След дългата празнична почивка: Загуби ли бизнесът?

Емил Хърсев и Васил Велев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 2 яну 2019 20:54 | 2 яну 2019 20:51, Екип на Bulgaria On Air
34

Тази година покрай коледните и новогодишни празници се натрупаха и много почивни дни, а освен това голяма част от работещите предпочетоха да ги слеят и да удължат почивката си.

Но дългото празнуване може да има и не съвсем положителен ефект. След продължителната почивка по-трудно се влиза отново в ритъм на работното място, а това може да доведе и до стрес на организма. Освен върху собственото ни здраве, почивните дни се отразяват и на икономиката ни.

Колко загуби бизнесът от почивните дни и колко от нас работиха и по празниците - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на икономиста Емил Хърсев и  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Дългата поредица почивни дни води до пропуснати възможности за по-голямо производство, по-големи доходи и по-висок стандарт смята Васил Велев.

"Разбира се, че могат да се слеят празници, но това става за сметка на редовния годишен отпуск и няма загуба за бизнеса, няма пропуснато производство на БВП", коментира в предаването Емил Хърсев.

Когато отпуската не е достатъчна, много голяма част от хората използват и болничен, каза още Васил Велев от АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След продължителната почивка по-трудно се влиза отново в ритъм на работното място"Е то нашите работодатели ако питаш, най-добре изобщо да не се почива, щото видиш ли, ще загубят. Да се чуди човек как в белите държави отпуските са по-големи от нашите, пък икономиките на всички са по-добре от нашата. Извода е: не е ниска производителността, а много се краде от труда на работника.
26
0
 
14
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Че тя почивката не е свършила,коледната ваканция за любимите ви депутати е до 18 януари
25
0
 
17
 
! Отговори
безплатен труд няма преди 5 години
За съжаление на подобни работодатели робството като строй отдавна си е заминало,а и официално е отменено.Но тук в България или бавно стоплят или не им отърва.Част сме от ЕС и ползваме правото си на придвижване и на труд.Ако не плащате хората ще се изнесат, а дали ще дойдат други от някъде зависи от вас.Специалисти има в цял свят срещу заплащане, но не безплатно.
24
0
 
26
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Тия пак ли плачат? Пак искат робите да им работят? Я, друм бе, чуйте ся лошата новина: 'Г-да, ще почиваме цял живот";)))
23
3
 
19
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 5 години
Бизнес няма,следователно няма и загуби.Има едни комун руски изчччадия които крадат евросредства и се правят на бизнесмени,други комун руски изчччадия наливат държавна пара в частни банки след което ги фалират.Това ли е бизнеса
22
1
 
14
 
! Отговори
Бз преди 5 години
Бизнрсът никога не губи, ако го прави значи не е Бизнес
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек живее за да работи работи, а не обратното! Почивката си е нормална част от цикъла, така че никой нищо не е загубил. То, ако на "бизнесмените" можеше да им се работи всеки ден, щеше да им е по-дбре. Ако ти бяха центъра на живота и живееш само да им работиш, угаждаш и прислужваш, пък, щеше да им е най на сърце.
20
0
 
27
 
! Отговори
предозиране преди 5 години
На тези все работниците са им виновни.За тях е най-добре да не се почива през официалните празници, да няма отпуски и болнични, да не се раждат деца, да се работи по 7 дни 24 часа и да не работи за заплата над минималната, а за слава.Предлагам им да си внесат роботи и всичко това ще им се размине и заплати няма да дават.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусен гербераст. Кръвопиец на народа.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да почнем да работим и денем и нощем, по 16 часа на ден, за да не губи бизнесът... Трябва да мислим за печалбите на негодниците капиталисти. Само някой да не каже, че печелим всички, каквото и да изкараме повече, ще отиде за техните ***.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро такива търтеи кдто тоя ще ги залюлеем по дърветата.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете да работите,за да се почувствате свободни Хора!1 трудов час не давам на тез бизнЪсмЪни...
15
1
 
16
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
В цял свят работиха на поточна линия само в Бг се почива и загубите са,, много високи", с едно уточнение, че в чужбина си наемат допълнителен персонал за почивните и празничните дни
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Но дългото празнуване може да има и не съвсем положителен ефект. След продължителната почивка по-трудно се влиза отново в ритъм на работното място, а това може да доведе и до стрес на организма. Освен върху собственото ни здраве, почивните дни се отразяват и на икономиката ни."Последните 2 месеца преди почивката вече давах на късо и едвам издрапах до празниците. Това как се отразява на здравето?
13
0
 
26
 
! Отговори
Почиващ преди 5 години
Тия не спреха с безкрайните си глупостииии...
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е от такива "професионалисти" сме на това дередже. П. П. Липсва само Каролев (камен)
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефа да си бачка. Банката му е купила машини, да си ги изплаща. Плюс това има десет коли, две любовници, жени, деца, голяма къща, да му мисли. Аз съм в болнични от бъдни вечер до йордановден, за тез пари толкоз.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14 - не знам може и да са 'професионалисти' - ама това не им пречи да плещят поръчкови глупости.
9
6
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До ВЪПРОСАбе льоьло, 31-и декември ВИНАГИ е бил работен ден. Просто по старата система се отработваше предварително. Но тия неща вие, невежите и късопаметни глyпaци няма как да ги помните, тъй като са се случили преди повече от 1 седмица.
8
11
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Знаете ли защо 31 Декември беше Работен Ден за първи път в Историята на България ?Защото Счетовотсвото за изчисляване на заплати е заложено минимално отработване на 35 часа седмично .Ако беше почивен ден щеше да има Огромни Проблеми за Администрацията и Депутатите .