Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!

Работодателите даже са готови да им предложат постоянна заетост
Обновена: 4 яну 2019 16:37 | 4 яну 2019 13:45, Веселина Йорданова
304
Шофьори, инженери, медици, учители... Глад за кадри в София!
Снимка: flickr

65.1% от работодателите ще наемат нов персонал през следващите 12 месеца. Данните са от второто анкетно проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите.

То е проведено онлайн през втората половина на 2018 г. съвместно с Комисиите по заетост в 28-те административни области.

Полученият резултат е с 4,1 процентни пункта повече спрямо проведеното първо проучване през февруари 2018 г. и очертава тенденцията за увеличаване на търсенето на кадри през 2019 г., съобщиха от агенцията.

В проучването са се включили общо 5 708 работодатели, като 2 496 от тях са избрани на случаен принцип от предварителна извадка.

Данните показват, че 75% от анкетираните работодатели имат намерение да предложат през следващите 12 месеца постоянна заетост на новите си работници. Изцяло сезонни работници ще търсят едва 6%, което е знак, че дори в типично сезонни икономически области фирмите имат намерение да задържат целогодишно наетия персонал.

Най-голям брой свободни позиции са заявени в административните области София-град, Пловдив, Варна и Бургас, като свободните работни места в София-град са най-много (4 пъти повече от другите изброени области). Най-резервирани пък са работодателите в областите Разград, Видин, Кюстендил, Силистра, Монтана, Перник, Търговище и Ямбол.

Над 50% от свободните позиции са за 20 от предложените 183 професии. Сред тях са машинен оператор (17 176), продавач – консултант (16 825), строител (12 333), камериер (10 490), готвач (9 454), помощник в строителството (8 109), оператор в производството на облекло (7 674). 

Търсят се още сервитьор-барман (7 524), заварчик (7 426), работник в хранително-вкусовата промишленост (7 529), строител монтажник (6 919), електротехник (6 616), шивач (6 371), охранител (6 172), строителен техник (5 910) и др.

През следващите 12 месеца  ще се търсят и нови работници с професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност. Сред тях най-търсени ще са шофьорите (заявени общо 5 619 необходими кадри за тежкотоварен, международен, автобусен, селскостопански и др. видове транспорт).

Над 12% от общия брой на заявените потребности са търсените инженери, както и специалистите в здравеопазването (лекари, медицински сестри, медицински специалисти, рехабилитатори и др.), над 10% пък са необходимите специалисти за образователната система, около 4,5% са ИКТ специалистите.

Сред работници без квалификация най-търсени през 2019 г. ще са кадрите в преработвателната промишленост, следвани от тези в добивната промишленост и селскостопанските работници.

Към момента работодателите предпочитат наличието на личностни качества, а за придобиването на професионални умения разчитат на работния процес – над 4/5 от анкетираните (83,1%) търсят в кандидатите умения за самоконтрол и дисциплина, 61,8% - за работа под напрежение и 57,5% държат на знанията по здравословни и безопасни условия на труд. Административните умения, уменията за работа с клиенти, за внедряване на стандарти и системи за управление на качеството са желани от по-малко от половината анкетирани.

От 8-те ключови компетентности по Европейската рамка най-предпочитани са се оказали уменията за инициативност и предприемачество (35% от запитаните), за общуване на роден език (близо 1/5 от анкетираните) и уменията за учене с 9,6%, а компютърните и чуждоезиковите умения остават на по-задни позиции в предпочитанията.

Ооколо три четвърти от работодателите, участвали в допитването, посочват, че след 3 години ще се нуждаят от близо 30 000 специалисти с висше образование. От изброените в анкетната карта професионални направления най-голям дял заемат инженерите по електротехника, електроника и автоматика (12%), следвани от машинните инженери (11%), специалистите по информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника (9%). Най-малко потребности анкетираните са заявили за висшисти от направления "Право" и "Химични технологии" – 1% от всички висшисти, следвани от "Общо инженерство" – 4%.

Популярните направления като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм" са в средата на класацията със 7-8%.

