Разпадащата се "Родина"! Бижуто на БДЖ – под запор и на търг

Семейство архитекти даряват проекта за хижа на Витоша през 1937 г.
3 яну 2019 09:45,
38

 

Снимка: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Една от най-красивите планински хижи, вероятно не само на Витоша, но и в цяла България, тъне в разруха и забвение.

Почивната станция е разположена на 4 км от местността "Златните мостове", в близост до Боянския водопад.

Хижа "Родина" не работи повече от десетилетие. В периода 2003 - 2008 сградата е ипотекирана като част от серията заеми, изтеглени от ръководствата на БДЖ, които довеждат дружеството на ръба на фалита.

След това, поради непогасяване на вноските, хижата е запорирана, а в края на 2016 г. е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител за около 1 млн. лева, но...

Към момента сградата е държавна собственост, но неясно защо не се използва и е оставена на произвола на съдбата, питат от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Хижата е построена през 1940 г. по проект, дарен на БДЖ, от семейството архитекти и любители планинари Райна Дамянова и Атанас Делибашев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново , под българското небе..То цялата държава се разпада , за една хижа се вайкате. На палатка!
30
2
 
4
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Хижата е строена през 1940г. ,значи е фашистка. За това не я поглеждаме.И да се види дали не е на Симеон.
29
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ако трябва да сме точни "цяла България,тъне в разруха и забвение."Някога Витоша беше красива планина,пътеките поддържани,чешмичките работят,а те бяха приказно красиви,мостчетата и заслоните в перфектно състояние,а сега е една представителна извадка на разрухата обхванала страната.Когато човек слезне от продънващите се магистрали и попада в свят на разруха и забвение.Пътувал съм с чужденци и въпреки,че шофьора избира най-представителния маршрут,те винаги ме питат защо са толкова лоши пътищата
28
0
 
6
 
! Отговори
то е ясно преди 5 години
КАК ЗАЩО Е ОСТАВЕНА ДА СЕ РУШИ - МИ ЗА ДА Я КУПИ ПОСЛЕ "НАШИЯ" ЧОВЕК ЗА 1 ЛЕВ? И ПОСЛЕ "НОМИНАЛЕН СОБСТВЕНИК" ЩЕ СЕ ЯВЯВА НЕКОЕ ИЗВЕСТНО СКИОРЧЕ, ЕЙ ТАКА - ЗА ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ НИ!
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Трета странаЗабравил(а) си. В училище ни учеха, че Родина се пише с главна буква. Може би са имали предвид емоционалните измерения на някои текстове. Защото в много четива тази дума все пак е написана с малка начална буква.
26
2
 
5
 
! Отговори
А някога са дарявали преди 5 години
Това богатство е изоставено на произвола на съдбата, защото има все още много социализъм в главите и в манталитета на много българи, особено на тези, които все се навират да бъдат във властта. Каквото и да предприемат, правят го по социалистически и после се чудим защо сме стигнали до под кривата круша и не можем да мръднем оттам.
25
0
 
6
 
! Отговори
Русков преди 5 години
Като строителен техник работех през 70-години в Кирковски РНС - отд. Просвета.По това време имахме "привилегията" да получаваме безвъзмездно трудови селища изградени от Трудови войски до обекти изграждани от тях безвъздно - напр. в м. Рожен, на превала за гр. Смолян . С малки подобрения това беше отлична дестинация за почивка на децата от Кирк. район. Какво пречи на ст.община да поеме в свои ръце и да създаде условия за почивка и спорт за децата от столицата. Пожелавам си този път г-н министър
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото ръководството от 2000 година, гледаха само да крадът. А Добринище е правена от Червен бряг - Димитър Пашов!
23
0
 
10
 
! Отговори
Hope преди 5 години
БДЖ имаха и бази в Кюстендил, Добринище, и на други места. Какво стана с тях.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БДЖ има стотици милиони! Какъв е проблемът да я реновират? Ики някой наш човек се точи да я лапне и вече има проект, но за нещо друго.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвеститорите нямат интерес от такива стари сгради защото една пълна реновация струва почти колкото строежа на нова сграда със най съвременните материали и технологии.А конкредния случаи фитоша не развита туристическа дестинация и няма достатъчно туристи които да да избият инвестициите. Повечето хора в София не ходят никъде пък камо ли да отидат в планината. Също зимите са меки и в по ниските планини няма достататъчно сняг за ски.Заможните пък почиват само на големите курорти или в чужбина
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Трета странаДумата "родина" не се пише с главна буква. Името на хижата, обаче, е съществително собствено име и като такова са пише с глава буква. Нищо де, често се случва профан да се изказва компетентно по въпроси, които не разбира.
19
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Така става с тези запори.Получава се така че собственика по книжа не разполага реално със собственоста си и от там никакъв интерес за инвестиции.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите национализираха, приватизираха и се евтанизираха богати.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак пък да е красива хижата......най обикновена сграда си е и със нищо не впечатлява. Вероято има и много лоша енергийна ефективност като всички стари сгради.
16
4
 
11
 
! Отговори
Симо преди 5 години
На обикновен български "държавно" значи безстопанствено. Всичко държавно в България е пълна скръб.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКП2003-2008 премиер не беше ли един ваш човек?
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проф. арх. Атанас Делибашев е един от най-известните български архитекти. Завършил е в Мюнхен и е бил декан на УАСГ (тогава ВИСИ)
13
15
 
1
 
! Отговори
Трета страна преди 5 години
Родина със сигурност не се пише с главна буква. Някой май не знае елементарни правила в бългаския език. Жалко.
12
2
 
10
 
! Отговори
Off преди 5 години
До АнонименТо и Родина се пише с главна буква.