Пак е време за работа! А кога ни очаква почивката през 2019-та?

Най-дълго ще почиваме в края на април и началото на май
11
Пак е време за работа! А кога ни очаква почивката през 2019-та?
Снимка: Reuters

Коледните и новогодишните празници определено са едни от най-приятните и хубави дни през цялата година. Виждаме се с близки и приятели, сядаме на празнични трапези, правим равносметка на отминалата година и си поставяме нови цели за следващите 365 дни.

Първият работен ден след дългата почивка обаче никак не е любим и почти винаги е по-особен и натоварващ. Човек трябва да се настрои на работен режим след дълго празнуване, а и задачите обикновено се натрупват изключително бързо. Затова и не е изненадващо, че психолозите  определят първия работен ден през годината като един от най-стресовите през цялата година, а експертите говорят за следпразнична депресия.

Затова, за да тръгне по-леко и с приятни мисли работната година, най-добре е тя да започне с поглед към следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 5 месеца от годината - март, април, май, септември и декември.

Първият "дълъг уикенд" през 2019-та идва за националния ни празник 3 март, който се пада в неделя. Така там ще почиваме 3 дни – събота, неделя и понеделник, съответно от 2 до 4 март, включително.

Доста по-богати на почивни дни ще са краят на април и май, където с малко отпуска може да се направят доста дълги почивки. През 2019 година Великден се пада на 28 април и покрай най-светлия християнски празник по традиция се събират 4 почивни дни – от Разпети Петък до втория ден на Великден, които винаги е в понеделник. Така ще почиваме на 26, 27, 28 и 29 април.

На работа се връщаме във вторник, 30 април, но само ден след това отново ще почиваме заради 1 май, който тази година се пада в сряда. Още същият уикенд ни очакват нови 3 почивни дни – събота, неделя и понеделник заради Гергьовден, който тази година се пада в понеделник. Така простата сметка показва, че само с 3 дни отпуска може да слеем празничните дни от Великден до Гергьовден и така да почиваме цели 11 дни!

24 май пък се пада в петък и тук отново за много хора има предпоставката за още 1 дълъг уикенд.

Традиционните септемврийски празници ще ни дадат възможност да изпратим лятото с две порции по 3 почивни дни. 6 септември – празникът на Съединението, е в петък и така там ще имаме петък, събота и неделя почивни дни (6, 7 и 8 септември). Денят на Независимостта пък е в неделя и така ще почиваме и в понеделника след него. По този начин ще изпратим лятото с последен дълъг уикенд – 21, 22 и 23 септември.

И така стигаме до чакания от всички декември, който през 2019 година ще ни накара да си пуснем някой ден отпуск, ако искаме по-дълга почивка. Трите почивни дни за Коледа – 24, 25 и 26 декември тази година се падат вторник, сряда и четвъртък. Хубавото е, че ако пуснем отпуск в понеделника преди тях и петъка след тях, ще можем да почиваме цели 9 дни. 2020 година пък ще посрещнем само с 1 почивен ден – 1 януари, който се пада във вторник.

Иначе за любителите на числата, "най-мързеливите" месеци в България ще бъдат септември и декември, които ще имат само по 19 работни дни. Най-много пък ще работим през юли и октомври – по цели 23 дни в месеца.

Така че време за почивки ще има, но вече е време да запрятаме ръкави и да започваме работа. На първо време остава да си пожелаем творческо вдъхновение и търпение през цялата работна 2019 година, а време за почивка все ще се намери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по традиция почивните дни в България никак не са малко...и изцялостно се отработват т.е. няма почивни!Автора не прави разлика почивни/празници, това остава и за голяма част от българите неразбираемо.Поздрави от Клагенфурт/Kärnten.
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшна почивка ще е. Ще обмисляш скорошния си край и мъчителния път към него.
7
2
 
7
 
! Отговори
x преди 5 години
утре ще си мързелувам вкъщи, а вие си бачкайте
6
12
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Още не сте започнали да работите и мислите пак за почивка, от почивката ли се изморихте? Ако да, защо ви е нова за да се уморите пак ли?
5
9
 
17
 
! Отговори
край преди 5 години
Коледа, нова година - дрън дрън. От море по хубаво нема.
4
4
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Краси, пропуснал си 13-ти септември (при високосна година - 12-ти). Освен това, тези почивни дни са само за държавните и общинските служители. В частния бизнес почивки няма.
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още не свършили Коледните, вече изчисляват за Великденските празници.Напомняте ми за двойкаджиите в училище по мое време.За тях Срокът беше времето между две ваканции.
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите свършиха много бързо покрай празниците. Юруш на бързите кредити до заплата!
1
20
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата си почива цял живот, а има спестени 4 милиарда!Продължавайте да гласувате за него, овце!