Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!

Работодателите даже са готови да им предложат постоянна заетост
Обновена: 4 яну 2019 16:37 | 4 яну 2019 13:45, Веселина Йорданова
304
Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!
Снимка: flickr

65.1% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. Данните са от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите.

То е проведено онлайн през втората половина на 2018 г. съвместно с Комисиите по заетост в 28-те административни области.

Полученият резултат е с 4,1 процентни пункта повече спрямо проведеното първо проучване през февруари 2018 г. и очертава тенденцията за увеличаване на търсенето на кадри през 2019 г., съобщиха от агенцията.

В проучването са се включили общо 5 708 работодатели, като 2 496 от тях са избрани на случаен принцип от предварителна извадка.

Данните показват, че 75% от анкетираните работодатели имат намерение да предложат през следващите 12 месеца постоянна заетост на новите си работници. Изцяло сезонни работници ще търсят едва 6%, което е знак, че дори в типично сезонни икономически области фирмите имат намерение да задържат целогодишно наетия персонал.

Най-голям брой свободни позиции са заявени в административните области София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като свободните работни места в София-град са най-много (4 пъти повече от другите изброени области). Най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол.

Над 50% от свободните позиции са за 20 от предложените 183 професии. Сред тях са машинен оператор (17 176), продавач – консултант (16 825), строител (12 333), камериер (10 490), готвач (9 454), помощник в строителството (8 109), оператор в производството на облекло (7 674). 

Търсят се още сервитьор-барман (7 524), заварчик (7 426), работник в хранително-вкусовата промишленост (7 529), строител монтажник (6 919), електротехник (6 616), шивач (6 371), охранител (6 172), строителен техник (5 910) и др.

През следващите 12 месеца  ще се търсят и нови работници с професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност. Сред тях най-търсени ще са шофьорите (заявени общо 5 619 необходими кадри за тежкотоварен, международен, автобусен, селскостопански и др. видове транспорт).

Над 12% от общия брой на заявените потребности са търсените инженери, както и специалистите в здравеопазването (лекари, медицински сестри, медицински специалисти, рехабилитатори и др.), над 10% пък са необходимите специалисти за образователната система, около 4,5% са ИКТ специалистите.

Сред работници без квалификация най-търсени през 2019 г. ще са кадрите в преработвателната промишленост, следвани от тези в добивната промишленост и селскостопанските работници.

Към момента работодателите предпочитат наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния процес – над 4/5 от анкетираните (83,1%) търсят в кандидатите умения за самоконтрол и дисциплина, 61,8% - за работа под напрежение и 57,5% държат на знанията по здравословни и безопасни условия на труд. Административните умения, уменията за работа с клиенти, за внедряване на стандарти и системи за управление на качеството са желани от по-малко от половината анкетирани.

От 8-те ключови компетентности по Европейската рамка най-предпочитани са се оказали уменията за инициативност и предприемачество (35% от запитаните), за общуване на роден език (близо 1/5 от анкетираните) и уменията за учене с 9,6%, а компютърните и чуждоезиковите умения остават на по-задни позиции в предпочитанията.

Ооколо три четвърти от работодателите, участвали в допитването, посочват, че след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 специалисти с висше образование. От изброените в анкетната карта професионални направления най-голям дял заемат инженерите по електротехника, електроника и автоматика (12%), следвани от машинните инженери (11%), специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника (9%). Най-малко потребности анкетираните са заявили за висшисти от направления "Право" и "Химични технологии" – 1% от всички висшисти, следвани от "Общо инженерство" – 4%.

Популярните направления като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм" са в средата на класацията със 7-8%.

В следващите 3 години се очертава значително по-голямо търсене и за средни специалисти. Над 81 000 работници с такава подготовка ще са необходими в изброените в анкетата 40 професионални направления. Като най-необходими се очертават тези в производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожа (над 9 000 работни места), следват строителните специалисти (с близо 8 000 работни позиции), около 5 000 броя са специалистите по машиностроене, металообработка и металургия и специалистите по хранителни технологии.

Символично ще е търсенето на средни специалисти в химичните технологии, денталната медицина, медицинската диагностика, финансите, банковото и застрахователното дело, счетоводството и данъчното облагане, минното дело и горското стопанство.


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
5
 
! Отговори
Вижте сега... преди 1 месец
...за млад назначен програмист заплата от минимум 4к нето за София би го накарала да остане, с тенденция всяка следваща да се индексира със средно поне 15-25%. Всичко останало е подигравка и се страхувам, че хората с право няма да останат тук!
267
1
 
6
 
! Отговори
татул преди 1 месец
Агенция по заетоста,сред работодат...
Защо въобще излизате по медиите,да
четем за скоропоговорката,която
ръсите като пепел на бунище.17000опе
ратори на машини.То излиза, машинни-
те заводи от разв.социализъм са се
утроили.5хил. стр.техници?.Кажете, за
какво ни подготвяте с тези пропуски
в социалната проходилка.
266
2
 
