Няма риск за достъпа на деца до лечение в чужбина!?

НЗОК е в по-лошо състояние, отколкото преди 13 години
7 яну 2019 14:00,
5
Няма риск за достъпа на деца до лечение в чужбина!?
Снимка: архив, БулФото

В чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. За това алармира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб". Според нея управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев се е вкарал в "нормативен хаос", а д-р Дечев отхвърли обвиненията на Георгиева и каза, че проблем няма.

Според него няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение, ако то се налага.

"Българската каса дължи към румънската 28 000, но те дължат на нас в пъти повече", опроверга той данните, че на 9-годишно българче е отказано лечение в Румъния, тъй като румънската здравна каса имала притеснения дали ще получи средствата си от НЗОК.

Още по темата

"Касата може да изпраща деца за лечение в чужбина единствено с формуляр S2", каза Дечев. По думите му от половин година вървим по правилата, определени в процедурата по договаряне с фондовете.

Той допълни, че и до момента огромната част от българските деца продължават да се насочват от Фонда чрез Касата.

"А не фондът да плаща. Огромната част от случаите плащанията за тези деца се извършват от касата, а не от фонда. Имайте на предвид, че бюджетът на целия фонд е около 14 млн. лв. За плащания на деца и в България, и в чужбина. Поемане на разходи за транспорт, поемане на разходи за хотели, поемане на разходи за преводачи, за което най-много я боли госпожата Пенка, защото вероятно има там някакъв интерес", заяви управителят на НЗОК.

По думите му няма да има нито една дейност, която е заплаща от Фонда до момента и Касата да не може да я плаща. "Касата не заплаща лекарства, които са извън позитивния списък, но когато българско дете има нужда от такова лекарство, то е насочено през фонда. След като е преминавало през Фонда и идвайки дейността на Фонда в Касата, съвсем естествено ясно е, че това също ще продължи да се изплаща", уточни д-р Дечев.

Управителят на НЗОК заяви, че днес Касата е в по-лошо административно, кадрово и публично състояние, отколкото преди 13 години, когато отново е бил част от нейното ръководство, предава БНТ.

"Според мен преди 13 г. нещата бяха по-добре като организация. Знаете, че се промени системата на организацията. Тоест общественият характер на НЗОК, за съжаление, намаля до минимум и се засили държавната част. От организация, в която имаше общо събрание, управителен съвет и контролен съвет, се премина към надзорен съвет, с което държавата постави под контрол управлението на Касата", каза той.

Д-р Дечев беше категоричен, че проблемът в системата на здравеопазване е в самото медицинско съсловие, а не извън него. "Тоест тогава, когато отиваме да променяме нещо, искаме да правим реформа, според мен е погрешно да тръгваме да реформираме пациентите, да тръгваме да реформираме парламента и държавата, преди да сме реформирали самото съсловие. То трябва да е убедено, че има нужда от реформа", уточни той.

По отношение на проблемите, свързани с редките заболявания, д-р Дечев заяви, че те трябва да бъде решени чрез национална програма. "Никой от нас не знае в едно рядко заболяване, което струва стотици хиляди левове, минимум, не знаеш тази година ще се появят едно, две или пет деца. Тоест тези разходи по никакъв начин не може да се планират".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Spored eu statistikata nai-mnogo umirat horata v eu ot lekarskoto obslujvane...
4
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 5 години
ДОРИ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВИ ПАРТНьОРИ ДА ВИ НЯМАТ ДОВЕРИЕ. ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ЩЕ ДА Е БИЛО И ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ. А КЪДЕ СА МОИТЕ ПАРИ ОТ ПАРТИДАТА МИ ВНЕСЕНА ЗА 29 години трудов осигурителен стаж, ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ СЕ ЛЕКУВАЛ , КАКТО И МНОГО ДРУГИ СЪВЕСТНИ ГРАЖДАНИ НА ОГЛОЗГАНАТА НИ РОДИНА. ЗАЩО ПАРТИДАТА ПО ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НЕ Е ПЕРСОНАЛНА ЗА ТИТУЛЯРА И РОДНИТЕ МУ? ЗА ДА МОЖЕ ДА БЪРКАТЕ ПО ЛЕСНО В КАЦАТА С МЕДА, КАКТО ТЕЗИ ОТ НОИ , които горят архиви за да няма пенсионери.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма риск децата да имат достъп до лечение в чужбина
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе няма риск в ГРОБ всички са сбърканяци, затуй горят като коледни крушки свързани към електPопреносната мрежа на чехите и на Гинка Върбакова.
1
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 5 години
14 милиона за лечение на деца, 180 милиона за ТОЛ система, която не работи, коментара е излишен...