Софиянци с 66% по-високи заплати от останалите. Къде колко взимат?

Във Видин вземат 763 лв., а в Благоевград - 747 лева
5 яну 2019 13:45, Анисия Иванова
264
Софиянци с 66% по-високи заплати от останалите. Къде колко взимат?
Снимка: Булфото

Заплатите в София са с 66% по-високи от тези в останалите области на страната. В столицата средното възнаграждение е 1513 лв., сочат последните данни на Националния статистически институт. Това е с около 380 лв. повече от средната заплата в страната от 1135 лв. Но ако от данните се извадят възнагражденията в столицата и София-област, се оказва че средната заплата за останалата част от страната е около 910 лв., а столичани взимат с 66% повече.

Само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв., сочат данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на София-област със средна заплата от 1153 лв., което се дължи на факта, че много хора от съседните градове работят в столицата.

На трето място с 1146 лв. се нарежда Стара Загора. Като основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града. Четвъртата позиция е за Враца, където взимат средно по 1089 лв. Челната осмица се допълва от Варна, Разград, Пловдив и Габрово. Като заплатите в Разград, Пловдив и Габрово за първи път през септември 2018 г. преминават границата от 1000 лв.

Друга съществена промяна е, че доходите във Видин вече не са най-ниските в страната, пише "Труд". Заплатите във Видин отбелязват най-голям ръст в рамките на година от 13%. В резултат средните възнаграждения в крайдунавския град (763 лв.) вече изпреварват тези в Благоевград (747 лв.). Ниските заплати във Видин и голямата безработица в града явно са привлекли някои предприемачи, които са решили да развият бизнеса си там. На трето място по най-ниски доходи се нарежда Силистра със 799 лв.

На второ и трето място след Видин по ръст на заплатите за година се нареждат София-област и Перник. Като като причината е в това, че много хората от тези области намират работа в София. Сериозен ръст на заплатите от над 9% има и в Ловеч и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
5
 
! Отговори
Библията, Втор 28 преди 5 години
И ГОСПОД ще те направи глава, а не опашка, и ти ще отиваш само нагоре, а не надолу, ако слушаш заповедите на ГОСПОДА
163
1
 
1
 
! Отговори
Библията, Втор 28 преди 5 години
ГОСПОД ще отвори за теб доброто Си съкровище, небето, за да дава дъжда на земята ти на времето му и да благославя всички дела на ръцете ти; и ти ще заемаш на много народи, но няма да вземаш назаем.
162
2
 
2
 
! Отговори
Библията, Втор 28 преди 5 години
ГОСПОД ще заповяда за теб благословението в житниците ти и във всичко, което предприема ръката ти
161
2
 
2
 
! Отговори
Библията, Втор 28 преди 5 години
Благословен ще бъдеш в града и благословен ще бъдеш на полето. Благословен ще бъде плодът на утробата ти, плодът на земята ти и плодът на добитъка ти, малките на говедата ти и малките на овцете ти.
160
2
 
2
 
! Отговори
Библиата, Втор 28 гл преди 5 години
И всичките тези благословения ще дойдат върху теб и ще те постигнат, ако слушаш гласа на ГОСПОДА, своя Бог.
159
2
 
2
 
! Отговори
Библиата Вт 28 глава преди 5 години
А ако слушаш усърдно гласа на ГОСПОДА, своя Бог, като внимаваш да вършиш всички Негови заповеди, ГОСПОД, твоят Бог, ще те постави високо над всичките народи на земята.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 154И още нещо - аз като ида да си плащам телефона и интернета в А1 те дали ми взимат по-малко щото не съм в София?!Ходенето при кварталната фризьорка за пострижка е 10-12 лв.? В София коло ти взимат на теб?
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 154Влизам в магазин за дрехи или уреди - веригите са същите, цените също. Обаче при вас заплатите са доста по-високи, което изцяло компенсира минималните разлики в центие на някои неща.Тъй че стига с тия приказки колко по-скъп е живота в София.
156
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 154Може, и тук я вдигнаха цената на водата,не знам колко е сега.Кои услуги са ти по-скъпи в София?! Цените по веригите са едни и същи, по ресторанти като "Рафи", "Хепи" и т н т. също. Ако си закарам колата на сервиз ще ми вземат толкова колкото и в София,ако ида на лекар, зъболекър също-не зависи от града,а от специалиста.Наемите са по - евтини,но под 350-400 лв.нищо не се намира, транспорта е кофти-за да стигнеш до някъде сменяш поне по 2 автобуса по1лв.билета.Такситата са по-втини обаче.
155
9
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
До X...Да, когато БСП беше на власт през 1996 и началото на 1997 г., заплатата беше 15 000 лева, а един хляб струваше 500 лева.
154
0
 
8
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Блажен оня народ, на когото Бог е Господ,Людете, които е изброил за Свое наследство. Пс 33:12Дано Исус Христос реално да бъде наш Бог! Живи и здрави бъдете!
153
1
 
3
 
! Отговори
До 174 преди 5 години
Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе. Библиата, Втор 10:10-12
152
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 174. Ванга е една ясновидка. Този тип практики и дейности са омразни на Бог. Ние трябва да ги оставим. В Библията пише: Блажен онзи народ който е направил Господа свой Бог. Аз бих казал реално свой Бог, а не формално.
151
9
 
23
 
! Отговори
До 169 преди 5 години
Наистина се познават софиянци.По п.росташките маниери и диалектът.Където и да отидат се държат шумно и говорят на висок тон,без да се съобразяват с другите хора.Освен това говорят на диалект като постоянно екат и слагат по едно Е в глаголите.
150
7
 
20
 
! Отговори
До 169 преди 5 години
Софиянци се познават предимно по големите претенции - че са по-възпитани, по-умни ... и до там.
149
1
 
43
 
! Отговори
Статистика преди 5 години
България се обезлюдява, те тръгнали да се делят на софиянци и провинциалисти!Все повече статии ,да се настройват едните срещу другите.Но ние това си го можем!
148
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянците винаги се познават. Доста по-интелигетни и възпитани са. Винаги ми е правило впечатление.Селяните каквото и образование имат, колкото и да се стараят, трудно могат да скрият селския си произход.
147
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питаш лъжливите гербаджии ще ти кажат, че средната работна заплата е 5 000 лв.В ГЕРБ сигурно е толкова де.
146
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато се делим на шопи и селяни,граждани и *** *** ни превземат и то осезателно.Отворете си очите ***.Справка град Добрич или Толбухин.Надменни хора повечето а сега вижте ги.*** до ***.Съжаляват ама няма връщане.Големите толбухинци надменни се изнесоха и се тюхкат какво стана с техния развит и красив град.Стана една селения каквито са си.Надменноста ги погуби.Та шопи радвайте се че идват българи иначе *** са на портата
145
10
 
7
 
! Отговори
E браво преди 5 години
Браво на софиянци!