2018-а: Протести – малки в България, революционни във Франция

Какво изкарва хората на улицата? Най-често високите сметки
67
2018-а: Протести – малки в България, революционни във Франция
Снимка: Reuters, архив

Още една година мина под знака на протестите. Но колкото и да мислим, че нашите каузи са най-важните, общият поглед на картината показва, че това далеч не е така.

Стотици или хиляди скандиращи с най-разнородни искания на столичните жълти павета може и да изглеждат като голям протест, но са далеч от мащаба на събралата се тълпа от недоволни пред парламента в Румъния, автопохода на "жълтите жилетки" във Франция и Белгия, парализиращите стачки в Гърция или масовия протест на лондончани, които блокираха мостовете над Темза с искане за повторен референдум за Brexit.
 
А иначе недоволството в нашата страна започна още на 1 март с протест на джипитата, които настояваха за подобряване на условията им на труд.

Последва акция пред Министерството на енергетиката заради високите сметки за парно за месец март. Тогава се събраха десетки софиянци, на които им беше дотегнало от хомота на ТЕЦ-а.

През юни дисидентът Николай Колев-Босия пък хвърляше домати по сградата на парламента, а след това обяви и гладна стачка. Причината - възстановяването на корупционната схема за продажба на шофьорски книжки от служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта.

Колев искаше незабавната оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на настоящия парламент. Московски наистина подаде оставка, но поради съвсем друга причина, а и чак през есента. Главата му взе лично премиерът Бойко Борисов заради пътния ад с падналия в дерето автобус край Своге, който отне живота на 21 души.

Най-сериозният протест през отиващата си 2018 г. обаче беше този на майките на децата с увреждания.

През април те излязоха на улицата, за да покажат своето отчаяние. Под лозунга: "Системата ни убива" те искаха нов Закон за личната помощ.

Една от най-активните организаторки на протеста беше Красимира Обретенова, която в средата на годината вдигна ръце и емигрира в Холандия. Обяснението й беше, че е принудена да стане здравен емигрант, защото не успява да се пребори с неуредиците у нас.

Нейната история за първи път трогна и премиера Бойко Борисов.След като разбра за намеренията ѝ да емигрира той каза на министрите си: "Искам да видите какъв е случаят с тази жена с това дете, която сутринта гледах по телевизията. Кой е тоя ненормален администратор, който може да кара тия хора да ходят непрекъснато напред-назад, просто това, ако е истина, не само трябва да се уволни, трябва просто всичко там да го изчистите. Лично министърът да се занимае, кой е тоя администратор, така ли е, както е, ако е така - не знам какво трябва да направят. Малко човечност няма ли бе, какви са тия хора, държавни пари заплати взимат?".

Красимира все пак остана в Холандия, но майките успяха да извоюват допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания.

Въпреки това през юни те направиха палатков лагер пред парламента и се заканиха, че няма да мръднат оттам докато не бъдат приети законови поправки.

В последния работен ден на парламента те изпратиха законотворците на ваканця по екзотични места с надуваеми плажни играчки. Посрещнаха ги на 5 септември, първият работен ден на народните избраници, с черни знамена и мълчание.

И докато социалното министерство, омбудсманът Мая Манолова и депутатите от ресорната комисия, работиха по текстовете, за да изпълнят исканията им, вицето Валери Симеонов в тв интервю пред партийната му телевизия обяви майките за кресливи, а децата им за уж болни.

Това вече наистина ги ядоса и в продължение на седмици те блокираха Орлов мост, докато накрая Симеонов не се видя принуден да напусне поста. Майките обаче не се отказаха и чак след среща с премиера в края на годината се успокоиха, че законът, за който се бориха, ще стане факт. А палатковия им лагер пред НС изчезна, след като законотворците приеха окончателно новата нормативна уредба за хората с увреждания.

Всъщност през месеците на недоволство на майките се породиха и съмнения, че зад тях стои левицата. От БСП  официално заявиха, че подкрепят протестиращите, защото исканията им са справедливи, но отрекоха да ги организират.

Доста странна беше сбирката пред НС през септември. Беше обявено, че организаторите са българи, живеещи в чужбина, но сред демонстрантите не липсват познати и живеещи у нас лица от други протести. Имаше и опити за провокации, но полицията реагира на време и не се стигна до сблъсъци.

