Софиянци с 66% по-високи заплати от останалите. Къде колко взимат?

Във Видин вземат 763 лв., а в Благоевград - 747 лева
5 яну 2019 13:45, Анисия Иванова
264
Софиянци с 66% по-високи заплати от останалите. Къде колко взимат?
Снимка: Булфото

Заплатите в София са с 66% по-високи от тези в останалите области на страната. В столицата средното възнаграждение е 1513 лв., сочат последните данни на Националния статистически институт. Това е с около 380 лв. повече от средната заплата в страната от 1135 лв. Но ако от данните се извадят възнагражденията в столицата и София-област, се оказва че средната заплата за останалата част от страната е около 910 лв., а столичани взимат с 66% повече.

Само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв., сочат данните на НСИ. Веднага след столицата по доходи се нареждат жителите на София-област със средна заплата от 1153 лв., което се дължи на факта, че много хора от съседните градове работят в столицата.

На трето място с 1146 лв. се нарежда Стара Загора. Като основната причина за това са заводите за производство на части за автомобили в града. Четвъртата позиция е за Враца, където взимат средно по 1089 лв. Челната осмица се допълва от Варна, Разград, Пловдив и Габрово. Като заплатите в Разград, Пловдив и Габрово за първи път през септември 2018 г. преминават границата от 1000 лв.

Друга съществена промяна е, че доходите във Видин вече не са най-ниските в страната, пише "Труд". Заплатите във Видин отбелязват най-голям ръст в рамките на година от 13%. В резултат средните възнаграждения в крайдунавския град (763 лв.) вече изпреварват тези в Благоевград (747 лв.). Ниските заплати във Видин и голямата безработица в града явно са привлекли някои предприемачи, които са решили да развият бизнеса си там. На трето място по най-ниски доходи се нарежда Силистра със 799 лв.

На второ и трето място след Видин по ръст на заплатите за година се нареждат София-област и Перник. Като като причината е в това, че много хората от тези области намират работа в София. Сериозен ръст на заплатите от над 9% има и в Ловеч и Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
г преди 5 години
Интересно ми какви статистически величини използват за да определят средната заплата, защото съм убедена, че тези 1513 лв за София не са вярни, или ако са вярни се има предвид бруто заплата, а не нето.Би трябвало това да го уточняват в сайта, не само да хвърлят блъв.В София за да живееш и плащаш квартира, както и да посрещаш всички разходи ти трябват минимум 1500 лв НЕТО. Това за тези, които смятат да емигрират.
203
0
 
4
 
! Отговори
Само минавам преди 5 години
Няма правителство в бг, което да вдигне стандарта. Всичко е умишлено и не се знае защо. Големи вериги, от които е превзет пазара, плащат според стандарта и МРЗ за страната.Така е навсякъде. Останалите шефчета не харесват пък идеята да се бута минималната,става един омагьосан кръг, от който пати народа. Затова всеки бяха навън. Те не можели да се месят в банките, те не можели да се месят в ел.дружествата,не можели да се месят в цените на горивата.. Къв го дървят тея 240 мазни политици,не знам.
202
2
 
10
 
! Отговори
Батко ви преди 5 години
В София за обикновен човек максималното е 1000 лв като трябва да работиш 2 съботи в месеца. Аз съм сменил над 15 работи във всички сфери у знам.
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Видин заплатите са по 400.500лева.Какви са тия статисти нека да заповядат да работят малко по Видинска статистика.
200
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Хайде елате всички в София да взимате големите заплати. Място има за всички.
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна съм го казвал тези статистики са пълен абсурд!Пишете по професии ,как са нещата и ще лъсне цялата истина!Разликата в заплатите в България е малка!Примера с област Враца/4място/ е показателен ,АЕЦ,-а вдига средната за областа!
198
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 219Мен ми предложиха заплата над 2000 лв.в София по специалността ми, обаче реших да си живея и бачкам за по-малко провинцията. Камъкът си тежи на мястото и в тази свинщина там едва ли щях да прокопсам много.
197
5
 