19
 
! Отговори
Тончо преди 1 месец
Вижте какво пишат Еуростат," 83 процента от работодателите в България да с основно или средно образование". Въпросът е-колко от останалите 17 процента да с купени дипломи.Друго обяснение искате ли.
265
1
 
19
 
! Отговори
Тончо преди 1 месец
Айде вече стига с вашите ревове за липса на кадри. Просто се научете да управлявате правилно и да плащате нормално. А ще видите какво ще бъде след 10 години,още по зле. Хак им е на измислените мутро-бизнесмени.
264
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе-хе!
Самоконтрол и дисциплина...
Умение да говориш на роден език...
Умения да учиш... инициативност, работа в екип...
Горките днешни работодатели.
263
1
 
30
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
50 години имаше прекалено много хора в България и "бизнесмените" си мислеха че балъците никога няма да свършат. Но сега вече "бизнесмените" ще осъзнаят значението на фразата "хората са нашия най-ценен капитал".
262
1
 
30
 
! Отговори
САШО преди 1 месец
Трудно ще стане хората с осигурена работа да се върнат в несигурна България. Работодателите трябва да инвестират по-голяма част от печалбите си в своето производство а не да си купуват лъскави коли и къщи в Швейцария. Може би те тогава когато предложат по-добри условия на работниците И ОСНОВНО ЗАПЛАТА ДА Е МНОГО ПО-ВИСОКА ПОНЕ ДВОЙНА>>>> от сегашното възнаграждение хората който все още са в България ще поискат да не емигрират както мен и останалите Българи. Ние искаме ПРОСТО НОРМАЛЕН ЖИВОТ>>>>
261
5
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
Превърнаха в Индия на Европа: евтин труд за работа дето никой не иска да върши там. Аутсорсинг, съпорт и кол центрове, както и шивашки цехове под път и над път. Нашето производство отиде на кино, внасяме даже картофи от Египет. Египет!!! За какво си говорим....картофи от Египет?! Не си ли възобновим производството и земеделието, до няколко години ще сме само териториално понятие! Не може да съществуваш и да се развиваш и растеш без сибствено производство!!
260
10
 
24
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
АЗ БАЧКАМ ЗА 5000 ЕВРАКА НА МЕСЕЦ; КОЙ "РАБОТОДАТЕЛ" В *** ГИ ДАВА ТИЯ КИНТИ - ВЕДНАГА СЕ ВРЪЩАМ, СРЕЩУ ПОДПИСАН ДОГОВОР.
259
1
 
40
 
! Отговори
Boko bo преди 1 месец
Истината е малко по-различна. Няма глад за работници или квото там щото в Бг няма производство освен един временен аутсорсинг. Всичко това е тестване на общественото мнение. Сложно е, но не забравяйте че всичко в Бг е игра на мафиотско-правителствената олигархия
258
0
 
22
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
ЕЕЕЕ КАТО НЯМА "КАДРИ", ДА ЯДАТ ТИКВИ
257
4
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
"Бизнеса" да си внесе роби от Джибути!
256
14
 
18
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До Анонимен 263

Ще се изненадаш колко много млади - образовани хора има, които не могат да си намерят работа, защото просто не ги бива... Имат диплома и знания, но нямат умения, които да приложат на практика. Става дума за социални умения, умения за работа в екип, технически умения свързани с естеството на извършваната работа, физическа и психическа/умствена издръжливост за продължителна работа под напрежение и др.. Дори и едно нещо от тези да ти липсва, е достатъчно за работодателя...
255
3
 
33
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 1 месец
А бе продажните драскачи,стига сте откривали топлата вода и колелото!!!Банални ставате вече.Едно и също през ден.Който има акъл и не е мазохист,вече се е евакуирал от прокълнатата територия и няма да сглупи да се върне.Големи заплати-йок.Мизерия-forever...
254
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърши тя. За нещастие на България, последните 30 години заставаха начело на бинеса и политиката случайни хора, които бързаха да забогатеят, без оглед на какво. И сега, берем плодовете на това. Няма хора, а които останаха са или застаряващи или необразовани, но с големи претенции и усти, но в същност не повече от интернет-кибици.
253
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последния да изгаси ламбите
252
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адиос мучачос
251
0
 
18
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До анонимен 227:

Почти нищо не можеш да направиш, не само ако не си математически грамотен, но и ако си функционално неграмотен. Защото метематическите умения и логическото мислене, не означават непременно, че съответният човек може да приложи тези свои качества и на практика! Друг тип умения са необходими, за да се превърне добрият математик в поне толкова добър инженер или програмист. Преподавател също не може да стане от всеки, защото не всеки притежава необходимиоя педагогически подход.
250
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво търсите такива кадри , но какви заплати им давате ???

Да не се окаже , че каката дето чисти офиса ще взима повече от тях.
249
7
 
14
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 1 месец
До ehaa 241

Търсят се ИТ-та и още как. И заплатите там постоянно растат (в момента чистата средна заплата за програмист в София е 3500 лв.). Активните обяви за работа там в момента са около 40хил (!).

Но не е работа за всеки - има много ясно изразена колрелация между висок IQ успех в бранша. И съответно много хора се отказват при доста трудното начало в бизнеса.