Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
5
 
28
 
! Отговори
Уеуе преди 5 години
Извод от коментарите:1.Българският мъж е светец,българката е мръсницa магазинерка или келнерка.2.Българина е светец,който иска да има деца,но българката е кариеристка и иска да стигне висините в келнерстово и покупко-продажбите,затова няма време за деца.3.Българина светец бива принуждаван да обикаля дискотеките с цел намирането на мръсницa магазинерка кариеристка,защото българките,които посещават книжарниците и слушат Queen вече са заети 4.Бълхарите взимат заплата в размер от 500 до 25к
246
15
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Масово е. Познавам много 50-годишни родители с деца на по 10 и по-малко години. Тъжно е защото тези старци нищо не могат да дадат на децата а и децата страдат с толкова възрастни родители.
245
5
 
37
 
! Отговори
Старата мома преди 5 години
Не не е до кариера, а до пари и липсата им. Масово в провинцията заплатите са много ниски и с такива доходи трудно се гледа дете. И аз съм си мислела да си имам дете, като бях по-млада, обаче тази несигурност, мизерия и простотия в която живеем ме отказаха от идеята.
244
5
 
14
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Ще се вкарат пакистанци,индийци и сомалийци и раждаемоста ще се вдигне рязко.Разбира се те няма да работят,цял ден ще лишперят и ще чакат края на месеца соцялни да получат.
243
19
 
22
 
! Отговори
Да бе преди 5 години
Каква кариера? Българките масово са необразовани, завършили училища за бавноразвиващи и стават фризьорки, келнерки и т.н. Друсат се по чалготеките и като някой чалгар им направи дете правят аборт. До 20г. са с по два аборта! Масово! А после когато все пак решът да имат дете държавата трябва да им плаща за инвитро защото са к*рвяли като малки и не могат да заченат, отделно пият повече от някои мъже и се друсат като за световно. Затова няма раждаемост.
242
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88Я се разходи извън Шопия и тогава говори. Масово хората работят за по 600-700 лева.Абе я се скрий бе ***.700 ама къде, в денонощния ли?Още колко над тези 700 се дават на ръка а?Как работя в немска фирма и взимам много над средната, а хора, които се оплакват, че взимат по-малки заплати от мен карат много по-скъпи коли, ходят на екскурзии и постоянно купуват дрехи и техника?
241
8
 
64
 
! Отговори
555 преди 5 години
На 37 съм и имам дете на 4. Родих го късно, защото трябваше да чакам мъжът ми да се накани да стане готов за баща. Масово българският мъж не иска сериозна връзка и отлага детето, защото му се живее. И стигаме дотам, че той и на 40 може да направи още едно дете, а за мен е рисковано заради възрастта.
240
4
 
39
 
! Отговори
От Бургас преди 5 години
Вчера бях на интервю за работа. Позицията е афминистративна, в държавния сектор. Брутната заплата е 700 лв, а след удръжките нетната става по-малка от минималната. Какъв стимул да имам да остана в Бг?!
239
4
 
18
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88И това е ако нямаш изненада в месеца като разболяване, зъб и тн. С други думи, доходите ти едва стигат за твоето лично оцеляване. Като станете двама, ситуацията малко се подобрява, но не чак толкова много. Най малкото на месец има едни разходи като неща за лична хигиена, препарати за чистене и подобни които масово не се смятат, но са от първа необходимост (а те са към 100 лева (дори и да са много евтини)).Заплатата на единия отива само за сметки. Живее се със заплатата на втория
238
5
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Да предположим, че сте младо семейство - за да имате дете трябва да имате покрив над главата (дали ще е ипотека или наем) разхода на месец е поне 250 лева (минимум). Като се сложи и битовите сметки + 150 лева. От заплатата ти (ако взимаш 623,98, а в малките населени места никои не започва от толкова поради простата причина, че нито имаш трудови навици, нито знания, нито опит), то остават 223,98 ( в идеалния случай) с които трябва да платиш храната, транспорт до работа и тн.
237
3
 