Същите протестиращи отново надодаха глас през ноември. Акцията, която не изведе много поддръжници на улицата, се организираше в социалните мрежи и беше обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.

Протести с искане за оставка на кабинета имаше и в Румъния, но мащабите им бяха съвсем различни.

Десетки хиляди румънци, живеещи в чужбина, се събраха в Букурещ, за да протестират срещу правителството. Стигна се до сблъсъци, имаше пострадали. Исканията на близо 60-те хиляди протестиращи, голяма част от които са диаспора, бяха за разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората.

Политическа жега имаше и в центъра на Атина. Само че там причината беше споразумението на Гърция с Македония, което изкара на улицата хиляди гърци в Атина, а и хиляди македонци в Скопие.

Гневът отново споходи света през ноември, а причините тогава бяха чисто икономически.

У нас хиляди хора от цялата страна излязоха на протест, като недоволството им беше заради непрекъснато растящата цена на живота у нас и ниските доходи. В над 30 града бяха организирани протестни автошествия, събрали стотици, на много места и хиляди автомобили, продължили повече от предвидено и небивали по масовост през последните години.

Скъпите горива изкараха на улиците и шофьорите във Франция и Белгия.

Френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект. В Белгия политиците също се загрижиха за околната среда.

Т. нар. протест на "жълтите жилетки" доведе до масови безредици в Париж, а началото на демонстрациите във Франция бе белязано от трагичен инцидент, след като участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина. Стотици бяха ранените, а след една от демонстрациите картината в Париж беше като след война. В крайна сметка френските власти се принудиха да отменят повишението на данъците за горивата.

Протестите в Белгия също не минаха без напрежение и ранени.

В Лондон пък хиляди демонстранти се събраха в центъра на града, за да призоват за втори референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Само че според премиерката Тереза Май такава възможност няма и съдбата на Англия е решена.

За разлика от този протест, който премина мирно, на 17 ноември 70 души бяха задържани заради блокирането на мостовете над река Темза като част от демонстрация срещу лисата на мерки за защита на околната среда.

През същия ден в Холандия се проведе най-абсурдният протест. Стигна се до конфронтация на привърженици и противници на персонаж, известен като Черен Пит и представляващ помощник на холандския вариант на Дядо Коледа.

Бели хора често намазват лицата си с черна боя, когато изпълняват ролята на този персонаж. Противници казват, че подобно изобразяване на Черния Пит насърчава расистки стереотипи. Поддръжници защитават помощника на Синтерклас - холандския вариант на Св. Николай, протитипа на Дядо Коледа, като настояват, че той е традиционен детски персонаж.

Полицията в Ротердам заяви, че е арестувала трима души, след като поддръжници на Черния Пит са влезли в сблъсък с демонстранти, протестиращи против персонажа.

В Леуварден органите на реда са предотвратили сбиване между две групи. В Гронинген полицията е разделила две групи демонстранти, за да не допусне конфронтация.

Този бърз поглед на събитията през годината показва,че протести има и ще има, само че едва ли е нужно да си мислим, че нашите са уникални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЪперкътНяма нужда да изливаш омразата и злобата си тук,това не ти е отдушник за излияние на греховни страсти,а новинарски сайт.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЪперкътНикому никога зло не са сторили българите.Няма по-кротък и търпелив народ от българския,факт!И с толкова ,много научни и спортни постижения за толкова малка държава.Българите са били и в много по-тежки положения и са оцеляли,не бери грижа и не обиждай,а гледай себе си!
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ъдвайзър33 ! 53Я вземи го прочети стихотворението на Славейков. Хем местоименията бъркаш, хем му приписваш думи, които не е казвал.В крайна сметка си просто едно нещастно създание, което си избива купищата комплекси с високопарни коментари в подобни сайтове. *** си запали вечерния фас и лягай да спиш, турските сапунки минаха.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция има 64 милиона население, което сега ще плати 15 милиарда щети на невинни хора с потрошена собственост и на държавата за разрухата на която я подложи армия от безработни. Това население ще плати със собствените си данъци тези загуби. Ние нямаме такова население, а и данъците ни са в пъти по-ниски от френските.
46
4
 
4
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Само ид.иот може да си представи че ГЕРБ ще изкарат цял мандат:):):):) Абе какво чакаме и не ги запукаме тези продажници от ГЕРБ ? Национален протест против издевателството на ГЕРБ спрямо Българския народ:):):):)
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
историята ни учи че никоя държавна система не се е променила по мирен път.може да ви обясняват че трябва да сте горди и доволни от мирните преходи но те не променят нищо които ви яха ще го прави пак под друга форма.а французите имат богат опит в тая сфера.
44
9
 