В следващите 3 години се очертава значително по-голямо търсене и за средни специалисти. Над 81 000 работници с такава подготовка ще са необходими в изброените в анкетата 40 професионални направления. Като най-необходими се очертават тези в производствените технологии – текстил, облекло, обувки и кожа (над 9 000 работни места), следват строителните специалисти (с близо 8 000 работни позиции), около 5 000 броя са специалистите по машиностроене, металообработка и металургия и специалистите по хранителни технологии.

Символично ще е търсенето на средни специалисти в химичните технологии, денталната медицина, медицинската диагностика, финансите, банковото и застрахователното дело, счетоводството и данъчното облагане, минното дело и горското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
8
 
! Отговори
ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА преди 5 години
ГАРАНТИРАТ ТИ " ПРАВО НА ТРУД"-----АМА "РОБСКИ" ...ХА,ХА,ХААААА..ЗА "БЕЗ ПАРИ"!!!"ЗАПЛАТАТА" ---НИКОЙ НЕ ТИ Я ГАРАНТИРА...ЗАЩОТО --МОЖЕ , ДА Е ИЗЦЯЛО В "ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО" ....ИЛИ "ПАРТИЯТА"!!!!!/...а , може и в полза --НА "ЧЛЕН ОТ ПАРТИЯТА"--за "СОЦИАЛНИ " цели....../
208
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Пустите му работодатели! Друга песен ще запеят вече, ама още не дават нормални заплати! Награбиха се вече достатъчно, влеме е да започнат да повръщат и да се давят в собствената си алчност!
207
0
 
10
 
! Отговори
ред 26 преди 5 години
За шофьори и селскостопански се изисква висше.
206
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Работодател 217 Българина не може и не знае как да работи.Периода 1944-1989г.от нашто близко минало затри българската нация.Освен това същите селяни не пуснаха и властта.Смениха си само козината.Сега след 30г.резултатите са налице.Понеже не могат да държат хората насила както преди-всичко нормално се изнесе-останаха само ятаците на държ.хранилка,децата им и мутренският слугинаж.Жалко за възрастните хора,които пък нямат избор-късно е за тях(съдба).Социализма и БСП,ГЕРБ,ДПС затриват Булгария
205
1
 
18
 
! Отговори
ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА преди 5 години
ГАРАНТИРАТ ТИ "ПРАВОТО НА ТРУД"------НО, ....НЕ НА "ЗАПЛАТА"!!!!!!!!ЧАТКАШ ЛИ , НОМЕРА!11???
204
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не ви омръзна едно и също.Никой не търси нищо,защото не предлага заплата
203
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето ми приятели казват: Дават ми 4к лева в БГ и зарязвам 5к евро в Германия. Значи в Германия дават 5-6 000 евро а в БГ му дават 2000 лв. Е как да стане. Разлика 5 пъти. Няма да се върнат. За програмистите е само двойна разликата затова си стоят тука. Лакомия *** няма как да разбере, че работника носи парите на фирмата а не икономията от заплатата му. Голяма печалба се прави като взимаш от много работници по малко а не като изцеждаш няколко човека до дупка.
202
3
 
26
 
! Отговори
АКТИВИСТ НА БКП/БСП преди 5 години
Елате да работите за "без пари" у България ,бе...БЪДЕТЕ "ПАТРИОТИ" ....НА ГОЛ --ГЛАДЕН КОРЕМ ,МИЗЕРИЯ И НА СТУД!КАТО "УМРЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ" ---ПАРТИЯТА БКП/БСП, ще ви сътвори.... "ПАМЕТНИК НЕРЪКОТВОРЕН"...ХА,ХА,ХААААААААА........И ГЛАДНИТЕ ВИ И НЕЩАСТНИ ДЕЦА , ЩЕ СЕ ГОРДЕЯТ С ВАС ПРЕД БОГАТИТЕ ЧУЖДЕНЦИ И ТУРИСТИ .....И ПОСЛЕ ЩЕ ГИ УБИЯТ ...ИЛИ ОБЕРАТ!ВЕРВАЙТЕ Й, БЕ....!
201
5
 
