Заплатите в София с 66% по-високи, защо е ощетена провинцията?

Това е естествено, смята икономистът Мика Зайкова
Обновена: 7 яну 2019 13:01 | 7 яну 2019 12:45, Красимир Ангелов
241

С 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези на живеещите в останалите области на страната. Средното възнаграждение в столицата е 1513 лв. според данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните на НСИ показват, че само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв. Жителите на София-област се нареждат на второ място след тези от столицата. Тяхната средна изчислена заплата е 1153 лв.

Според финансиста Мика Зайкова е естествено хората в София да взимат по-високи заплати, защото тук са концентрирани доста голяма част от държавните институции.

Още по темата

"В София са всички държавни структури - тук е парламентът, министерствата, БНБ и всички други агенции. Например, заплатата на шефа на "Топлофикация" е петцифрена. В целия свят заплатата в частния сектор е по-голяма от тази на държавните служители. В България обаче е обратно - тук чиновниците взимат повече от работещите за частници", обясни Зайкова в "България сутрин".

По думите ѝ не е хубаво 40% от БВП на страната ни да се сформира в столицата, защото това показва, че няма изградена инфраструктура и останалите градове в страната изостават в своето развитие.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че заплатите в София са доста по-високи от останалите градове, защото тук се вливат множество чуждестранни инвестиции.

"Голямата конкуренция в столицата увеличава заплащането, защото всяка фирма се бори за най-добрите специалисти. Основната причина за тази висока бизнес активност са чуждите инвестиции", допълни експертът.

Какво още казаха двамата вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
3
 
9
 
! Отговори
Да сложат преди 5 години
администрацията на БНБ депутатите и КЗК в друг град и нещата рязко ще се променят. Просто вече има държавни чиновници с месечен доход повече от 30 минимални заплати и се създава изкуствено деление между София и България.
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цялата страна заплатите са между 480-980 пряко сили спрямо изискванията :((
139
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София вече не е атракция, градове като Бургас,Варна,Пловдив,Ст.Загора и др. отдавна са по желани за живот и работа. София е гето, мръсотия,презастроено,престъпност,безбожни цени на имоти,услуги и т.н.
138
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това са пълни глупости,жалко за любимата ми икономист г-жа Зайкова .Изследването от известно време е тотал фалш с изключение на големите а цитираните суми са БРУТО таван 1100 !
137
4
 
6
 
! Отговори
До 131 Казасов преди 5 години
Продължавай с измислиците! Примерно Франция - от петте най-добри университета във Франция 4 са в Париж и 1 е в Лион. В Германия два от най-добрите университета са в Берлин, има и в Мюнхен и в Хайделберг, но това е по наследтсво от времето, когато Германия е била раздробена на много държавици. Повечето най-добри университети в света, ако махнем САЩ, където е по-особен случай, са в столиците или някой друг голям град.
136
2
 
7
 
! Отговори
мимоходом преди 5 години
За да е относително вярна статистиката, би следвало да се посочва не среден доход за страната, а среден доход за София и отделно за провинцията.Такава, каквато се дава към момента, е силно изкривена и невярна.
135
8
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименЕ,някой трябваше да каже вица на деня,от рода на "София храни България".Нека тогава София да се отдели от България,пък да видим какво ще стане!Радвайте се на двойните заплати и процъфтяването на IT сектора,ха-ха.Столици лесно се намират,ама държави май не.Сега е актуално да се правят референдуми,може да се спретне един по въпроса.
134
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София се плащат данъци, а в провинцията се крият.От там разликата в заплатите.
133
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На практика по-голямата част от провинцията е на издръжка на София, иначе заплатите в София щяха да са поне двойно по-голями, както и бюджета на София, който е орязан повече от наполовина, за да се пълнят бюджетите в провинцията.
132
1
 
0
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
До южнякЕ,Гърция горе-долу става.То и без това на тия от Солунската област им викат вулгарос,да ги обиждат,та ще е плавен прехода.
131
0
 
6
 
! Отговори
южняк преди 5 години
Хич не е майтап,за 30 минутисме в Гърция,топло и чисто море,безплатен плаж.Кеф.
130
12
 
12
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
В Северна България имат нелоша алтернатива за отърваване от София-присъединяване към Румъния.Обаче какво да кажем в Южна-вариантите Гърция и Турция не са много примамливи.По различни причини.То не е много майтап,де.....
129
5
 
29
 
! Отговори
Аритметика преди 5 години
Директорът на БНБ взима 16 хиляди лева заплата, а 60% процента от българите работят на минимална заплата от 560 лева и ето ти средна работна заплата от хиляда и нещо лева. ЕВростат ясно са написали, че в България няма средна класа!..
128
1
 
5
 
! Отговори
Казасов преди 5 години
Столицата знае само едно действие-събиране.Изваждане.йок.Да,ама е в София крета доста беднотия,елита е дошъл от провинцията-управници,съдии,журналисти-каквото се сетите.Относто университетите-не само в Германия,в Англия,САЩ-големите учебни заведения са в малките градчета.Примерно-в Каспичан,Нова Загора,Мелник.У нас-СУ та СУ.Ами хубаво.
127
2
 
30
 
! Отговори
Бургас преди 5 години
Защото *** мафия е концентрирана в София, защото повечето хора са прости и си траят...майната и на тая държава и на измислените финансисти, народа е ***, напускам и това е! И родителите си ще взема с мен, нито една стотинка повече не си заслужава да се плаща за данъци и други ***! ***!
126
1
 
37
 
! Отговори
Аз преди 5 години
НАП кара всички големи фирми да си местят регистрациите в софия съответно регистрациите на колите и данъците са за софийска община, и изведнъж хоп софия с голямо бвп, мнооооого работели и произвеждали софиянци, а всъщност всички фабрики са провинцията или съседни на софия обшини. София УБИ България, а всички им го разрешихме
125
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будали негодници - задали ли сте си въпроса , защо в Германия не е така.. Защото негодници и в най-малкия град на Германия - има или университет или висше техническо училище фаххохшуле.Никога никога най-добрите университети не са биле в столицата.
124
3
 
26
 
! Отговори
Панчев преди 5 години
България се самоизяжда поради 30 години лошо управление. Ако един се опитва да създаде нещо ще се появят 20 които да искат да му пречат. И затова хората бягат в чужбина.
123
5
 
46
 
! Отговори
sid преди 5 години
Създадохте град държава,който в никакъв случай не може да се издържа самостоятелно,ако не изсмуква всичко под форма на инвестиции,глоби,такси.Защо града държава трябва да определя бюджета на всяка община?Защо всички приходи се вливат в републиканския бюджет?Има общини ,които са съдали условия не само да се издържат,но и без ,които държавата София ще увисне.Това е най-голямата несправедливост ,цялата държава да поддържа високия стандарт в София.
122
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София заплатата е от 400 до 800 а квартирата е 1000 и трябва да си намериш заплата 2000 или да емигрираш Прочети