Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни

При тестовете нямало дефекти, настоява министър Аврамова
Обновена: 5 яну 2019 18:12 | 5 яну 2019 18:03,
132
Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни
Снимка: bgtoll.bg

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството.

Тя уточни, че следващата седмица ще бъде извършен анализ и ще се прецени в какъв размер да бъдат неустойките. Те се налагат, тъй като фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември, но това не се е случило.

Още по темата

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, имаше и нерегламентирани атаки, уточни Аврамова. Имало е софтуерен проблем при таксуването, проблем с актуализирането на винетка след плащане, проблем с банкови преводи - всички те са отстранени.

"Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен. Има опити, но няма пробив в системата, тя е сигурна и защитена", увери Аврамова.

"На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина оборудваме и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево", допълни Аврамова.

До момента са закупени 73 хил. винетки за над 5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са същите, така че няма загуба на средства, уточни тя.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика.

"Искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление. Въпреки хулите и атаките и опитите за извличане на политически дивиденти ние ще доведем системата в състояние до перфектност", посочи Аврамова.

Тя коментира и поисканите от БСП оставки във връзка с проблемите около толсистемата.

"Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме проблем, имат други политически партии. Големият бум очакваме в края на януари. Няма проблем с подаването на оставки, засега сме съсредоточени в това да си свършим добре работата. Очаквахме подкрепа от всички политически сили за въвеждането на толсистемата, защото тя ще генерира приходи за да ремонтираме пътищата в държавата", завърши брифинга регионалната министърка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
21
 
! Отговори
Аа преди 5 години
Някакъв селянин натиснал два бутона за първи път в живота си и вече е хакер, съсипал сайта за винетки. Бас си майтапа. Тази система била работила в други страни. Хайде пак по-бързалката на лъжите. Имали 125 год опит в ИТ сферата. Добре, значи вече със сигурност знам,че гуратата в тази фирма са умрели (няма как да живеят 125 год) и техните наследници са пълни аматьори.
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОБ и Боко ги атакуват ...... зелените човечета, Дядо Мраз, Палавата Бети, Осам, Йети,Путин, Снежанка и т.н. Абе, яко го хапе кучето.А *** си ги избира ли избира.И кво излиза ??Ами значи и *** яко го хапе кучето.
87
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Българска работа..... после искат "достойни" заплата...
86
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атаки???Какви атаки *** кифлоооУ???ГРОБ и Боко да постоянно под атака.Атакува ги тяхната неизмерима глупост.Ден и нощ.
85
1
 
20
 
! Отговори
V преди 5 години
До момента винетки за 5 милиона от система за 180 милиона .А тази система има и поддръжка ъпдейти ,коли с камери ,ченгета а глобите също трябва да се пращат хора .ТОВА НЕЩО НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗПЛАТИ .И добре че са тол таксите че иначе и пътища няма да има .Дебели лилита и дебели тикви не могат да направят работеща система ;)Природната некадърност им е на челото изписана и това не е до защитата на софтоер ,от който дори няма нужда
84
0
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
За тия пари можеше да се направят поне 3 различни, работещи системи с онлайн разплащане. Една да речем за плащане на глоби към КАТ, една подобна за общинските такси и глоби, и още една за тия свинетки.. Ама, нали трябва да се нагушат едни определени, близки до властта некадърници..
83
0
 
18
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Аврамова,ко прайш у София. Оди си у Враца ....Или и на теб ти е кеф да си част от жълтите павет както измисленият гладен архитект Здравчо..
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОГНИЛО НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ.
81
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛ КАК СА НИ ТЪРПЯЛИ ТУРЦИТЕ 500 ГОДИНИ.(СИГУРНО СА ВЪЗДЪХНАЛИ С ОБЛЕКЧЕНИЕ, КОГАТО СА СЕ ОТЪРВАЛИ ОТ НАС.
80
0
 
4
 
! Отговори
Lihva преди 5 години
Tova e laja. Kak nema ataki po elektronnoto bankirane v benebankata...ili na amerikanskata targovska banka...na prezidentskia sait......are stiga ste lagali.....
79
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ,СЕГА ДЕЛЯТ ПЛЯЧКАТА
78
0
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Абе как не се чупи сайта на Националната лотария и не го атакуват хакери. И сигурно струва по-малко от 1 млн. Ща все се чупи нещо държавно, без значение кой е на власт :)
77
7
 
29
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Скъпи приятели-които живеете в чужбина-ние сме тука защото не сме избягали.Вие сте умни - ние сме прости.Не е нужно да ни обяснявате какви са пътищата в Европата или там някъде си...Пътят до моето село е разбит и трудно се пътува...Когато не съм на работа аз пътувам до Моето село по разбития път,защото там е моята липа,моята гора и моята душа...Сложно е не мога да ви обясня...
76
1
 
8
 
! Отговори
miznes parka преди 5 години
До АнонименТочно пък бизнес парк и софтуни *** с които се е обградил *** ще свършат работа. Нямаш си на идея за какви *** става дума. Само се мъчат да правят измамки и да гепнат някой лев.
75
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нерегламнтирани атаки хахахаха къде да подам молба за регламентирана атака хахахаха на Цецо Ухото ли
74
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 В Германия никога не е имало винетки за леки коли. Плащат само тировете. От 10 години живея в Австрия тук искат винетки за всички автомобили. Заслужава да плащам Винетка защото карам по идеални пътища. Няма кръпки няма дупки. В най затънтеното селце пътищата са като огледало. Докато жевеех в БГ по два пъти на година ремонтирах предницата на автомобила. Това ми струваше по 500 лв на ремонт.Тук забравих какво е ремонт. Вие защо плащате винетки нямам идея. Сигурно за красивите дупки.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Poimenno spisak, adresi i poluchateli na razdadenite gratis vinetki v bg mediite...bg narod suveren triabva da znae na kogo plasta vinetkite i zasto s kakva cel...
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DriverТо и в България е вече така, нещо си изостанал.
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VХоди си тогава в Германия!
70
0
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
До Анонимния европеец - Пътни такси в Германия плащат само камиони над 12 т .И до колкото знам никога не е имало винетки.Плаща само бизнеса и то на километър ;) Когато става въпрос за партиини субсидии и други неща които плаща народа ни се казва - АМА ТО ТАКА Е У ГЕРМАНИЯ .ЕЕЕЕ СЕГА ЩО НЕ СЕ КАЗВА ТАКА НА НАРОДА .А СЕ ИСКА РЕКЕТ ОТ КОЙТО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОДОБРИ ????