Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?

Кръстила го Сарасвати – на герой от индийски сериал
4 яну 2019 08:20,
151
Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?
Снимка: Flickr

Не сюжет от сериал, а истинска история. Румяна* от ромската махала в Лом е на 12 години. И вече е майка. Кръстила сина си Сарасвати – на герой от индийски сериал. Бил умен и красив.

Бабата пък е едва на 39 години и има осем деца. Най-малкото е само на 1,7 г. И двете с Румяна са по майчинство.

Никой не разбрал, че момичето е бременно, докато не отишла в болница за ваксина. Тогава им съобщили, че е бременна в шестия месец.

Още по темата

"При толкова много деца не можахме да разберем, че дъщеря ни е бременна. Още ми е на майтап, че Румяна е майка, нищо, че аз го гледам", споделя майката пред "Монитор". Бащата е неизвестен, а момичето твърди, че е изнасилено.

В същото време Румяна признава, че все още обича да играе на ластик през лятото, вън на улицата. Трудни й били дробите в училище. Притеснявала се да къпе Сарасвати, майка й вършела това.

Колко ли още такива Румяни има у нас?

Това е само един случай от явлението деца раждат деца. А това е страшно. Според статистиката около 3000 са бебетата, родени от майки под 18-годишна възраст.

България пък е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. И това вече се е превърнало в диагноза.

В същото време бием камбаната, че демографският проблем у нас е едно от най-големите ни предизвикателства. Отчитаме, че жените се решават да имат дете едва след като са сигурни, че са направили кариера и възрастта непрекъснато се вдига. От другата страна пък, са малолетните майки. Онези, които още не са видели нищо от живота. Не са завършили образованието си, не са се наиграли, дори нямат мечти. Самите те деца, но вече имат такива.

В същото време лекари съветват жените да не отлагат да имат деца във времето. Резултатът - демографска катастрофа, поне така вече я определят някои учени, с която се борим от години.

И сега, какво?

Румяна* - името е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
6
 
! Отговори
Родна реч преди 5 години
1,7 години означава една година и около 8 месеца и половина. Това ли искахте да кажете, или година и седем месеца?
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашко няма такава сигурност. Децата гарант. Порасне ли има друго време друг живот. Всичко върви всичко се променя.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До47. Правилно. Местната власт не е длъжна да плаща. Детето майка , като неполучи пари 3 4 м. Ще открие бащата.
48
2
 
16
 
! Отговори
Иванова преди 5 години
До 25Това, което съм написала е истина, защото съм живяла в това време и съм свидетел как момче от този етнос /пълнолетно/ лежа няколко месеца в затвора за това, че се беше оженил за 15-годишна.
47
2
 
12
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Още едно гърло за хранене ;)
46
32
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До Анонимен 46Фактите говорят друго, децата са единствения гарант за бъдещето - не парите, не колите, не кариерата. Ние правим деца, пък нека сме примитивни. Вие правете пари и кариера. Въпрос на приоритети! Да родиш първото си и последно дете на 45 е не по-малко сбъркано от това да родиш на 12! Засмисли се!
45
2
 
27
 
! Отговори
Мен преди 5 години
При неизвестен баща да не се изплащат детски. Ако се появи бащата (за да вземат детски) да се вкарва в затвора.
44
2
 
17
 
! Отговори
Мен преди 5 години
При баща - неизвестен да не се изплащат детски.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РашкоНе чакаш 30 години. Трябваше ти време да проумееш какво става, но ти не си в състояние да правиш изводи. Съдбата ти е вече предначертана.
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Ами те и осеменителите им са малолетни бе, пич.затова хората предлагат трудови лагери. Там има място и за малолетни, на които не им се учи.Ти само им гледай сеира как са се разпасали, колко са нагли и самодоволни. Ще видиш как ще свършат и какъв ще бъде краят им, още в рамките на живота на сегашното поколение Рашковци.
41
11
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До Анонимен 44Чакам...вече 30 години :) Почакай и ти...и ти ще видиш :)
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РашкоПочакай и ще видиш.По отношение на ненавистта си спрямо вас българите са единни.
39
21
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До Анонимен 37Не ставай смешен бе. Първо вие сте толкова разединени, че няма никакъв шанс да се консолидирате и да решите някакъв проблем заедно. При вас е всеки за всеки! Второ с тоя темп на "нарастване" - вие сте малцонство в България само след едно поколение. Молете се тогава ромите да не ви пометат като лавина или да ви вкарат в лагери! А това, кой и какво храниш - айде моля те. Вас ви боли сърцето собствените си майки да храните та чуждите деца ли!
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече закони. Сбогом българия. Моля последния да изгаси лампата и да затвори вратата отвън
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашко никой не завижда на това дете. Способния неможете да стигнете. Живота на тия многодетни е като живот на синджир. Не съм премиер да видиш по какъв хуманен начин ще го реша тоя проблем да се размножават още като деца.
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в законите нямаше ли нещо за секс с малолетна ! Защо спи властта! Такиви като ги лишат от помощи разни и ще видите как всичко ще си дойде на мястото!
35
24
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До Анонимен 3630 лева на дете, много пара еййй. Чудя се само защо булгАрите не раждат и те да прибират по толкова много пари. Ами, че направо хващайте гората, дигайте катуни и си живейте царски като ромите бе братя булгАри?! Какво ви спира?! Само не ми казвайте, че е съвестта - вие нямата такава!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До32. Е като дете роди. Детските се спират, но и дете на 12г. Няма право да работи. Тогава , ако взима пари от държавата значи някъде има дупка в закона или някой администратор го нарушава. Така, че има как да се спре тоя цинизъм с детските.
33
22
 
2
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Бездетните завиждат на многодетните! Колко благородно! Не*щаст*ни*ци!
32
2
 
30
 
! Отговори
Защо преди 5 години
12-годишната Румяна, както и 39-годишната баба на Сарасвати все ощене са въдворени в трудов лагер, където да изработват парите, нужни за издръжка на групата подрастващи, създадена от тях?Ако не ги изолират в такъв лагер, какво ще стане?1. Ще продължат да раждат всяка година, докато имат месечен цикъл.2. Ние ще хрантутим ордата им.3. Ордата ще създава проблеми.Извод: Отваряйте лагерите, докато е време. Защото следващите мерки ще са още по-твърди И НЯМА ДА СЕ РАЗМИНАТ. Ще им дойде времето!