Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?

Кръстила го Сарасвати – на герой от индийски сериал
4 яну 2019 08:20,
151
Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?
Снимка: Flickr

Не сюжет от сериал, а истинска история. Румяна* от ромската махала в Лом е на 12 години. И вече е майка. Кръстила сина си Сарасвати – на герой от индийски сериал. Бил умен и красив.

Бабата пък е едва на 39 години и има осем деца. Най-малкото е само на 1,7 г. И двете с Румяна са по майчинство.

Никой не разбрал, че момичето е бременно, докато не отишла в болница за ваксина. Тогава им съобщили, че е бременна в шестия месец.

Още по темата

"При толкова много деца не можахме да разберем, че дъщеря ни е бременна. Още ми е на майтап, че Румяна е майка, нищо, че аз го гледам", споделя майката пред "Монитор". Бащата е неизвестен, а момичето твърди, че е изнасилено.

В същото време Румяна признава, че все още обича да играе на ластик през лятото, вън на улицата. Трудни й били дробите в училище. Притеснявала се да къпе Сарасвати, майка й вършела това.

Колко ли още такива Румяни има у нас?

Това е само един случай от явлението деца раждат деца. А това е страшно. Според статистиката около 3000 са бебетата, родени от майки под 18-годишна възраст.

България пък е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. И това вече се е превърнало в диагноза.

В същото време бием камбаната, че демографският проблем у нас е едно от най-големите ни предизвикателства. Отчитаме, че жените се решават да имат дете едва след като са сигурни, че са направили кариера и възрастта непрекъснато се вдига. От другата страна пък, са малолетните майки. Онези, които още не са видели нищо от живота. Не са завършили образованието си, не са се наиграли, дори нямат мечти. Самите те деца, но вече имат такива.

В същото време лекари съветват жените да не отлагат да имат деца във времето. Резултатът - демографска катастрофа, поне така вече я определят някои учени, с която се борим от години.

И сега, какво?

Румяна* - името е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Рашко - не, вие сте тези, които от сутрин до вечер ревете, а не ние, вие векове наред не можете да се адаптирате и се налага в някои страни да ви претопяват дори, и най-вече - аз деца имам, освен това не се радвайте, че ще ни ликвидирате числено - дългосрочните прогнози са обикновено неточни, освен това нямате и капацитет за това, пък и вие се пръждосвате насам - натам, и за твой много голям ужас - има тенденция за намаляване на раждаемостта и при вас.....
90
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледала им държавата с помощите!?Ми пишете се и вие роми да ви гледа държавата деца с големите помощи да видим.Хайде!Ама само си джавкате!Ясно ви е, че нито помощите са толкова големи, нито държавата им гледа децата ама вие не искате да гледате деца.Ако беше както го изкарвате нямаше да ходят голи и боси и да живеят в коптори.
89
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рОмянаМи раждайте и вие, кои ви пречи?Ама е по-готино да си друсате задниците по чалготеките и като някой пиян чалгар ви направи дете да не го гледате а да направите аборт, защото после край с кръчмите, цигарите, пиенето, скъпите телефони и ненужните парцали от мола нали?
88
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87Деца не гледат те. Държавата им ги гледа с помощите...Странното е защо българките не го правят....
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РашкоТи си "ром" колкото аз съм Моцарт... Обикновен *** си, байно, обикновен...
86
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, които плюете по малцинството и се жалвате, че няма българчета искам да ми кажете, кое ви пречи да гледате деца?И не ми казвайте, че нямате пари, защото и малцинствата нямат пари, но гледат деца.Като нямате пари как всеки ден пушите цигари и пиете кафета, как карате тези коли при тези цени на горивата, как им плащате данъците, как имате такива скъпи телефони, таблети, модерни телевизори, скъпи дрехи, ходите по кръчми и т.н. ?
85
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос:В България сексът с непълнолетен/тна е забранен със закон. Къде са институциите да започнат щателна проверка, вкл ДНК-тестове за определяне на бащата, както и усилен разпит на "майката"? Точно след 2 минути си е признала, след което пикльото се прибира , 2 години казармен труд в полза на държавата, а 12-год секс-тигрица се стерилизира за да не може НИКОГА повече да роди.А майката на майката се глобява солидно, отнемат и се издръжките и се прибират непълнолетните от всичките 7..
84
3
 
