Равенство между половете! А разликите в заплатата?

Вицето Йотова: Лукс да се говори за човешки права
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Момичета от цялата страна отново ще имат възможност да изразят вижданията си по общественозначими теми в рамките на инициативата "Посланик за един ден", която беше представена днес от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс в библиотеката на президентската институция.

Осъществяващата се за втора година инициатива е свързана с Международния ден на жената - 8 март, и има за цел да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси.

Инициативата е в партньорство с вицепрезидента, жени посланици в София, както и жени лидери в обществото, посочи посланик Хопкинс. Състезанието е национално, насочено към момичета от 15 до 19 години, и цели да ги насърчи да мислят амбициозно за бъдещето си и да спомагат за социална отговорност сред младите. Конкурсът се популяризира на страницата на британското посолство във Фейсбук. Момичетата трябва да напишат в съчинения от около 250 думи на български или на английски език отговорите си на въпроса как биха използвали своята собствена сила и влиянието си като евентуален посланик за осъществяването на положителни промени в обществото. Победителките ще имат възможност да работят с една посланичка в продължение на ден, но тази година ще има и нов елемент - те ще могат да работят и с жена ръководител на гражданска организация.

Финалът ще бъде в София на 7 март, когато победителките, заедно с посланичките и жените ръководители от гражданския сектор, ще участват в заключително събитие, на което ще говори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Искаме да насърчим амбиция и възможности за момичета от различни места в България, от малки населени места. Вярваме, че амбицията и потенциалът нямат ограничения и искаме състезанието да е приобщаващо", каза посланик Хопкинс.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разказа за включването си в инициативата миналата година, като посочи, че при разговорите й със спечелилите състезанието е била впечатлена от техните виждания върху проблеми като равенството между половете, за това как младите момичета търсят мястото си в живота и кариера, особено в по-отдалечените краища на страната.

Йотова обясни и желанието си да се включи тази година още от самото начало на инициативата. Тя постави реторичен въпрос - дали характерната за времето ни обща несигурност, свързана с различни проблеми като престъпност, миграция, липса на достатъчно и сигурни работни места, е достатъчно основание, за да се отказваме сами от защитата на собствените си човешки права, да се примиряваме със суспендиране на права, когато това става пред очите ни.

"Днес като излишен лукс се смята дори дискусията на тема човешки права", посочи Йотова, която засегна редица проблеми, свързани и с възможностите за равен старт и добро образование, домашното насилие.

"Темата за равенството между половете ще продължи в месеците на инициативата, както беше и миналата година", добави вицепрезидентът.

"За съжаление тази тема липсва изцяло в публичното пространство, институциите мълчат, а трябва да признаем, че "стъкленият таван" го има, било по отношение на кариера, на доходи, на възможности за участие в ръководни институции, в политиката. Като основен акцент в тазгодишната кампания разчитам на темата за лидерството", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
7
 
! Отговори
До Врабче 45 преди 5 години
А тук в България кога ще има такива бели български многодетни семейства?Когато бъдеш в състояние сам да изхранваш многодетно семейство, тогава ще има такива тук.Дотогава те съветвам да си вземеш една рускиня и да й обясниш, че трябва да ти роди три деца, да не ходи на работа и с това, което ти и даваш да върти перфектно домакинство. После й кажи, че ако иска, може и тя да работи, но със заплата, специално занижена заради това, че е жена.После ще видим с колко цицини на главата ще се върнеш!
60
8
 
4
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
До Анонимен" Врабче, много си повърхностно и елементарно някак, стига с тия деца "Ти ли се изказа , бездетна кукувице?
59
1
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
На бас,че колкото мамини синчета има точно толкова и мамини щерки има.Обратното противоречи на математиката ,генетиката и другите естествени науки.Факт е,че споменаваш шефки,а не шефове.Така,че направи си извода сама.И колкото и да спорим истината е,че и от двата пола има големи изпълнители-такива дето са за смях де!
58
9
 
4
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
" пак ли ти скриха хапчето тези лоши феминистки?не ги е срам!"За първи път чувам, че феминистки да не пият хапчета, а консумацията на хапчета( най-вече дрога) при тях е нещо нормално....
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Врабчепак ли ти скриха хапчето тези лоши феминистки?Не ги е срам!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма дори равенство между жените, а те търсят другаде. Първо да направят равенство между красивите и грозните, дебелите, слабите, младите и старите. Когато се изравнят всичките, тогава да се занимават навън.
55
4
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Имахме много стар професор който на една от лекциите си каза,че животът е като трикрак стол.Единият крак е професията му,вторият семейството и децата и третият роднини,близки и приятели.Ако някой крак не е наред животът ти няма да е добър.Това беше много мъдър човек -лека му пръст,че почина наскоро!Та такаПоне за мен извода е,че никоя работа и никоя заплата не заслужава човек да остане без семейство и деца!Но всеки си решава сам .
54
9
 
