Харчим луди пари за цигари и алкохол

Сумата за алкохол и тютюневи изделия доближава бюджета на НЗОК
Обновена: 8 яну 2019 21:08 | 8 яну 2019 21:07,
22

Близо 4 млрд. лева е похарчил българинът за алкохол и цигари през 2017. Сумата е много близо до годишния бюджет на НЗОК.

България се нарежда на 15 място в ЕС по харчене на пари за алкохол. На фона на изминалите празници, темата е особено актуална. Българските домакинства дават по 1.7% от общите си разходи за алкохол.

Оказва се, че даваме много повече пари за цигари, а разходите за тютюневите изделия растат с около 40 млн. лв. годишно.

Защо даваме луди пари за неща, които тровят органиизма ни - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас, както и Ралица Славова от "Спиритс – България".

"Много пари даваме за цигари и алкохол и колкото и да е добре за икономиката, ние преди всичко сме хора и трябва да сме отговорни към здравето си", коментира Ралица Славова.

Според д-р Околийски проблемът е много сериозен и твърде много средства се дават за тютюневи изделия и алкохол. По думите му тютюнопушенето е най-големият риск за здравето на хората в България.

"Появяват се хронични болести, които са първата причина за умиране в страната - сърдечносъдови, ракови заболявания... Разликата между България и другите страни в ЕС е, че там се полагат монго усилия за справяне със ситуацията", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Брадвата преди 5 години
Толкова, че и отгоре плащаме и за отглеждане на ***, но от *** файда няма
17
0
 
8
 
! Отговори
онзи преди 5 години
че нали от това се пълни бюджета.ако не даваме за тютюн и алкохол няма да може да вържем пенсиите.
16
0
 
2
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
До Ahaгодишни тестчета
15
1
 
5
 
! Отговори
асад преди 5 години
Ми да, харчим неистово за цигари и алкохол.Така отдаваме последна финансова "почит" на ГЕРБ.Те нали вече са пътници и заминават в небитието? Губеща, алчна партия.Е, нека откраднат като за последно някой и друг лев ...
14
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Е и? Сега вие сайбии на парите ли ще ни ставате? Погрижете се да се реши въпроса с ***, не ни берете дерта вие на нашите пари.
13
0
 
6
 
! Отговори
Пич, преди 5 години
До Анонимен 11сигурен ли си за програмистите?
12
0
 
10
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До ЛъчоИ как според да се решава кой за какви здравни грижи е "достоен"? Нямам нищо против парите ми да се ползват от хората, които цял живот работят тежък труд, произвеждат или строят, ако че да пушат и по кутии на ден; обаче съм силно против батките, чийто живот е безсмислено проливане на пот над железата в залата, а накрая им плащаме да си оперират съсипаните ставички по каса. Да не казвам за многострадалните жертви на хемороидите и запека по офиси и канцеларийки. Всичко е относително.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българия работят само програмистите лафките и аптеките
10
11
 
7
 
! Отговори
Лъчо преди 5 години
аз съм за бонус малус и в здравното осигуряване, не става аз да плащам за медицинските грижи на разни злоупотребители и търсачи на силни усещания - точно така трябва да се действа с манталитетните *** итръскваш му джобовете като бръшнян чувал докато не му дойде акъла
9
0
 
9
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До АнонименИ на едното, и на другото им идва времето. Някой спря ли Дания да обложи с данък шоколада, щото бил вреден? А колкото до месото - от микробния протеин и трансглутаминазата до тревата не е толкова далеч.
8
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Ха-хаПредлагам всеки да гледа в своя джоб и да не брои парите на другите.
7
6
 
14
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Днес ще ми обяснят какво да пия, утре - какво да ям. Догодина ще ми наредят какво да не ям и пия...и докато се усетим ще ни заповядат и какво да мислим. Това дори в предния режим го нямаше...там също ни обясняваха за вредата от алкохола и цигарите, но все пак бяха наясно, че след като са направили живота ни сив, имаме нужда от малки радости.
6
3
 
10
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 5 години
Да, нЕкои много харчат, да се тровят.Обикновено, до около 55 години доживяват.
5
2
 
14
 
! Отговори
Щука преди 5 години
Нямаме здравна култура! Мислим само да се наядем, цигарата,ракията и идват големите приказки ! И всичко е без мярка ! За съжаление това ни е битието !
4
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ака добавим ракийката от казаните и винцето в мазето ... имаме пари не за F16, а за F35
3
2
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Парите са эа това, да се харчат. А кой за какво ги дава си е негова работа, стига да ги е изкарал правилно
2
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после рев, че заплатите били малки.
1
4
 
19
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
на народа не му се живее вече от таз герберастия!