Планински драми: Затворена хижа, измръзнал турист... Кой прав? Кой крив?

Компания реши да посреща Нова година на Черни връх, но им затвориха вратата
4 яну 2019 11:00,
198

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Тея са пидалии
179
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Много са самонадеяни хората в Бг,никой не защитавам,но някои си мислят че всичко ще бъде като по филмите,а не става точно така.Трябва твърд план Б за да оцелееш
178
0
 
0
 
! Отговори
Jellyfish преди 5 години
Изглежда като постановка създадена с цел да привлече внимание върху факта че хижарите отказват 24 часов достъп, което те са длъжни да правят.
177
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Прави впечатление, че компанията, цитирам г-н Кенаров е била на "леки наркотици". Като ще се раздава правосъдие и ще се търси вина в цялата случка, питам - притежанието и употребата на наркотици макар и класифицирани, като "леки", законна ли е?
176
9
 
2
 
! Отговори
Грух преди 5 години
Мисля, че завиждате на момчето, защото вие не можете като него !Жалки, дребни душички !А хижарите са директно за затвора - раздел 3 от Наказателния кодекс на Република България !
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В заслона, който е бил отворен можеш да си запалиш и огънАми да са го направили пишман приятелите, а не да чакат някой да им слугува, още повече че думата застраховка за планинс6о спасяване е *** дума за тия наркоманчета
174
2
 
6
 
! Отговори
Върбан Брястов преди 5 години
A, сега след като изсипахте толкова помия върху хората стопанисващи хижата и заслонът там, където достъп има винаги и по всяко време, запознайте се и с другата гледна точка: лhttps://24chasa.bg/***/article/7229031
173
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Това е постановка те са знаели че хижарят няма да е там. Заради този *** да махнат може би най-добрият планинар в България. Чавдар поддържа чайната в перфектно състояние и може би за да има този наплив към върха е това че той е там. НЕ Правете Тази Грешка. ЩЕ МАХНЕТЕ ЕДИН ОТ ПАЗИТЕЛИТЕ НА ПЛАНИНАТА. Лично съм го виждал как почиства поляната на върха. Много, ама много стойностен ЧОВЕК.
172
2
 
10
 
! Отговори
Бай Онзи преди 5 години
Да бях аз там щях да поканя голия хомосекшуал и с лопатата зад врата, та да не се мъчи много
171
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм млад и съм си внушил че всичко трябва да ми се дава веднага и навсякъде. Всички са ми длъжни. Важно е на мен да ми е добре. Искам пред мен да са строени в две редици всички хижари спасители лекари и от 112.
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психо агресия от индивиди които се чувсват по силни. Ако хижарите бяха известни на полицията, тия щяха ли да ги мачкат 4 дни чрез медиите.
169
0
 
11
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Тези 0братните, да не би и да са вегани?
168
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съд и затвор за уро.да-хижар !
167
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега като изгонят хижарите горе ще си стане наркоманско свърталище
166
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Кенаров разказва:За нова година поканил на гости една американска кукувица - нарича я Джуди. За да блесне пред чужденците дал идея да празнуват на Ч. Връх. Решението не го взел на трезва глава, а " преситен от лека дрога и тежки мезета".Така нямало и да се охарчи много малко винце, сандвич и баничка си взел в торбичката да почерпят моматаБили смесена компания 3 мъже и 1 жена. Като разбрали, че чайната няма да работи, викнали горкото Куку да провокира скандали иДжуди да му разтрива петите
165
16
 
4
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
Вижте интервюто в сайта на БТB с човекоподобното наречено "хижар", и после коментирайте...
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало е да им отворят и да им предложат топла храна, сухи дрехи и дупе. Длъжни са, 24/7 !
163
3
 
17
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 5 години
*** самочувствието дето са го имали тези - казват им няколко дни по-рано че хижата няма да работи и те въпреки това решават да се натресат. Преди години били ходили и сега щяли да идат без значение какво са ти казали! Не можеш да правиш каквото ти скимне, да развалиш празника на сума хора (хижари, спасители) само за да си задоволиш *** его и да тичаш по *** из планината (предполагам надрусан като ***). Герой ама дригия път!
162
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е, че се вдигна шум и ще изгонят тези ypoди!Такива хора нямат място в планината!Да си се заключват вкъщи!
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,мислите ли че ситуацията и хората,които са я създали са нормални? Не съм чувал за подобен проблем и подобен случай,а живея дълго и съм любител турист! Това е извратена акция на хора без настояще!