Планински драми: Затворена хижа, измръзнал турист... Кой прав? Кой крив?

Компания реши да посреща Нова година на Черни връх, но им затвориха вратата
4 яну 2019 11:00, Боряна Павлова
198

16064 гледания   |  Още видео

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

16063 гледания   |  Още видео

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
Jellyfish преди 1 месец
Изглежда като постановка създадена с цел да привлече внимание върху факта че хижарите отказват 24 часов достъп, което те са длъжни да правят.
177
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Прави впечатление, че компанията, цитирам г-н Кенаров е била на "леки наркотици". Като ще се раздава правосъдие и ще се търси вина в цялата случка, питам - притежанието и употребата на наркотици макар и класифицирани, като "леки", законна ли е?
176
9
 
0
 
! Отговори
Грух преди 1 месец
Мисля, че завиждате на момчето, защото вие не можете като него !
Жалки, дребни душички !
А хижарите са директно за затвора - раздел 3 от Наказателния кодекс на Република България !
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В заслона, който е бил отворен можеш да си запалиш и огън
Ами да са го направили пишман приятелите, а не да чакат някой да им слугува, още повече че думата застраховка за планинс6о спасяване е *** дума за тия наркоманчета
174
1
 
6
 
! Отговори
Върбан Брястов преди 1 месец
A, сега след като изсипахте толкова помия върху хората стопанисващи хижата и заслонът там, където достъп има винаги и по всяко време, запознайте се и с другата гледна точка: лhttps://24chasa.bg/novini/article/7229031
173
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Това е постановка те са знаели че хижарят няма да е там. Заради този *** да махнат може би най-добрият планинар в България. Чавдар поддържа чайната в перфектно състояние и може би за да има този наплив към върха е това че той е там. НЕ Правете Тази Грешка. ЩЕ МАХНЕТЕ ЕДИН ОТ ПАЗИТЕЛИТЕ НА ПЛАНИНАТА. Лично съм го виждал как почиства поляната на върха. Много, ама много стойностен ЧОВЕК.
172
2
 
10
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 месец
Да бях аз там щях да поканя голия хомосекшуал и с лопатата зад врата, та да не се мъчи много
171
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм млад и съм си внушил че всичко трябва да ми се дава веднага и навсякъде. Всички са ми длъжни. Важно е на мен да ми е добре. Искам пред мен да са строени в две редици всички хижари спасители лекари и от 112.
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психо агресия от индивиди които се чувсват по силни. Ако хижарите бяха известни на полицията, тия щяха ли да ги мачкат 4 дни чрез медиите.
169
0
 
10
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 1 месец
Тези 0братните, да не би и да са вегани?
168
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съд и затвор за уро.да-хижар !
167
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега като изгонят хижарите горе ще си стане наркоманско свърталище
166
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Кенаров разказва:
За нова година поканил на гости една американска кукувица - нарича я Джуди. За да блесне пред чужденците дал идея да празнуват на Ч. Връх. Решението не го взел на трезва глава, а " преситен от лека дрога и тежки мезета".Така нямало и да се охарчи много малко винце, сандвич и баничка си взел в торбичката да почерпят моматаБили смесена компания 3 мъже и 1 жена. Като разбрали, че чайната няма да работи, викнали горкото Куку да провокира скандали иДжуди да му разтрива петите
165
15
 
4
 
! Отговори
Пацu преди 1 месец
Вижте интервюто в сайта на БТB с човекоподобното наречено "хижар", и после коментирайте...
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябвало е да им отворят и да им предложат топла храна, сухи дрехи и дупе.
Длъжни са, 24/7 !
163
3
 
17
 
! Отговори
Аман от олигофрени преди 1 месец
*** самочувствието дето са го имали тези - казват им няколко дни по-рано че хижата няма да работи и те въпреки това решават да се натресат. Преди години били ходили и сега щяли да идат без значение какво са ти казали! Не можеш да правиш каквото ти скимне, да развалиш празника на сума хора (хижари, спасители) само за да си задоволиш тъпото его и да тичаш по гащи из планината (предполагам надрусан като ***). Герой ама дригия път!
162
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво е, че се вдигна шум и ще изгонят тези ypoди!
Такива хора нямат място в планината!
Да си се заключват вкъщи!
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора,мислите ли че ситуацията и хората,които са я създали са нормални? Не съм чувал за подобен проблем и подобен случай,а живея дълго и съм любител турист! Това е извратена акция на хора без настояще!
160
3
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Този че е ненормален е ясно. Не може така да се подиграваш с планината и да се разхождаш гол без дрехи на -15 градуса.
Но това не оправдава хората които не са отворили. Дори и да не са длъжни по закон да отворят, има един друг закон според който е престъпление да оставиш някой да умре, па било той и изперкал.
159
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия двамата, от които единия по гащи, могат да се хванат те да стопанисват заслона. Вече е напълно свободен. Имат възможност да качат нивото на обслужването.