Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?

КНСБ настоява за мерки срещу ценовия шок през зимата
Обновена: 8 яну 2019 15:36 | 8 яну 2019 14:45, Веселина Йорданова
89
Ток и стоки поскъпват. Ще има ли отговор на напрежението?
Снимка: архив, БулФото

КНСБ настоява за спешни мерки, които да защитят хората от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

От синдиката апелират в декларация да не се допуска напрежение в системата на българската енергетика и индустрия.

Днес по искане на Конфедерацията е свикано извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР ще търсят решения за бъдещето на енергийната система.

Синдикатът споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията.

Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.

Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара, както и регламентиране на възможностите за регулатора за намеса в кризисни ситуации.

Според синдиката регулаторният преглед на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, трябва да обхване и добавката "Задължение към обществото", защото така може да се осигури регулация на крайните цени.

От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.

В декларацията се посочва, че липсата на адекватни мерки от институциите може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
21
 
! Отговори
Народа преди 5 години
Тия мутри политици ни вкарват в ямата махайте ги колкото по бързо по добре загиваме като Българи.
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доко 55В Бг няма кой да ти купи жилетките, защото няма протестиращи.Българите са доволни от съдбата си.
55
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът на народа се влошава още от първите дни на новата година. Удар след удар.
54
1
 
19
 
! Отговори
младен преди 5 години
За тия гламундери дето се радват на увеличението със 100лв...."Парите, които трябва да платим за увеличение на заплатите, ще ги платим като увеличена цена за електропотреблението и несъмнено такова увеличение няма как да не се прехвърли на домакинствата, каза Васил Велев."...те на ви увеличение - с едната дават с двете прибират!!!
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Уж си пенсионер , човек на възраст с опит и житейски стаж , пък ... по-добре да не продължавам. Ще дам само един пример:Имах куче , обикновено , вързано на село под навеса. То всеки ден ядеше хляб напоен с мазничко , понякога кокали и т.н. - разкош. Наложи се да отиде пазач в друго село , където никой не живее. Ходихме да му носим храна , ама вече не всеки ден , и все по-рядко с мазничко. Накрая то се научи да изкарва няколко дни с една дажба и пак беше щастливо. Позна ли се ?
52
1
 
13
 
! Отговори
доко преди 5 години
Продавам жълти жилетки! Купи СЕГА!!! На площада ще бъдат с двойна цена,тъй като ще бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ!!!
51
3
 
8
 
! Отговори
Манев преди 5 години
Това е поредната постановка от електрособствениците, а те не са случайни и имат поставена задача за поредно разклащане - тук всичко е "законно".
50
9
 
6
 
! Отговори
до 47 Дедо ви преди 5 години
Дедо - опитай с гинко билоба Кой не скачал бил.червенДедо склерозата те друса - като напращял.пръч млада върбичкаВие червените пиявици - НИКОГА НЕ СТЕ СИ ТРЪГВАЛИ!!!!Разбра ли склеротико?
49
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИДа, ако трябва пак ще скачаме.Не знам за какъв геноцид говориш.Някой забранява ли да се гледат деца?НЕ!Просто българина не иска да гледа деца, а предпочита да си купува телефони, да дава по 200лв на месец за цигари и да купува безполезни парцали от моловете, с които да се влачи по кръчмите.
48
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Всички пенсионери са с намалени пенсии от 1 януари и получиха писма с новия размер.Намалява ти болшевишкия мозък.Пенсиите се увеличават.За Януари са по-ниски, защото има преструктуриране на агенцията, която ще ги изплаща.От другия месец пенсиите ще са по-високи.Много ме кефи как червените гадове се гърчите от яд.
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ко ми цъкате минуси? Вижте на официалния сайт на НОИ, актуализациите на инвалидите добавки за храна, телефон и др.. На всеки е според категорията за инвалидизация! От 25лв. до 200 лв. А за нова година имам преведени подарък от социалните 53?!
46
6
 
5
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 45Много ми е интересно какво си работил?Ако си бил държавен служител си ми ясен..
45
6
 
19
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Разбрахте ли най-сетне как ви изработиха либераторите?Кой не скача е червен!Нулево държавно участие-анархия!Свобода на словото-всеки те плюе.Свободен пазар-барат цените само нагоре.Свобода на движението-западните стоки към РБ. Нашите работещи на запад!*** идеология -задължително в учебниците. Вазов и Вапцаров вън!Има ли още скачащи???????????????
44
1
 
26
 
! Отговори
младен преди 5 години
Ай запомнете че едно нещо струва толкова колкото някой е готов да даде за него" Влизайки в супера и казвайки си "Абе...ай са к'во толкова като еди какво си струва вместо 4.50лв. 4.90лв. или 5лв. и се е качило. За 40ст. няма да умра" се сетете че тия дето слагат цените точно на това разчитат. Нищо че тия 40ст.~50ст. са си живи ~10%
43
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички пенсионери са с намалени пенсии от 1 януари и получиха писма с новия размер.Това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Аз съм пенсионер и на още 660хил .пенсионери, пенсиите не са намалени, а УВЕЛИЧЕНИ!
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ГЕРБ и правителството им вдигнапа на бюджетните заплати с 10 % знаех че на всички други живота им ще поскъпне с поне 20 %..
41
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз поличих 100 лв. за Нова Година и пенсията ми е увеличена също със сто лева!Доволен съм от Баце, Бог здраве да му дава! На социалните пенсионери пенсията им е увеличена с 200 лв.. А, нещо да кажете?Такова увеличение НЕ Е ИМАЛО НИКОГА!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИРазчиташ на тъща както Цв. Цв. или Горанов на кръстник.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИЗаплатите скачат, но трябва да си бездомен, защото не стигат. Всички пенсионери са с намалени пенсии от 1 януари и получиха писма с новия размер.
38
3
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
А жилищата, ново строителство, как са тренда на цените ?!Колко живота, трябва да живее работника,за да си купи и обзаведе жилище ?!