Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес

Какво поскъпва от 1 януари и как ще се отрази това на доходите ни
145
Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес
Снимка: архив, БулФото

Нов ръст в цените от днешния първи януари - поскъпват природният газ и водата в много населени места.

Цената на синьото гориво ще е по-висока с 3.51% в сравнение с досегашната и така ще бъде в следващите три месеца. Добрата новина е, че това няма да се отрази на цените на парното и тока, но пък и поевтиняване при тях няма да има.

С 10% по-скъпа вода ще плащат потребителите в София и в Бургас. Около и над 3 лева ще струва питейната течност в Шумен, Добрич, Силистра, Варна, Враца.

Минималната заплата обаче също се повишава от 1 януари. Ръстът е с 50 лв. – от 510 на 560 лв.

По-висок вече е и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се, който също ще бъде 560 лв., а максималният става 3000 лв. 

Началото на годината идва с добри новини за заплатите на заетите в бюджетната сфера, на които
бе обещан ръст с 10%. За учителите той пък стига 20%.

Промяна при пенсиите също ще има, но увеличение – от средата на годината. От 1 юли те се вдигат с 5.7%, а "таванът" ще стигне 1200 лв.

От 1 януари обаче от формулата за определяне на размера на пенсията отпада доходът, върху който са внесени осигурителни вноски за три години по избор преди 01.01.1997 г.

Хартиените винетки също отиват в историята и ще пътуваме с електронни. След няколко месеца по пътищата у нас ще действа и тол система за таксуване на камионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Масовата заплата в България през 2018 беше 510-600 лева. През 2019 заради вдигането на МРЗ масовата заплата ще е 560-650 лева. Средната заплата (медианата) през 2018 беше около 560 лева, през 2019 ще е 600 лева. Това е реалността в България.
79
1
 
13
 
! Отговори
65 преди 5 години
След толкова много увеличения,не разбрах какво ще стане с увеличената минимална заплата?
78
30
 
9
 
! Отговори
иван програмист преди 5 години
Кво само ревете като не сте учили и не ви стигат парите хванете си втора работа с реване не става
77
1
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Единственото решение за нормално развитие на икономиката на България е човешкият труд да стане изключително скъп за дебеловратите бизнесмени, което би трябвало да ги накара или да фалират или да започнат да използват съвременни технологии на работа с висока производителност на труда.
76
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 29 години проблемът за бизнеса в България е мафията, а вече стана така, че бизнес на хора извън мафията почти няма. Сега на власт е най-мутренската част от мафията и то вече над 9 години.
75
13
 
7
 
! Отговори
Слаб 2 ! преди 5 години
Дайте нови опорни точки на троловете от БСП - вече много се повтарят !
74
7
 
6
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Елемаг е прав!Другите дето са на дата гарантирана заплата да не коментират!
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените нагоре, доходите си остават все така мизерни - така е при мутродемократите от ГЕРБ. Пак гласувайте за тях, ако искате още повече да обеднеете.
72
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Единственият бизнес, който върви в България е мафиотския бизнес, най-вече с обществените поръчки, което значи мафията на ГЕРБ.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Изглежда не си даваш сметка,че доходите са функция от много параметри в което и да е производство или бизнес и не зависят единствено от доброто желание на шефа или работниците!
70
13
 
5
 
! Отговори
Слаб 2 ! преди 5 години
Опорните точки на троловете от БСП вече се изтъркаха !
69
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Доходите са мизерни, съответно няма потребление, а това води до западане и на бизнеса. Дебеловратите бизнесмени продължават да държат мизерни заплатоте и бизнесът им още повече запада.
68
5
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Начело с ГЕРБ към пропастта вървим !!! Слава ! Слава ! Слава !!!
67
6
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
69 говориш глупости.Няма смисъл,не ти стиска да се пробваш да видиш що е то "Частен и ЧЕСТЕН" бизнес в България.Само знаете да лаете.Не си и грам наясно ,как се печелят и обещствени поръчки при ГЕРБ.Нова година свърши,чакат ви новите цени също.Оправяйте се.Лай си,не ми пречиш...
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Елемаг не обяснява елементарни принципи.Елемаг проповядва държане на ниски доходи и нисък жизнен стандарт на работещите, така както беше досега.В същото време Елемаг плаче, че намели оборотите, защото намалял броят на населението, но забравя, че той и други като него държат ниска покупателната способност на работещите, които са потребители.Веригата!
65
4
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
до 65:За това писах,който иска да опита.Аз знам,че ще се опариш откъм държава и ще виеш на умряло още първия месец...Така,че да ме репликираш е безсмислено.Отвори си малка фирма и ме викни,да ти гледам сеира...*** ако забравиш до 10-то да внесеш я дДДС я осигуровки,че просто не си в града по тичане и ти бочнат сметката за 6 месеца ,да не ме питаш как да се оправяш? :) Ако видиш държавните хранитутници с какви безумни правила си пазят надутият щат ще ги изпозастрелваш по месторабота!!!
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елемаг 5450 лв ли са причина за закриване на фирми?!Никой няма да остане да работи в Бг, щом за бизнеса 50 лв са проблем.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60Колега,Елемаг ти обяснява елементарните принципи и нормалния път,по който се случват нещата! След като се увеличават цените на суровините,не е нормално да пада цената на крайния продукт!В България честен бизнес няма,не само поради личните качества на "бизнесмените",но и заради това,че държавата не иска да има такъв! Ти вярваш ли в приказките на Цветанов,за апартаментите и тъща му? Аз не,защото отдавна не съм в първи клас!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елемаг 63Чети 64Тия герберски мантри, дето ги проповядваш у форума, вече не вървят.С рязане на заплатите на работещите вече няма да оцелее бизнеса ти. Кадрите бягат от такива "бизнесмени". Трябва да си гъвкав. А ти не си.Други ти "ядат" печалбата. 50лв към МРЗ не са причина за неуспехите ти.Ако не можеш да си позволиш 50лв към заплатите, закривай!
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнтикварНамалява потреблението И защото доходите са ниски и оттам- ниската покупателна способност. За намалялото население си прав. От провинцията съм, живея сред 7-8 жилищни блока, почти празни. Предишни години поне по Коледа и НГ светлините в празните апартаменти светваха. Тази година блоковете останаха тъмни. Хората вече не се връщат и по празниците. Тъмно и безлюдно.