Тя роди здраво бебе, а и го отнеха социалните. Тя плаче, а социалните...

Самотна майка Симона нямала кола, доходи, но пък има дом, семейство
9 яну 2019 09:00, Златко Желев
191

Симона. Снимка: "Монитор"

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Младата жена живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й Ана пред "Монитор".  Живеят в голяма двуетажна къща, но обитават само една стая.

"Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда", разказва бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно. Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в Смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да си види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

"Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година", казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на учет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование.

"Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?", се пита бабата Ана.

За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си. 

Отговорът на "Закрила на детето": Лекарите от болницата подали сигнал до социалните

На 17.12.2018 г. в отдел "Закрила на детето" (ОЗД) при Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Смолян е постъпил устен сигнал от ННО при МБАЛ - Братан Шукеров, касаещ новородено дете А.А. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси, персоналът е изразил притеснение относно възможността тя да се справи с отглеждането на новороденото.

Незабавно на 17.12.2018 г. майката е посетена в болничното заведение от социален работник от отдел "Закрила на детето" към ДСП - Смолян. От проведения с нея разговор е установено, че не разпознава потребностите на новороденото.

При извършеното посещение в дома на майката е установено, че липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето. Майката и нейните близки - двамата й братя и майка й, нямат постоянни доходи. Семейството се издържа единствено с пенсията на бабата на новороденото.Тази информация се потвърждава и от кмета на с. Арда,според когото семейството няма постоянни доходи и изградени трудови навици.

Предвид гореизложените обстоятелства е предприета спешна мярка за закрила на новороденото. Майката подробно е информирана за съдържанието на Заповедта за закрила на детето й, както и за това, че заповедта има временен характер и може да бъде обжалвана пред РДСП - гр. Смолян. Майката е консултирана и за възможностите за ползване на социална услуга в общността, както и за подкрепа чрез предприемане на мерки по Закона за закрила на детето. Семейството и майката са консултирани и запознати с възможностите за социално подпомагане на всички нормативни основания.

Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Освен изброените по горе горе обстоятелства в подкрепа на предприетата мярка за закрила са и следните факти: новороденото е на възраст, която обуславя по-малко контакти, с цел да се предпази от сезонни вирусни инфекции. В епикризата на детето е отразено, че е със забавена послеродова адаптация и е удачно в първите дни след изписването му то да бъде ограничавано от контакти, за да бъде предпазено вируси и зарази. Според епикризата е необходимо активно проследяване на нервно-психичното развитие и функциите на останалите органи и системи на детето.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз,  също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве. Семейната среда е рискова, майката сама не може да се справя с отглеждането на детето, а същевременно не е установено тя да може да получава качествена и адекватна подкрепа от страна на членовете на разширеното семейство. В ОЗД-Смолян, бабата е запозната със здравословното състояние на новороденото, изискванията за неговото отглеждане като й е предоставено и копие от епикризата.

На 04.01.2018 г. е проведен телефонен разговор с бабата на детето. Същата е поканена заедно с майката на 07.12.2018 г. за среща в ОЗД/ДСП - Смолян, на която да се договорят контакти с детето. До настоящия момент те не са посетили ОЗД. До този момент майката и бабата не са изразили желание пред социалните работници за осъществяване на среща с детето. Работата с детето и майката ще продължи с цел реинтеграция на детето в биологичното семейство. В действията си социалните работници са ръководени единствено от най-добрия негов интерес.

Кой казва истината? Каква е тя? Ще разберем ли?


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами да пробват да вземат дете от ром и ще бъдат посрещнати от 200 рома с брадви, вериги, ножове, сатъри и любимото им МЕТАЛНИ ТРЪБИ. Един удър в главата е фатален, а всеки удър в тялото троши кости. Успех на социалните! Иначе българите защото не сме ЕДИННИ ни мачкат. Сега тпябва да се надигнем и да ги изметем ама сме рая. Французите показаха как става.
127
0
 
66
 
! Отговори
До Анонимен 117, преди 4 месеца
Имат доходи точно като в едно средностатистическо му.рагова семейство. На колко мур.гави са отнели децата от раждането по този показател? Какви са тия двойни стандарти и докога българинът ще бъде дискриминиран в собствената си държава?
126
0
 
49
 
! Отговори
Схема преди 4 месеца
На ромите не отнемат децата защото тези които им плащат да го правят искат БЕЛИ българчета.
125
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега да се отчетат на колко още майки без коли са отнели децата! Срам и позор! И това ми било държава! Хайде като ще прилагаме правила, то да ги прилагаме еднакво спрямо всички! Да почнем от ясно кои общности! Вървете и направете проверка колко семейства са с коли и колко майки там се водят "самотни", после им отнемете децата, за да е видно, че наистина работите по закон.
124
0
 
