Протести на търговците на горива: Какво ги предизвика?

Има паралел между протестите във Франция и у нас
Обновена: 8 фев 2019 10:24 | 9 яну 2019 22:22,
5


Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива готвят протест на "жълтите жилетки". Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници.

Недоволството им е провокирано от законови промени, според които трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол.

Още по темата

"Има сериозен паралел между френските и българските "жълти жилетки". Във Франция увеличението на цените на горивата беше мотивирано с грижата за околната среда. В България обаче сме напът да станем свидетели на ръст, за да има повече "лапачка" за големите монопполисти", коментира в студиото на "Денят ON AIR" адвокатът и общественик Емил Георгиев.

По думите му така ще бъде нанесен сериозен удар по малкия и среден бизнес в сектора.

"Важно е да стане ясно какви са целите на протестите. У нас за пореден път наблюдаваме някаква форма на организация на протест от група по интереси - т.нар. малки търговци на горива", допълни политологът Георги Киряков.

Според него при тях винаги е имало съмнения за качеството на продаваното гориво, както и за начина, по който го вкарват в България.

"Проверките, които държавата прави не стигат никога до никъде. Най-често се затваря една бензиностанция, а останалите остават да работят. Или пък въпреки наложените санкции, тези некачествени горива продължават да се продават", отсече още Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
До 1.. и Бокич не е цъфнал, но ако дойде таз *** костов дето приватизираше с него 90 те ептем ще ни разплаче... а ще е в комбина с пригладнялите от ДПС.. Боко се избира, защото зло..зло.. но най-малкото зло..
3
1
 
2
 
! Отговори
Ох, горките! преди 5 години
На тия бензинджийници горивото е с 10+% по-скъпо, а после колата я хваща астмата - задъхва се по баирите и кашля. Собствениците карат S-класи, и зареждат от големите вериги. Ама не им е лесно, да знаете!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея па кво реват. Дизел на Марешки 1,95лв., а на Лукойл на 500м 2,15лв. Когато конкурирате Марешки, ще ви съжаляваме.
1
6
 
7
 
! Отговори
boko tikvata преди 5 години
Слугата на СИК заедно с господарите му да монополизира и тази част от икономиката. Пак да гласувате за него