29
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Я се разходи извън Шопия и тогава говори. Масово хората работят за по 600-700 лева. Ако мислиш, че тези 100 лева отгоре променят сметките, то ти се лъжеш жестоко. Остави герберската пропаганда за ИТ специалистите с по 5-6 бона заплата. Масовия българин взима малко над минималната заплата! Дори и 1000 лева да взимаш (което е рядкост извън Шопия, Пловдив и Стара Загора) след всички данъци ти остават чисто 623,98 лева. Ако си мислиш, че те стигат, то ти явно никога не си имал дете!
236
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е дали начина на живот на бaй Гaньо от 7 до 4 в завода и после от 5 нататъка ракиено време, не е по-добрия начин на живот от гоненето на кариера в Америка
235
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко успявят да излезнат от матрицата в Америка, повечето "кариеристи" до живот си остават с бaчкaнето и ипотеките. Увеличават ти заплатата всяка година, след като си се скъсал от работа по 10 часа на ден + 4 часа в пътуване, прибираш се за 1-2 часа да хвърлиш едно око на някой спортен канал или да нагънеш нещо за ядене което си взел по път от някой takeaway
234
3
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Реално се топим с около 100 000 души. Прибавете към 50 000 още 30 000 емиграция +20 000 прираст на шведите.
233
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това "кариера" идва от Америка. Само че в България е неприложимо. Там първото което е се скъсваш от работа. И наистина заплатата ти расте с всяка година. Не е като при нас да работиш за *** и той да те държи на същата заплата 10 години. Там са големи корпорации, истинска бизнес среда. Но пък там има много други минуси. Застраховка на колата, застраховка на къщата, застраховка живот, данък не знам си какъв..
232
9
 
41
 
! Отговори
Очертаха се мнения: преди 5 години
1. Обективното мнение - обстоятелствата притискат българската жена, но въпреки всичко тя се бори с тях и успява да отгледа поне едно дете;2. Роми и други чуждоетнични умират от завист, че нямат жени-българки и затова си фантазират глупости по техен адрес.3. Няколко негодни за нищо български гейчета им пригласят.Предлагам да подхванем друга, по-важна тема:Защо българският мъж бяга от обвързване с деца и семейство,ергенува до 40-50-годишен и после се чуди, че никоя не го ще?
231
8
 
27
 
! Отговори
Ужасен живот свят преди 5 години
Каква кариера като си служител и слуга на някой бос? И за 10г взимаш се същите пари ? И че си като някакъв робот. Истинската кариера е като си направиш собствен бизнес. Като ти не работиш за някой друг. И да накараш парите да работят за теб а не ти за тях. Ти да си шефа. Явно бая хора не знаят понятието на думичката кариера. И как да отглеждаш деца в този ад на наркоманите , крадците , убийците , катастрофите? По добре да не се раждат деца в този свят. Първо трябва да се оправи света и тогаз.
230
17
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
нямаме пари да раждаме деца??!! - заведенията и баровете се пукат по шевовете, дойдат празници - не можеш да си намериш място в хотелите,по улиците всеки си кара сам в колата, семейство с две коли, моловете пълни....и нямаме пари...а ?
229
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 271 АнонименСолиден процент от младите българки се омъжват в чужбина, настаняват се добре, раждат по няколко деца и ако въпреки това желаят и да работят, в повечето случаи правят добра кариера. Защото имат качества.Онези "българки", които ядат бой от чужденците, с които живеят на семейни начала, са българки по паспорт, а не по етнос. Не само ги пердашат заради качествата им, но ги и изчезват понякога.
228
13
 
1
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
браво бе страшен математик си, само ми обясни кой работи на 560лв и взима 340 чисто, това са само тези които чистят улиците и за които ще ме баннат ако им напиша името (идват от Северна Индия), кой българин работи за тези пари?