23
 
! Отговори
рОмяна преди 5 години
Кучетата лаят, ромите си раждат!
83
23
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До анонимен 80Ама ние сме щастливи и доволни бе. Имаме всичко, от което се нуждаем - и най-важното на тоя свят, имаме ДЕЦА! Вие сте тези дето все мрънкат, а пък за възможностите ви...нали ви виждам как сте се "подредили" :) Да обърна въпроса и аз, всички вие дето плюете по ромите и претендирате, колко ги превъзхождатем, защо не оправите нещата ТУК?! А забравих, пречат ви ромите, ЕС, САЩ, Сорос и тъмната страна на луната :) Нали знаеш космоса на кое пречи :)
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 73"привилегиЙ" какво е - римски император ли?Обясни причината, поради която в края на думата си сложил Й....Искаме да я знаем, ей тъй, от чисто любопитство....Е?
81
1
 
21
 
! Отговори
Ало преди 5 години
Днеса защо не сезирате прокуратурата за това престъпление. Ще е лесно да се докаже, има доказателства. На 13 дете, на 15 второ. Да видим какво ще свършат прокурорите.
80
1
 
16
 
! Отговори
ист преди 5 години
За първи път ли ражда или има опит.
79
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До Рашко и всички, плюещи българите - ние сме лоши, завистливи, и еди-какви си - а вие, като ни превъзхождате толкова много, защо не оправите нещата ТУК или поне себе си, а сте бедни, въшливи и неграмотни, или пък може радикално решение - имате милиардна родина, свободни сте, няма какво да правите при такива като нас!
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1997 година, на едно ромско кръщене в София, в Дружба се чуваха пиянски крясъци:" Пред 2016 година Бъргария ще бъде Цигония". Май познаха
77
11
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 5 години
До 59,По времето на соца ромите бачкаха в ТКЗС-тата, накой и там живееха в двора на обора и гледаха ***, а там мляко и месо без пари...на тумбак, колкот щеш и пак се въдеха като зайци, а ние бегахме от село У градо...да се учим за директори! После дойде "демокрацията", не свобода, ами слободия и Ей го на резултата...само дето тогава имаше страх, бой и затвор, а сега има БХК и философията за "правата на човека"!
76
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КИТАЙПърво, закона едно дете важеше само за държавните служители, които при второ дете губеха известни привилегии, но не са им взимали децата или вкарвали в затвора.Второ, въпросната политика беше официално отменена преди няколко години, когато Китай се усети, че най-ценния ресурс е човешкия и с воденето на подобна политика, се очератава сериозен дефицит на човешки ресурси. Трето *** и виж сам, колко "цъфти" Китай, ама се разходи насам-натам, а не се ограничавай само до Пекин.
75
3
 
18
 
! Отговори
Асан преди 5 години
Хора!!! *** народ - слаба държава, ама добре за ВЛАСТимащите. На кой му трябват умни хора???
74
1
 
34
 
! Отговори
Ало... цацаров преди 5 години
Няма ли да се сезира тази прокуратура най-накрая. За два дни 2 деца под 15 години са родили за втори - трети път. Искам днес бг да проследи историята на тези две момичета и някакво време да ни информира, да не оставаме само с тази история. Да видим прокуратурата какво ще предприеме и дали.
73
2
 
11
 
! Отговори
КИТАЙ преди 5 години
сега е процъфтяваща икономика , ЗАЩОТО преди МНОГО години Правителството се усети, че раждатБЕЗРАЗБОРНО, не учар, не работят- стават нация на КЛОШАРИ.Издадоха закон- ЕДНО ДЕТЕ! За да могат да спрат СПИРАЛАТА на НЕГРАМОТНОСТ< БЕДНОСТ, НЕРАБОТЕЩИ- КЛОШАРИ.ВИЖТЕ сега КИТАЙ! Дори завладява икономиките на балкански и европейски страни.Да помислят Президент, Правителство, НС, Опозиция.НЕ МОЖЕ да продължаваме така.А емиграцията е типична за целия свят - движение на образовани хора.От 200 и повече
72
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите борят демографската криза, русофилите се борят за привилегий като недъгави, а българите се спасяват чрез емигрирация !