57
 
! Отговори
D преди 4 месеца
В цивилизованите страни на тая майка държавата ще й помогне за да си гледа детето. Няма да й го вземе. България се е засили направо към дъното и няма спасение!!
123
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А *** кога ще ги отнемате?
Докога ще дискриминирате българите в тази държава?
122
39
 
3
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 месеца
НЕ САМО НЕ СЕ ОТНЕМА в цивилизованите държави, ами дори НЯМА да го пуснат ако нямаш дори КАПСУЛА в колата. Дам, така е в цивилизацията, не можеш от родилното да го вземеш ако нямаш капсула в колата, камо ли да стигнеш по далеч. Ама нашия див Ганьо тия неща са му далеч от културата и изпада в конвулси когато някой се опита да цилизова дивите балкнаци...
121
0
 
43
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 4 месеца
Защо не кажете и как се става приемен родител?Защо след като са осъдени Социални грижи един социален работник не ми се извини и никой не пое вина?Защо останаха в системата и даже са възнаградени с кариера?Знаете ли колко струва осиновяване от чужденец?Над десет хиляди на дете!И аз ли бях неграмотна,без парична, без уреден дом?
120
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В нито една държава не се отнема здраво дете от майка при раждането.Не се оставяйте да ви заблуждават,няма такава практика никъде!Касае се за брутално престъпление.На запад се отнемат деца вече поотраснали,и то ако родителите доказано,след много проверки не отговарят на условията и на предупрежденията.
119
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Накратко, откраднали са детето. Защото вероятно бещата е изявил желание да си го гледа без да се занимава с майката. Тъй като първо проверяват роднините за желание да се поеме детето, той междувременно ще си направи ДНК тест, ще го припознае, и ще си има детенце. Съжалявам, но това което са направили е престъпно. Да отнемеш новородено от майка му, защото била малко глупава е престъпление. При положение, че има други 2 деца, надали е чак толкова неставаща. А бебенцето има нужда от кърма.
118
3
 
51
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 месеца
Един пичага турчин от форума разказваше как майка му го е отгледала увит в пелени докато работи на нивата. И така 6 (шест) деца. И е станал човек. А тук отнемат дете защото майката нямала кола да го закара до болницата ако се разболее. За тази цел има таксита, 2018г. сме. Това си е схема за кражба на деца. Тази държава с свеки изминал ден копае дъното.
117
4
 
48
 
! Отговори
D преди 4 месеца
А ман**галите имат едни прекрасни условия и по 3 коли на семейство. Затова не им взимат децата. А и ако майката има психични проблеми, то тя има роднини, които да се грижат за детето. Миз**ерници гнус*ни. Крадат децата, за да ги продават на американци и други гнусни тварти.
116
2
 
48
 
! Отговори
Леля ви преди 4 месеца
Боже, а пък в гетата какви специални условия имат! Майките и децата, само с коли ги разхождат и пефектено ги отглеждат и възпитават! Това е една объркана система, която унищожава българите и създава само престъпници от гетата!
115
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се криминализира еването на психичноболни...
114
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да се криминализира еването на психичноболни...
113
3
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 4 месеца
Социалните рекетьори с двойните стандарти. Оставка на всички в това прогнило правителство.
Не може да има такъв геноцид и социален подбор срещу народа.
112
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква е таз организация за закрила на детето,че й взели детето,което до днешен ден няма и един месец за възраст,новородено направо от родилния дом при това майката е пълнолетна по всички документи и не е с психични отклонения,както искат да я изкарат,всеки със своя си характер,че и го отдали на приемно семейство сякаш няма за тази цел дом майка и дете за настаняване на новороденото и адаптация на майката към някакви социални и модерни условия с изисквания,които органите да покажат като минимум.
111
2
 
32
 
! Отговори
Павлина Панайотова преди 4 месеца
Държавата продава деца!Да, и случаите не са малко.Когато ми се случи това,имаше директива децата да се връщат при родителите и да няма социални домове.Съпротивата на социални работници бе голяма ,като минимум деца трябваше да са 15.С задържания,други процедури/болно дете забавиха процеса.И си пазеха добре платените места.Сега има 3 организации които отговарят за това-Държавна агенция,социални служби и към общините.Миналата година банкета на Соц.министерство е в Маринела за 700 души
110
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 106

Не е защото 'просто няма кола', а защото от 4мата души в семейството й само бабата има доход- пенсия. Как се гледат 4 човека + бебе с 200 лева? Бебето колко време ще издържи преди да издъхне от глад или студ? Давам му годинка. Радвам се, че са го взели и няма да умре поради неполагане на грижи. Дреме ми за вас и гнусното ви мнение на крепостен селянин, вие си гледайте децата с 50 лева на месец и се чудете защо ще ви намразят.
109
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Този е НПО.

Защото измъквайки детето от отвратително мизерната среда на 'българката' реално ще го спасят и ще му дадат бъдеще, топла храна и нормални условия като за човешко същество. :)