8
 
! Отговори
Мъжеподобия,млъкнете преди 5 години
Навсякъде има жигола, усукващи се около шефките. Във всеки квартал, университет, служба се знаят кои са подлизурите, търсещи голяма зестра и тъст-връзкар, та дори и щерка му да е кро//ко//дил. Мамини синчета под път и над път, здрависаш ли се с тях, установяваш, че кожата на ръчичките им е по-нежна от женската.Малко били свестните жени и момичета днес. А свестните мъже колко са?За тежката физическа работа се полагат надбавки. Какво само мрънкате? Защото не сте намерили някоя да ви качи на гръб
53
9
 
6
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
До Анонимен 54С кйакво си " допринесла" за обществото и народа? Деца имаш ли? Ако нямаш деца- лошо за теб, самата, бездетна феминистке!Една българска ( а не ци.га.н.ка) Красимира, която има 9 деца е много по-значима и важна, отколкото такава амбицирана яяловица като теб. Жалко, че имаш такива "цели" и "приоритети"- е кукувай си сама тогава...
52
7
 
10
 
! Отговори
лекар преди 5 години
При нас няма разлика в заплатата на лекар-мъж и лекар-жена.Не знам къде има разлика в запалтите на хора с еднаква професия,квалификация и трудов стаж. Не вярвам да има,но ако някой знае нека да напише.
51
3
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
*** са женски и мъжки полов орган, ама тия от днес блокират даже общоприети научни анатомични названия
50
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43И кой си ти, че да ми казваш,че съм длъжна чистя, готвя, пера, раждам деца. Или как да се обличам дори?! Защо аз да си слушам мъжа, като е редно да се слушаме един друг. Как реши ,че аз трябва да работя на малка заплата за да не се чувстваш ти или някой мъж комплексиран, макар ,че може би върша повече работа и допринасям повече за обществото от теб?! Защо следвайки остарели стериотипи ти ми ограничаваш правата да реша как да си живея живота?!
49
4
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Абе хубаво говорим за равенство на половете и заплати, ама защо не говорим за свършената работа независимо от пола? Или идеята е някой да получава повече пари, защото се е родил с ***, а от друг да се вземат повече, защото работи здравата, не взима болнични всеки месец, и се труди до късно в офиса, но се е родил с ***. До това ли узря обществото ни да се делим по първични полови признаци. Това ли е социален прогрес?
48
6
 
6
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
До Анонимен 50 Какво искаш да кажеш с този случай ( с Красимира и децата й)? Че българката не трябва да ражда ли? Мисля, че тази многодетна майка НЕ трябва да съжалява, че има толкова деца. Децата са радост. Нямаш ли дете/ деца- домът е пуст, празен...Не разбирам тези жени ( а и мъже!) ,които НЕ искат да имат семейство, и НЕ искат да раждат деца. Има жени, които копнеят да имат деца ( по естествен начин), но поради заболяване не могат да станат майки.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Йотова рамо до рамо президентската институция е напълво мобилизирана - всяка седмица по план-програма *** повежда хорото, Грипена подема тема в унисон, на Йотова се падна тънката част. Менюто се сменя в понеделник.С вили - напрред!
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българката Красимира майка на 9 деца, пита политиците как се гледа дете с 1,16 лв. на ден. Тя и съпругът й разполагат с 550 лв. на месец. Момиченцата по време на едно от телевизионните интервюта са по джапанки. Майката казва през сълзи:"Много ми е тежко, че не можем да се справим с този живот! Много ми е тъжно, защото ако имаше работа, сега нямаше да молим за милостиня. Съпругът ми взема 380 лева от ВиК Созопол, аз получавам детски. Не можем да си изхраним децата. Ходя от магазин на магазин..
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 и 2Всички жени се продавт за пари на мутри ли бе пич?! Че къде у нас 3 000 000 мутри за да има за всички бг жени на кого да се продадът?!Майка и сестра ти и те ли се продават на мутри?! Лелята в кварталния магазин се продава на мутри, девойчето дето ти прави кафето и то, фризьорката дето те подстригва, учителката дето ти учи децата, че и лекарката при която ходиш и тя! Всички жени са на пазара! Като вземете да пишете глупости нямате сприрачка просто.
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феминизмът е голямо зло............жената трябва да ражда деца, да ги отглежда и възпитава.............това е основна функция на жената .........БГ-жени, тръгнали да правят кариера след 45 години са объркани, остарели, без мъж, с много претенции.............ужас, да си нямаш работа с такива жени!!!
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените в България имат всички права като мъжете..................това е регламентирано и в контитуцията, и в другите закони!!!Освен това жените имат и други методи за да правят кариера и да се издигат в службата...........всички знаем как!!!
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 от 4За съжаление пич има голяма разлика в заплащането за едни и същи позиции при мъжете и жените. Затова и беше оня голям скандал в ВВС, когато се оказа, плащат на жените доста по-млако от колкото на мъжете на сходни позиции. Ако не ми вярваш тъси в гугъл "BBC gender pay gap". А в нашата малка държавичка товае повсеместно.