14
 
! Отговори
стига пропаганда! преди 5 години
Глупости!Масовата заплата в провинцията е 450-500 лв нето.Тоя сайт вече прекали с пропагандата.Ще вдигнат заплатите на държавната администрация. В частния сектор- МРЗ.
196
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София бачкаторите работят за 400 700 лв тия дето взимат над 1250 не са всеки повечето са с много стаж и са разни финансисти,адвокати, ит , политици, магистрати и тнт
195
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си мислите,че като отидете в София някой веднага ще ви даде 1000 2000 лв заплата се лъжете ,тези с заплата над 1000 2000 лв не са всеки които отиде
194
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За софиянци-знаем всички. Никоя власт няма да допусне пак 2 милиона митинг в центъра на София, и за това всичко се прави за тях.По интересно ще ми е да прочета, колко пари влизат в едно семейство на уж самотна майка, от вечно интегриращия се етнос.Добавки енергийни, поемат и тока, добавки детски, добавки за самотна майка, обезщетения за безработица...Само фалшивия Телк за астма, на детето и, носи 380 лв месечно, а астмата е просто задължителна, за всички деца в махалите, на документи, разбира се
193
0
 
4
 
! Отговори
Oboristeto преди 5 години
V sofia ima poveche pushachi na cigari, te plastat poveche taksa mrasen vazduh na sofia, poneje pushat 20-30 pati na den po 10 minuti i puskat mnogo dim v sofiiskia vazduh.......ottam ima poveche pari za zaplati v sofia, ama jiveiat i rabotiat na mrasnia sofiiski vazduh....golemi zaplati, ama i golema mrasotia... hahahahaha.....
192
2
 
23
 
! Отговори
Старозагорец преди 5 години
Какви 1300 лева средна заплата в СЗ,вие с чесън ли се друсате?Тук средната заплата е 650 лева от 2005 насам,това,че заплатите растат в провинцията са гнусни лъжи,разпространявани от слугите на власта!А я кажете колко процента е инфлацията и какво можеше да си купи човек с 50 лева тогава и сега?Поне не пишете глупости,аман от слугинаж!
191
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да 213Е, каква е разликата в разходите Между софия и провинцията?! Цените на храните във веригите са едни и същи, но в малките градове няма вериги и там цените са по-високи! Цената на тока, водата, мобилните са горе-долу еднакви! Говорите за наем, но има и софиянци, които не плащат наем! Столичани обичат де се возят до работата си с колата, а ние трудно можем да си го позволим! Хората в провинцията дори пътуват до съседния град на лекар, защото и болниците затвориха! И пак разходи!
190
5
 
9
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Какви са тези заплати над хиляда лева ? Безобразие.Този Бойко е за сваляне. Оставка !
189
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не ви е срам жалки писачи.Три теми ги въртите всеки ден фейк нюз.Разликата в заплатите е минимална,в разходите огромна
188
2
 
14
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
ГЕРБ: ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО!П.П.От лъжливите обещания при създаването на партията до ненаситното ламтене и ограбване на държавата в наши дни!
187
20
 
15
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Софиянци винаги са живеели охолно, за сметка на милионите ЧЕСТНИ и ТРУДОВИ хора в България.Софиянец: това звучи грозно. Синоним на тарикат , чиято ежедневна цел е да краде-краде-краде. Краде от евро фондове, краде от залъка на трудолюбивите хора!Най-добре е да ОТДЕЛИМ сОФИЯ ОТ бЪЛГАРИЯ!
186
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗаСтара Загора не е вярно. Високите заплати са заради държавните мини и ТЕЦ Марица изток. Където дълговете на дружествата са за стотици милиони, но заплатите са над 2000.
185
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е една от най-централизираните държави в Европа и това е наследство от годините на комунизма. И докато държави като Полша проведоха целенасочена реформа за децентрализация и в момента някои градове като Гданск и Вроцлав са не по-зле, ако не и по-добре от Варшава, то в България не бе направено абсолютно нищо. Общините са заложници на държавата, а тя налива всичко в София. Ако софиянци ще мрънкат, че градът бил пренаселен и пълен с хора от провинцията, правилното място е пред парламента.