9
 
! Отговори
Ъдвайзър33 ! преди 5 години
Както е известно-няма по-*** народ от вулгарите!По техен адрес преди около 150 г още великия поет,на когото е кръстен МЕГАцентрален площад в София,П.Р.Славейков възкликва в знаменитата си поема-"Не сте народ а ММЪРША,туй ще да кажа и с туй ще свърша!Народ за друго недостоен,освен за БОЛКИ,МЪКИ и ТЕГЛА". пп-Велик си бай Петко!Велик!!!
43
5
 
11
 
! Отговори
Ехехехех преди 5 години
Герберите и мавзолей още малко, ще искат за Бойко.
42
14
 
4
 
! Отговори
Не на протестите преди 5 години
Стига протести. Да направим Бойко пожизнен премиер и България ще е подсигурена за години на пред.
41
1
 
11
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Другари, и да протестирате, и да не протестирате, правителството така се о фе калва, че никой нормален няма да гласува за тях повече. Наздраве, другари! Герб в кло зета
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какво знаем за френската революция в България?!
39
3
 
9
 
! Отговори
: преди 5 години
Цялата статия е за да се омаловажават протестите, независимо дали този или други, доста долни *** са драскачите, но ще дойде и тяхното време.
38
0
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
България няма значение .Тя можеше да е значима ,но сама се отказа от това ;) Затова сега ще гълта пушилката докато изчезне ;) Вече няма кво да задържи хората след отказа от суверенитет. Ко стана с тиквата ?Няма ли да го пита някой Кво е договарял с Макрон ??? Нали като дойде тук Макрон постоянно питаше за тир чурбаджистите :) Кво е договорил ??? Сега това е най важния въпрос ????
37
8
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
България може да спечели от ядрената надпревара, има много запечатани уранови мини и сонди, които могат да се активират за отрицателно време!!!Ще продаваме и на руснаци и на американци уран!!!Агент Бен Харис!ЦРУ!!!
36
4
 
7
 
! Отговори
Деса Поетеса,поезия преди 5 години
Жълти прашкиЖълти прашки сиромашкитръгнаха на бой юнашкизасилиха се като аслании се върнаха нac.рани!
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те некадърниците и простаците освен да мачкат друго не могат. Така става като учиш за мутра. Не ти трябва ни математика ни езици. Те затова и в Брюксел си го знаят и всеки бяга като изоглавен щом се появи. Да не ги излигави. А като се качи на трибуната залата се изпразва.
34
5
 
10
 
! Отговори
до валери преди 5 години
Сергей Станишев си изкара пълен мандат. През неговото управление пенсиите се вдигаха по 7% на година. Боко ни един мандат не изкара до края. И ако не бяха янките да му финансират Майдана от 2013-та и не бяха изборните делавери нямяше да има ни Борисов2 ни Борисов3. С много крадене вече може да купи всякакви избори.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С протести икономика не се оправя. Напротив, пряките загуби от протестите на ж.ж. са вече десетки милиарди и те ще бъдат платени от народа. Дефицитът във френския бюджет тази година извънредно ще бъде над 3% защото за да се удоволетворят исканията на протестиращите парите ще дойдат от външни заеми. Тези заеми ще се плащат от децата на протестиращите. Така че вместо да се протестира трябва да се работи и печели за да има какво да се харчи. Това правят проспериращите народи като китайци и други.
32
8
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
От свръх секретният отдел на ЦРУ, който се занимава с геостратегически сценарий и анализи, трябва да съобщим , че целта на жълтите жилетки беше да се ударят руските енергийни корпорации, като се разчиташе на навдигане и масово недоволство с една вълна от масови протести, да залеят и да ударят балканските страни!!!Животът е жесток!!!Агент Манди Шийлдс!ЦРУ!!!
31
7
 
6
 
! Отговори
Жълт жартиер преди 5 години
До ВасилевНилой не се е уплашил, нито от жилетките, нито от пернишките ***. Международните цени на петрола паднаха. На тях не им влияе нито ББ, нито Макрон. Като паднаха цените, протестите загубиха основание, а яхащите ги се изложиха. Чисто и пpoсто като къпан милиционер.