел лимузина всяка година и разцепване от почивки на най-скъпите места в света с различни любовници?До 351 - не си работил във фирма... При нас в началото беше много добре. Шефа след време сам си изгони кадърните служители и на новоназначените даде ултра ниски заплати. И не иска да ги вдига. Как няма да скатаваме.. Ше скатаваме много ясно.
325
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ликвидирането на едно производство ще излезе по-тънко, отколкото да се хрантутят бездарници.
324
0
 
24
 
! Отговори
RRR преди 5 години
Има решение разбира се,нашия премиер ще издейства от еврокомисията в България официално да се върне робството.Само така ще стане не виждам тая работа със внасянето на работна ръка как ще стане освен ако не ги вкарат под строй и натоварени във влакови композиции.Колко са жалки и аз не знам как да ги наричам тия работодатели,изгониха половин България и колко семейства разделиха.
323
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешните бизнесмени ще ги научим да си плащат и да дават заплати
322
0
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Всички говорят за количество хора...не, качеството е основния проблем, а за да го има някой трябва да научи другите но него кой ще научи и т.н. и т.н. и т.н. Некомпетентността цари във всички сфери!
321
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората отдавна са си го казали, че на мързелив и *** човек не му отива да има пари.
320
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешните бизнесмени ще ги научим да си плащат и да дават заплати
319
1
 
5
 
! Отговори
До 389 от 377 преди 5 години
Ей смешен педро тебе един пердах ще ти тегла и накрая ще те накара да ми изчистиш обувките и дами платиш и ще ти е малко това
318
17
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 377:Пари не се дават, а се печелят. Ако не си разбрал това, и 600 са ти много..
317
3
 
21
 
! Отговори
Пак до Осман преди 5 години
Българинът от панелките и през соца работи за заплата, стигаща му колкото да издържа самия себе си и с голям зор да може да изхрани и едно дете. за панелка се чака с години, а когато я получи, детето му е вече пораснало и пак възниква квартирен проблем, защото при погражданилия се българин обикновено живеят и старите му родители. порасналото дете няма самостоятелна стая, камо ли да създава свое семейство. И така.А селото ни по същото време не може вече да изхрани населението и внасяхме храни.
316
7
 
24
 
! Отговори
До Осман преди 5 години
А бе човек, в Истанбул живеят над 20 милиона човека, доколкото знам.В България постоянно живеещите са около 5 милиона.Така че, раждаемостта е горе-долу същата. На 10 човека население се пада приблизително по едно новородено годишно.Големият удар върху демографията на България се осъществява през соца. Унищожават се малките частни земеделски стопанства, в които работната ръка е само от семейството (те са произвеждали храна колкото за две Българии и половина) и натикване на българите в панелки
315
0
 
18
 
! Отговори
До Виц (№30) преди 5 години
Ти казваш: "Има 1 милион роми на възраст 18-50 години. Тях какво ще ги правим, омръзна ми да им плащам?"Аз казвам, да им спрем помощите. Тогава много от тях сами ще се изселят от България, а останалите ще започнат да работят.Други казват, да отнемем гражданството на докараните от Т.Ж. без да ни пита. Също и гражданството на потомството им. Индия ги е поканила да се връщат, има къде да отидат.Трети, по-категорични, се представят тук като специалисти по производство на перилни препарати.