Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!

Раждаемостта в страната ни с около 8% по-ниска спрямо 2017-а
Обновена: 3 яну 2019 18:49 | 3 яну 2019 18:47,
381
Българката не ражда, първо кариерата. Топим се с... 50 000 души годишно!
Снимка: pixabay

Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година.

Има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата "Майчин дом". В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

"Възрастовата група над 35 години – относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група също нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", обяснява пред bTV д-р Анатолий Дуковски от АГ "Майчин дом".

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16-17 години, посочи той.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да  напълнят 5 пъти капацитета на зала "Арена Армеец". За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

Експертът от БАН Елица Димитрова пък пресмята, че се топим с 50 000 души годишно. По думите ѝ през 2017 г. около 3 000 са децата, родени от майки под 18 г.

Тя отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство, като у нас има едни от най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост в Европа. Димитрова уточни още, че се увеличава делът на майките над 40 г. и припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане.

"Големият въпрос е кога й се ражда на българката при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките общества, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус", каза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Александров е на мнение, че в държавата трябва да има социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
24
 
! Отговори
Русия преди 5 години
"Заради неработещият регистър на ражданията никой в държавата, включително Министерството на здравеопазването, все още не знае колко точно деца са се родили у нас през изминалата година."Герберастите са ПРИМИТИВНИ.
186
19
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
Имам 3 деца. И още две бих изгледал.Не понасям жени които не искат да имат деца.
185
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В махалата не се наблюдава намаляване на ражданемостта.
184
8
 
14
 
! Отговори
Жена преди 5 години
До всички ревящи и хленчещи мъже които търсят своите принцеси по клубовете и дискотеките- да ви е честита новата година.Новият сезон на game of thrones излиза през април.Прочетох Произход на Дан Браун.Това Фейсбук ли е?
183
4
 
1
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
До 100,Тази заплата колко души я получават в България та да вадиш заключения, умнико.
182
3
 
18
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 190Естествено,че е така.Радвам се,че на поне един му е светнала лампата след 30 години.Евреите са естествен буфер срещу турци и араби.Само те могат да ги държат в шах и затова си има план още от 1990.Тук ще останат 5 000 000 души от които колко ще са разни малцинства не се знае.Докато не се получи цифрата ще има гонене.Ще избягат най-кадърните и техните деца ще съхранят българщината по света.Тук ще дойдат други.
181
1
 
26
 
! Отговори
Една укра преди 5 години
В Украйна има война. Топи се с по 3 000 годишно. В България няма война, изчезват по 50 000. Не само войната е страшна.
180
4
 
28
 
! Отговори
Как бе преди 5 години
Първото дете за 2019 е момченце-Рашко!Майка му е 15 годишна която ражда за втори път!Касво сте недоволни?
179
10
 
17
 
! Отговори
До 184 Анонимен преди 5 години
Жените са вампири искат да изпият парите и живота на мъжа, гледат мъжа да има вид на селски *** да е над 100 кг и тнт и да ги малтретира ,търсят селска мутра.Никога не би се хванала с някой химик например дори и да е най-големия свалят ако няма пари и не прилича на *** мутра нестава . Търсят малтретиращи ги мъже.И мъжете търсите малтретиращи ви жени, като оня заварчик от Пловдив на който му резнаха гpъцмyля...
178
6
 
18
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Чеда мой,я за тва ви казвам да се върне селскио живот.Едно време с дедото ни телевизор,ни телефони сме имали и сме се чудели ко да праим,хе я познайте какво правихме
177
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен до Уууу! преди 5 години
А ти замислял ли се защо Българите напускат страната ? Нашата държава е отредена за евреите, сащ помагат да опразним България, ограбват ни природните богатства, с платените правителства ни държат в мизерия, ниски доходи, като се стимулират ромите. Искам само да попитам, кажете ми едно ама само едно хубаво нещо което ни се е случвало с америка, или кажете нещо което америка е направила за България. Аз мога да кажа какво прави България за америка.
176
2
 
10
 
! Отговори
ТАЗИ СТАТИЯ преди 5 години
Я ПУБЛИКУВАТ ПРЕЗ ОКОЛО 1-2 СЕДМИЦИ
175
4
 
11
 
! Отговори
До 150 Анонимен преди 5 години
Че кой иска да живее със свалячи? То верно, че гърбавия гроба го оправя, но това за свалячите не е така. Като в оня виц за един такъв 'okлyk дето yмpял и вдовицата като отишла на гроба му намерила бележка - Наблизо съм!. Разровила гроба и в празния ковчег имало друга бележка: През три гроба съм в четвъртия - при Стефка!
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе намалях статиите, които пускахте ежедневно да ни обякнявате, че няма балон при цените на имотите, с което повечето четящи се съгласихме, но все пак не всички са убедени на 100 процента. Така, че искам си статията дето ме убеждава в нормалните цени на имотите ще е в унисон с горната.
173
3
 
24
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Някои май не виждат какво става и ми слагат минуси,но фактите ги дават всяка вечер в новините.Русия си взе Крим,Китай си иска Тайван,Турция освен в Кипър сега трупа войска на границата със Сирия,Косово отива в Албания и т.н.Още малко да намалеем и освен,че няма кой да внася за пенсии,ще ни превземат с референдум,както руснаците Крим.Сега ято самолети ще купуваме,но и то няма да ни защити.Щом българите бягат от родината си без да има война,смятайте колко деца искат да и родят.Ще дойдат други тук.
172
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените са вампири искат да изпият парите и живота на мъжа, гледат мъжа да има вид на селски *** да е над 100 кг и тнт и да ги малтретира ,търсят селска мутра.Никога не би се хванала с някой химик например дори и да е най-големия свалят ако няма пари и не прилича на *** мутра нестава . Търсят малтретиращи ги мъже.
171
2
 
25
 
! Отговори
Мислете, бре! преди 5 години
Повечето български семейства под 50-годишна възраст, които през последните 25-30 години се изселиха в чужбина, имат по 2-3 деца. Защо ли?
170
10
 
42
 
! Отговори
Българката не ражда! преди 5 години
Дете се прави от двама души бре! От двама човека, които не са от един и същи пол!Мъжът като не ще "да се върже" с деца и семейство, българката как да забременее?!Като чета как българската жена се представя като виновна за демографския срив, вече очаквам в най-скоро време да прочета, че българките са престъпници заради това, че не отиват под строй да ги оплодят ин витро! И защото не отделят половината си заплата, за да я внасят във фонд "Подпомагане на мъже, на които не им стигат парите"!
169
15
 
21
 
! Отговори
До 182 преди 5 години
Ами тези с по 5 бона заплата може да не искат жена, защото жената си е проблем.А щом не са те питали дали имаш кола и жилище, просто не си попаднал на такава но са масово такива.Не всеки в днешно време иска жена или не всяка жена иска мъж на някой сами им е ок , но за жените на първо място са парите дори и да не го признават е така.
168
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 176Хахаха.Гроздето е кисело.Никоя досега не ме е питала каква кола карам и дали имам жилище.Само какво работя,което е естествено да знае с какво се занимава отсрещният човек.И щом са само за пари защо има мъже с по 4-5 бона заплати и пак са самотни?Явно не ще да е само до парите.Естествено ако си много напред с парите,жените сами ще идват,но говорим за хора,които не са богаташи.