12
 
! Отговори
Резерв заДаскали има преди 5 години
- резнете щата на мастодонта БАН.Който иска да е в БАН, да приеме скромната роля на служител в научно-информационен център. Скромната заплата ще съответства на тази длъжност, но ще си запазят рахатлъка, на който толкова много държат.Който иска научно-изследователска дейност, да я комбинира с преподавателската в някой университет. Тъкмо ще може да подбира и подготвя бъдещи учени.Останалите хрантутници от БАН - марш в училищата. Заплатата ще е по-голяма, но ще се наложи ДА РАБОТЯТ за нея!
200
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателТеб една цифра трябва да те притеснява:2500 ученици са се явили на матура по математика. Нямам идея колко са издържали, обаче от тези издържалите, нашата държава ще трябва да създаде бъдещите:инженери, програмисти, архитекти, финансисти, оператори на всевъзможни машини с ЦПУ и да не пропуснем - преподаватели по математика. Проблема е огромен във свят дето почти нищо не може да се направи без грамотни математически хора. Ще плащате европейски заплати иначе -фалит.
199
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 217Да, правилно правиш от твоя гледна точка. Не знам какъв ти е бизнеса ама на моя съдружник жена му така правеше като теб. Изкара една година и нещо. След това една вечер й запалиха фирмата. аха забравих първо беше колата. Е, явно не ти се качват по главата, ама не работиш с животни.
198
1
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До pozdravi ot sydneyПлешивко!
197
1
 
35
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
До Работодател,Пич, не ме мисли.Аз съм на 40+ и бая сол съм изял през живота си.Работил съм и англичани и за американци. Никъде пари даром не дават, но глупости от сорта да ти закъснява заплатата по три месеца ги няма. При тях друго е дразнещото - колегата в Глазгоу навремето взимаше 10 пъти моята заплата, а работата и технологията бяха еднакви. Дори при мен бе по-натоварено защото покривах две длъжности по техните разпределения. Глупаво си прецакаме държавата с ниските заплати
196
3
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Робите отпътуваха в Германия, Англия, Испания, Италия...Работят за 1 500-2000 евро...
195
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмена си мисли,че ще намеря по-умни работници от бизнесмена за заплата 500 бруто ами нека ако заплатата беше 3000 4000 нето най-малко сигурно ще намерят.Умния работник иска заплата а не робски труд.Робски труд няма.
194
0
 
39
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Кои работодатели? Басил божков, ковачки, баневи, живкови, луканови и т.н. на всеки километър дето са ! Е, сга с кеф ще им кажа...Умря Марко!!!хахахахаха...не стига че заграбиха огромни пари от народа, без да получат заслуженото, ами сега търся пак някой балък да им работи без пари, пък те ще му викат..това било безплатно, онова било безплатно и така...Де гиди пуста неокастрена тояга, де !!!!Та така...другаде да си търсят ***.
193
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодателя предлага 500 600 бруто а аз търся за 2000 4000 нето поне ами да предлага търсенето от мен и кадри ще има иначе да закрива и да става работник
192
29
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
На моите им плащам малко. Ако не са доволни, да си ходят! Ще си намеря други. И без това нищо не работят. Държа се лошо с тях за да не ми се качват на главата и да си знаят мястото. Гледам на хората като на средство за печалба, нищо повече.
191
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййй много числа много нещо написано. Аз се чудя как ги търсят тези специалисти? по 1000лв. за двама инженера ли? акое така, трябва да намеря още един с мен да се опитаме. Това на шега. От опит знам че когато отидеш при някого да питаш за работа в повечето случай трудно могат да формулират с какво точно ще се занимаваш (оказва се после че с какво ли не) заплатата обаче е за по обикновен специалист. е как да стане?
190
14
 
8
 
! Отговори
pora преди 5 години
Аз едно пропускам да разбера - като толкова от писалите по-долу са избягали какво по дяволите търсят в dnes.bg и защо пишат толкова усилено при това от чужбина, при това за тема която не ги засяга - нали си бачкат в чужбина, какво им пука какво се случва тука? Нали уж са на работа - как така не спират да пишат и да четат....странно ми е...