Тя роди здраво бебе, а и го отнеха социалните. Тя плаче, а социалните...

Самотна майка Симона нямала кола, доходи, но пък има дом, семейство
9 яну 2019 09:00, Златко Желев
191

Симона. Снимка: "Монитор"

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си. 

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
7
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 4 месеца
На омбудсмана са отнети жилапа с които може да се бори-здравеопазване,правосъдие,социални въпроси.Тя може само да препоръча промени в дадена област,но НЯМА Кой да я чуе!Тя има внесени много предложения-от палиативните грижи до препоръки в трудовото законодателство.Въпреки всичко тя сезира съответния орган или министерство.По добре питайте БХК-имат страхотни юристи и могат да Ви дадат безплетни съвети.Само че проблема трябва да го внесеш в писмен вид.И не корете БХК-съветите им са безплатни и наи
147
1
 
15
 
! Отговори
AR преди 4 месеца
До Ужас Навремето баба ти и дядо ти в палати ли отгледаха *** и баща ти ***-есо?!
146
0
 
35
 
! Отговори
Мен преди 4 месеца
Мръсни долни изчадия, върнете бебето на жената. Крадливи социални помиари Бог да ви накаже,ще си получите заслуженото
145
1
 
35
 
! Отговори
. преди 4 месеца
Бащата може да припознае детето без ДНК тест, ако иска. А докторите в родилното не им е работа да преценяват интелектуални
“дефицити” ( думата е затруднения). Дори и да има такива майката и да живее бедно, Законът за защита на детето и Конвенцията се основат на принципа, че семейната среда е най- добрата за детето и то трябва да се отглежда от биологичното си семейство. Това им е работата, да подпомогнат семейството/ майката да отглежда детето, а не да отнемат деца от майките им. Кофти държава!
144
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
българите трябва да работят, да имат , кола и висше образование, за да имат дете, а една от етноса на 15 как може да отглежда 8-то си дете без нито едно от тези условия?... трябва да се разследват социалните, отнели детето на жената!
143
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ще трябва всички ромчета да бъдат отнемани по тази логика
142
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
от етноса да не би да имат по-добри условия за живот?... как техните ги оставят да им чупят краката, за да просят?... и не е ли по-добре да подпомогнеш майката, за да си отглежда детето, вместо да и го отнемаш?...
141
52
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Как може да се възмущавате защо и го взели.. Очи нямате ли, от 4 прости снимки ми става ясно в какъв коптор живеят... Държавата може да направи само едно нещо за тия хора - да им защити детето от самите тях...
140
1
 
36
 
! Отговори
8 преди 4 месеца
Изроoди мръсни - това са ни социалните! И все на самотни майки налитат като някои чакали и лешояди
139
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
А къде е другарката Мая Манолова .
138
6
 
10
 
! Отговори
Д преди 4 месеца
Как хем няма социални контакти, хем е забременяла и износила дете ??!!?
137
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно в България могат вече да те изкарат психично болен, ако преценят, че, примерно, си държиш чашата с лявата, вместо с дясната ръка! Или че гласът ти звучи сопрано вместо алт...... Това е БЕЗУМИЕ!!!!!!! Но щом е свързано с пари...... ЗАКРИВАЙТЕ ТАЗИ МРАКОБЕСНА ДЪРЖАВА!!!
136
0
 
62
 
! Отговори
Portugal преди 4 месеца
Изключително коравосърдечно. Вместо да се мисли как да се помогне на хората, те само им влошават живота и спомагат за нещастието. Създайте условия в региона вместо да им взимате децата. Българите в провинцията живеят бедно и нямат пари за кола. Държавата буквално им казва: не раждайте и измирайте по-бързо. Отвратително.
135
0
 
48
 
! Отговори
бг преди 4 месеца
Това е нечовешко!-как ще си присвоят социалните правата над детето,след като майка му не г е опълномощила и е против?!Ми те тези критерии,за които уж застрашавали новороденото са в пъти повече в ромските гета,а и често майките ромки на новородени са непълнолетни,а камо ли да имат 12 клас.Та тука има дискриминация и двоен стандарт та да не говорим за нарушени човешки права.Господ да помага на всички българи!
134
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян... ... Ей, този *** *** не може да пише без фрапиращи грешки /не става дума само за тази статия/. Спи ли докато пише, толкова ли си му е капацитетът? Дразнещо и неприятно е да се четат текстове с грешки! Ако не става ясно за какво говоря, нека да се видят датите, месеците и годините в горецитирания текст. Не винаги copy-paste върши добра работа.
133
0
 
57
 
! Отговори
Victimized преди 4 месеца
Социалния строй в тази държава много бързо се превръща в кастов, под зоркото око на европейските регулатори.
Излиза, че ако си беден и от неправилния етнос няма да ти бъде разрешено да имаш деца.
Нямате кола, нямате болница в селото, взимаме ви децата. Вместо да се гарантира медицинска помощ на хората в малките населени места, те по този начин им обявяват, че щом живеят там не са част от социалната система. Какво остава? Ефтаназия за бедните?
132
0
 
48
 
! Отговори
SHEFA преди 4 месеца
СЕГА ЩЕ ГО ДАДЪТ НА ПРИЕМНО СЕМЕЙЕСТВО И ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ ДА ГО ГЛЕДАТ.
-МОЖЕ ЛИ ДА ДАДЪТ ПАРИ НА ИСТИНСКАТА МАЙКА ЩОМ Е БЕДНА?
ЕЛАТЕ ДА ЗЕМЕТЕ МОЙТЕ-ТАЯ ГОДИНА ЩЕ СЕ ВОДЯ БЕДЕН.
-ДА ВИДИТЕ НА БАБА ВНУКА.
131
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямала доходи и била самотна майка. Няма доходи, защото държавата не инвестира средства по тези краища на страната а налива пари в София и Бургас. Отделно от това защо е дадено детето на приемно семейство?! Вместо заплата за т.нар. приемна майка с тези средства може да се подпомогне биологичната майка поне на първо време. Била с психично заболяване - Ало, социалните - всички ще ни докарат до психично заболяване в тази държава. Плаче за детето сиТова е кошмар за всяка майка,на която е отнето дете
130
0
 
48
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 4 месеца
Мога да кажа само едно-вярвам на жената защото го преживях и знам как работят соц.служби.И друго-бъдете проклети госпожа Савянова и бившата и шефка Мария Петрова.!Само като се сетя какво преживях и настръхвам .Тежко е да се разделиш с детето си без да има причина.Бъдете проклети !
129
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези, които имат интелектуален дефицит са представителите на социални грижи. Това са хора, които нямат представа как да работят с хора, изпаднали в затруднено положение. От така изнесения материал социалните нямат основание за отнемане на детето от майката.
Майката трябва да си потърси незабавно правата ако би трябвало и чрез съд, а т.нар.социални служби да си понесат отговорността.