Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес

Какво поскъпва от 1 януари и как ще се отрази това на доходите ни
145
Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес
Снимка: архив, БулФото

Нов ръст в цените от днешния първи януари - поскъпват природният газ и водата в много населени места.

Цената на синьото гориво ще е по-висока с 3.51% в сравнение с досегашната и така ще бъде в следващите три месеца. Добрата новина е, че това няма да се отрази на цените на парното и тока, но пък и поевтиняване при тях няма да има.

С 10% по-скъпа вода ще плащат потребителите в София и в Бургас. Около и над 3 лева ще струва питейната течност в Шумен, Добрич, Силистра, Варна, Враца.

Минималната заплата обаче също се повишава от 1 януари. Ръстът е с 50 лв. – от 510 на 560 лв.

По-висок вече е и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се, който също ще бъде 560 лв., а максималният става 3000 лв. 

Началото на годината идва с добри новини за заплатите на заетите в бюджетната сфера, на които
бе обещан ръст с 10%. За учителите той пък стига 20%.

Промяна при пенсиите също ще има, но увеличение – от средата на годината. От 1 юли те се вдигат с 5.7%, а "таванът" ще стигне 1200 лв.

От 1 януари обаче от формулата за определяне на размера на пенсията отпада доходът, върху който са внесени осигурителни вноски за три години по избор преди 01.01.1997 г.

Хартиените винетки също отиват в историята и ще пътуваме с електронни. След няколко месеца по пътищата у нас ще действа и тол система за таксуване на камионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
До 60 ,чети 61 Антиквара какво ти е обяснил,кои ще останат само...Ти се прави на разбирач и популист...И полека с обидите.Нова Година мина.Мехленските призиви ги пази за своето обкръжение.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58Да, ама не фалира. Започва да реже заплатите на подчинените си.Щото некадърният бизнес не иска да закрие фирмата и работи за друг.На некадърния бизнес високомерието му пречи да признае, че е некадърен за шеф.
58
3
 
15
 
! Отговори
Антиквар преди 5 години
До ЕлемагНамалява населението,намалява и потреблението,а разходите в следствие на изкуственото повишаване на МРЗ и останалите цени се увеличават!Логично падат и приходите,което за малкия и среден бизнес е убийствено.Изхода е в освобождаване на работници,естествено в началото на слабо квалифицираните! На пазара ще останат такива с дългосрочни договори и гарантирани приходи от държавата,напр.Мариците,фотоволтаиците,Пеевски,Доган и Домуза и подобни.Останалите ще го....тра-ла-ла!
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елемаг 54И ти как искаш да развиваш бизнес- хората да ти подаряват безплатно труда си ли?Цяла година МРЗ беше една и съща, обаче надувахте цените на стоки и услуги. Дори да не се повиши МРЗ всички производители пак вдигат цените на всичко.Държавата повишава данъци и такси, поскъпват газ, ток, вода.МРЗ не ти е виновна. Насочи гнева си другаде! Ама не можеш, нали? Безсилен си пред държавата, ВиК, ЕРП-тата, ГАЗПРОМ... и удри по работника!Мишоци!
56
2
 
16
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Цените на тоягите как са?Че ми се чини,че скоро ще има голямо търсене...
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може загубите на една фирма да се компенсират с повишаване на цената на продукта и. Редно е да фалира.Но при фалирала държава няма как да се случи.
54
3
 
18
 
! Отговори
123 преди 5 години
Честито българи. Нямам предвид новата година. Съвсем скоро ще се убедите, че 2018 беше една добра година.
53
2
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Да си продължа от одеве...Я ми кажете също когато като почти всеки бизнес в България е свързан с хората.Как като намалява населението и ти намалява оборота,а се вдигат парите за внасяне и изискванията + консумативи,как да стане с вълшебна пръчка бизнеса в България.Аз примерно ще съм - 3000 тая година от хора заминали в Чужбина но осигуровките ще са със 600 лв повече?Чакам и политици и тия дето реват ,че е смешна МРЗ да отговорят!!!Май си нямате понятие, какво е долу сред бизнеса който крета?
52
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още от вчера са вдигнали цените купувам черен хаивер а той по скъп с 8 лв. от ония ден хора да свалиме бойко това не се търпи
51
3
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Казвах ви,че с всяко вдигане на МРЗ затварят фирми.И преди да ревнете"ми къв бизнесмен си кат нямаш да плащаш" да ви кажа да опитате да опитате в ГЕРБ-ска българия до 10-то число да сте внесли осигуровки и ДДС,да видите как се вдига ток и вода и всичко!!!Накра на годината ДОД също!!!Сега Март новите касови за това че НАП взима подкупи и не вкарва в затвора мошенниците.Всички сте далече от нещата.В България малък и среден бизнес няма вече. R.I.P!!!Чакайте индексация,от оня от горе!!!!
50
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното, водата и градският транспорт в София са безумно евтини, при тези огромни заплати.А сега искат и да карат без винетки, наглеците.
49
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ Е ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, СЪЗДАДЕНА ОТ МАФИЯТА, ЗА ДА ОГРАБВА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА.
48
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дето ходят да засичат водомерите ми е казал, че реалната цена на водата не трябва да е повече от 80 стотинки! Смятайте!!!
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви вдигат цените, 2019 е годината на високата инфлация.Нали трлябва да пълним рекордния бюджет на Боко.
46
1
 
50
 
! Отговори
Абсурд преди 5 години
При 500 лв. мин заплата да плащаш 3 лв за кубик вода. Това е пълен абсурд.
45
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми пийте от реката бе кочериново. Безплатно е.
44
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е 1ви януари - празник. Корнелия двойна надница ли раздава на троловете си?
43
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава на абсурдите, Кочериново го цепи река Рилска, на 100 метра пък минава река Струма и бяха на режим на водата, не знам дали са ги оправили! И водата една от най-скъпите, и цялата държава е така, в реки газим!
42
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава ГЕРБ и с какво предлагаш да го заменим? С ***, таско и киро ли? По-добре не.
41
5
 
48
 
! Отговори
Народе??? преди 5 години
3 лв за кубик вода !!! В пустинна държава, като Израел цената на водата е по евтина! От 10 години България се управлява от ГЕРБ. За миналата година във Видин се родиха 75 бебета (не се шегувам). Осъзнавате ли поне за секунда какво означава ГЕРБ за България???