Планински драми: Затворена хижа, измръзнал турист... Кой прав? Кой крив?

Компания реши да посреща Нова година на Черни връх, но им затвориха вратата
4 яну 2019 11:00,
198

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
9
 
29
 
! Отговори
699 преди 5 години
До Планинараз ако цъфна на Камен Дел с две голи мацки на връх Нова година, ще ми осигурят ли теренче за джиджибиджи, щото момите са настръхнали?!?Айде по-сериозно плийз. Некъв гол бил в хипотермия. Добрютро сватя, естествено че ще е в хипотермия посред зима в планината. Гейските изпълнения на топло.
139
10
 
38
 
! Отговори
Ангел до 129 преди 5 години
Не е опит за убийство, а опит за самоубийство. С чий акъл тръгват като предварително знаят, че няма да работи хижата? Нямат респект от планината, не им пука кой какво им казва, накрая хленчат като напикани момиченца, че щели да измръзнат. Еми да измръзват, някой насила ли ги е карал да се качват. Ттъпани.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дамян го бяха изоставили не 2 а даже 4 човека. Наистина спасителите после ги оправдаваха, но какво се чудите като очевидно са били техни приятели или роднини. Много е лесно да викат "в планината законите са да си помагаме" а като дойде време да помагат и като нацапат гащите и се спасяват поединично и обръщат плочата и започват да свирят друга песен, че така било най-правилно.
137
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСпомням си за това момче в Стара планина ако е същия случай де. Май Дамян се казваше. Оказа се, че са го зарязали жив, защото бързали а той бил по-бавен и той се движил сам и починал.
136
9
 
15
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
За какво прислугване говорите бе!Заради тези двамата ме е гнyc да вляза горе в чайната! Мизepници са страшни!Сравнени с тях, наистина стопаните на Камен дел и Кикиш все едно са от друга Вселена!
135
13
 
20
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
До 132Никой не е искал бъде "приеман".Молбата е била да бъде допуснато само едното момче, да се стопли и преоблече.Това не е направено от тези двамата и там е проблемът!Това е нечовешка постъпка в планините, за която трябва да бъдат наказани!
134
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй наречените хижари само когато си направят свой частен хотел в планината, могат ако щат и два часа работно време да му сложат и дрескод да искат. Когато са се цанили за хижари, които по договор трябва да държат отворено 24 часа в денонощие, да са си правили сметката какво подписват и могат ли да го изпълняват. Лудия с гащите - луд, ама тия са яко в нарушение.
133
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията:Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.----Да напомням ли как двама човека бяха ОБЕЩАЛИ на едно момче да го преведат през Стара планина, че нищо чудно и пари да са взели за това, а накрая от планината слизат те и започват да разказват, че уж получил хипотермия, хипогликемия, лицето му било станало буца лед, ослепял и не знам си какво още и те го изоставили. И как ПСС ги оправдаваше тия и казваше, че е правилна постъпката им. ПСС страхливци!
132
12
 
27
 
! Отговори
699 преди 5 години
честно казано трябва да си адски нагъл и безпардонен, за да се изтресеш в хижата на Нова година, за да празнуваш и при това да си носиш яденето и пиенето, а хижарите да ти прислугуват, щото имате надрусан в компанията. Напоследък ми прави ми впечатление, че доста мъже обърнаха китките да циврят и да се оплакват дори повече и от жени.
131
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПацuАааа, дойдохме ли си на думата... С това трябваше да почнете, а не да се опитвате да правите филми и да заблуждавате!Че са мърльовци - знам, но не може/не е редно с подобни средства, нали уж искате да се справите с мърльовците, а го правите по мърльовски!Обадил се - казали му че няма да го приемат, ама той тръгнал, и запис направил... Не искам да гадая, какво щеше да стане, ако бяха казали "Идвайте момчета"...
130
12
 
8
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
Този шушляк, за който термобельото е чорапогащник, като не му харесва да отваря вратата на туристите, ами да не беше разписвал такъв договор!Да беше станал нещо по-престижно...Конски oceменител.Събирач на кучешки ***...
129
5
 
2
 
! Отговори
За Слон преди 5 години
Туй чудо става ли за хора?
128
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелКато няма да работят, осигуряват достъп и гориво за печката. Всичко друго е опит за убийство. Мястото е за спасение на бедстващи, не за частни партита.
127
4
 
17
 
! Отговори
бай Геро преди 5 години
Дойчине чадо, а забрави ли Еверест 84 когато твои колеги те свалиха на гръб и те спасиха, понеже си беше свалил очилата и си освети очите?Планината ражда мъже Дойчине, долината - тикви...
126
7
 
15
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Този лудия дето е тръгнал гол и бос на връх нова година е сбъркал пътеката и вместо за лудницата се е кащил на заслона, абсолютен ненормалник,направил се е на Боян Петров и е искал да стане герой.
125
10
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Тези "туристи" са опитали да минат с типичния мургаффф номер, хората са им казали, че няма да работят, ама що да се съобразяват, на тях явно всеки трябва да им е длъжен. Да не говорим, че са тръгнали посред нощ, без подходяща екипировка и т.н. Еми който няма акъл в главата трябва да страда, такива са природните закони.
124
8
 
20
 
! Отговори
Пацu преди 5 години
Който не се е качвал на Черни връх, той не знае какви дpъвници са тези двамата. За това трябва да бъдат изгонени! Лошо е, че не са единствените...Но има и добри примери.Стопните на х. Камен дел, заслон Кикиш също, нямат нищо общо с тези дpъвници.
123
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
БТС и СБА са типичните номенклатурни организации от Живково време. Имуществото е трупано със задължителен членски внос а сега го стопанисват като свое едни хитри дедици. Нищо идеално няма в тези организации.
122
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПацuМи стой си в СуратТефтера, щом не ти харесва тук! Не ти разбирам проблема??? Опитваш се да повториш "подвига" на другарчето? Не става, само смешки могат да се получат!
121
0
 
12
 
! Отговори
Заслон Черни връх преди 5 години
Описание:една обширна стая (туристическа столова) с две преддверия и кухня.Как туристическата столова става приватизирана чайна без достъп?